Odmevna racija vsega dva dneva pred volitvami za predsednika Fife se je zgodila na zahtevo pravosodnega ministrstva Združenih držav Amerike. Tožilstvo v New Yorku na podlagi obtožnice FBI ugledne predstavnike zveze sumi podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja v višini več kot 100 milijonov dolarjev, del plačil pa je menda potekal prek računov v ameriških bankah, kar je tudi razlog za vpletenost ZDA.

Policisti so v raciji prostost odvzeli sedmim uglednim predstavnikom Fife: podpredsedniku Nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF) in Fife ter članu njenega izvršnega odbora Jeffreyju Webbu; članu izvršnega odbora Fife in CONCACAF Eduardu Liju; Juliu Rochu, ki je pri Fifi zadolžen za razvoj, nekoč pa je bil tudi predsednik Nogometne zveze Srednje Amerike (UNCAF); atašeju pri predsedniku CONCACAF Costasu Takkasu; podpredsedniku Fife, članu izvršnega odbora in nekdanjemu predsedniku Južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL) Eugeniu Figueredu; članu Fifinega organizacijskega odbora za olimpijski nogometni turnir Joséju Marii Marinu in nekdanjemu podpredsedniku Fife in članu izvršnega odbora ter nekdanjemu predsedniku CONCACAF Jacku Warnerju. Obtožena, a sta še na prostosti, pa sta tudi predsednik CONMEBOL Rafael Esquivel ter nekdanji član izvršnega odbora in nekdanji predsednik CONMEBOL Nicolás Leoz. Med danes pridržanimi so tudi nekateri predstavniki za trženje.

(foto: Reuters)

Preiskovalci presunjeni

»Osumljenci podkupovanja so sodelovali v shemah plačevanja nogometnim funkcionarjem, delegatom in drugim predstavnikom Fife v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev. V zameno naj bi dobili medijske, marketinške in sponzorske pravice za nogometne dogodke v Latinski Ameriki,« je sporočilo švicarsko ministrstvo za pravosodje.

Preiskovalci so povrhu pričeli tudi z ločeno preiskavo in zasliševanjem vpletenih pri glasovanju za gostitelja svetovnega prvenstva za leti 2018 in 2022. Na seznamu se je znašla deseterica članov izvršnega odbora Fife, in sicer predsednik Afriške nogometne zveze (CAF) Issa Hayatou, Španec Angel Mario Villar Llona, Belgijec Michel D’Hoogh, Turk Senes Erzik, Tajec Voravij Makudi, Ciprčan Marios Lefkaritis, Gvatemalec Rafael Salguero, Egipčan Hani Abo Rida, Jacques Anouma iz Slonokoščene obale in tudi ruski minister za šport in prvi mož mundiala za leto 2018 Vitalij Mutko.

Čeprav se predsednika Mednarodne in Evropske nogometne zveze Sepp Blatter in Michel Platini kot švicarska državljana na seznamu nista znašla, ju nameravajo organi pregona v naslednjih dneh prav tako zaslišati.

»Presunjeni smo, kako dolgo se je to v Fifi dogajalo in kako je to vplivalo na celotno delovanje organizacije. Zdi se, da je bil prav vsak njen del prežet s korupcijo in da je bil to enostavno način, na katerega so delovali. Videti je, kot da je bila korupcija institucionalizirana,« je po pisanju New York Timesa dejal predstavnik organov kazenskega pregona.

Fifa: Volitve niso ogrožene

Na pozno dopoldne organizirani novinarski konferenci so pri Fifi uvodoma pozdravili preiskavo v njihovih vrstah in hkrati izrazili zadovoljstvo, da se med osumljenimi nista znašla ne njihov prvi mož Sepp Blatter ne generalni sekretar Jerome Valcke, ob tem pa obljubil tesno sodelovanje s švicarskimi oblastmi. »Fifa je v tem primeru oškodovanec, o čemer priča tudi dejstvo, da preiskovalci niso obiskali naših prostorov,« je zatrdil tiskovni predstavnik zveze Walter De Gregorio. »To je dobro za Fifo. Morda ne z vidika njene podobe in uglede, temveč z vidika čistke v organizaciji. To ni najlepši dan, a je dober dan.«

De Gregorio je ob tem še dejal, da preiskave in aretacije njihovih članov v nobenem primeru ne bodo vplivale na potek petkovega kongresa in volitev, prav tako pa je zagotovil, da zaradi obremenilnih obtožb organizacija mundialov v Rusiji in Katarju ni ogrožena.

Ali bin Al Husein: Kriza Fife se mora končati

Predsednik Fife Sepp Blatter se bo v petek potegoval že za svoj peti zaporedni mandat na čelu neprofitne organizacije, ki je imela zgolj lani rekordni dve milijardi dolarjev prihodkov. Po odstopu predsednika nizozemske nogometne zveze Michaela van Praaga in nekdanjega portugalskega nogometnega zvezdnika Luisa Figa njegov edini protikandidat ostaja jordanski princ Ali bin Al Husein. Slednji je ob današnjih dogodkih poudaril, da je čas, da se dosedanji način delovanja Fife pod vodstvom Seppa Blatterja konča.

»Ne moremo več nadaljevati s krizo v Fifi, ki traja že dlje časa. In ne gre le za stvari, povezane z današnjimi dogodki. Fifa potrebuje vodstvo, ki vodi, usmerja in ščiti nacionalne zveze. Potrebuje vodstvo, ki sprejema odgovornost za svoja dejanja in ne prelaga krivde na druge, ter vodstvo, ki bo spet vzpostavilo zaupanje med stotinami milijoni navijačev po celem svetu,« je sporočil Ali bin Al Husein.

Popoldan so se na dogodke v Zürichu odzvali tudi v ZDA. Novinarske konference, na kateri so ostro obsodili koruptivno delovanje Fife, so se udeležili številni višji predstavniki ameriških preiskovalnih služb, tudi državna tožilka Loretta Lynch, direktor zveznega preiskovalnega urada (FBI) James Comey in vodja kriminalistične preiskave na ameriški davčni upravi (IRS) Richard Weber. Slednji je zadevo pokomentiral v nogometnem žargonu: »V tem primeru gre za pravo svetovno prvenstvo goljufije, Fifi pa smo danes podelili rdeči karton.«

Zgodovina sumov korupcije in incidentov pod Blatterjem

Predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppa Blatterja od leta 1998, ko je bil prvič izvoljen, spremljajo številni incidenti. Med večjimi kritiki so že od samega začetka britanski mediji, ki so med drugim objavili obtožbe podpredsednika afriške nogometne zveze CAF Farra Ada, da so mu leta 1998 ponudili 100.000 dolarjev, da bi glasoval za Blatterja. Britanski mediji pa so se še bolj razpisali po razglasitvi držav gostiteljic svetovnih prvenstev v letih 2018 in 2022. Čeprav so bili Britanci nezadovoljni predvsem z izidom glasovanja za leto 2018, v katerem so izgubili proti Rusom, so precej več pisali o dobitniku prvenstva leta 2022, ki bo v Katarju.

(foto: Reuters)

Neustreznost Katarja kot lokacije za nogometno svetovno prvenstvo, ki tradicionalno poteka poleti, je namreč razbohotila nove sume korupcije. Sunday Times je pisal, da je uredništvo dobilo v posest ogromno elektronskih sporočil, dokumentov in bančnih izpiskov, ki razkrivajo, da je vodilni mož katarske nogometne zveze Mohamed bin Hamam za pridobitev podpore katarski kandidaturi porabil 5,35 milijona dolarjev. Z bin Hamamom je Telegraph povezal tudi Jacka Warnerja. Warner in njegova družina naj bi od bin Hamamovega podjetja Kemco prejela dva milijona dolarjev.

Poleg sumov korupcije je organizacija mundiala v Katarju naletela na dodatne kritike zaradi hudega kršenja človekovih pravic delavcem, tudi na gradbiščih stadionov in druge podporne infrastrukture. Zaradi nevzdržnih pogojev je na katarskih gradbiščih samo med letoma 2012 in 2013 umrlo 964 delavcev iz Indije, Bangladeša in Nepala. Kljub obljubam o izboljšanju razmer bistvenih učinkov ni zaznati, so pa oblasti zato pričele ostreje preprečevati poročanje tujih novinarjev.

Blatter predlagal seksi drese za nogometašice

Poleg najodmevnejših korupcijskih škandalov pa Blatterjevo vodenje Fife zaznamujejo številni drugi primeri neprimernega ravnanja. Med najbolj bizarne vsekakor sodi njegov predlog iz leta 2004, da bi priljubljenost ženskega nogometa lahko dvignili z bolj oprijetimi nogometnimi hlačkami in globljimi dekolteji dresov.

Kontroverzen je bil tudi njegov izredno konservativen odnos do uvajanja novih tehnologij v nogomet, predvsem preverjanja zadetkov. Kljub izredni donosnosti nogometa na najvišjih tekmovanjih in dolgi zgodovini uspešne implementacije tehnologije v številnih drugih športih so jo uradno dovolili šele na Fifinem klubskem svetovnem prvenstvu leta 2012 na Japonskem. Pred tem je ob dvomljivih odločitvah obveljala ocena sodnikov, celo kadar je upočasnjeni posnetek, ki je bil predvajan na zaslonih na stadionu, razkrival sodniško napako.

(foto: Reuters)