Kakšna laž!

Resnica je bridka. Prežeta je s korupcijo, kar včerajšnje aretacije vidnih predstavnikov Fife le še potrjujejo. Doslej je bil vrh ledene gore podkupovalni škandal ob dodelitvi svetovnega prvenstva 2018 Rusiji in predvsem Katarju leta 2022. Fifina etična komisija pod vodstvom Hans-Joachima Eckerta je preiskavo končala s poročilom, v katerem so ugotovili številne moralne in pravne kršitve, a pravijo, da so te premajhne, da bi sledile sankcije. Tako so nesnago poskušali pomesti pod preprogo, čeprav si je glavni preiskovalec Michael Garcia pulil lase in vpil, da so izsledke napačno interpretirali. Tudi če nekdanji preiskovalec FBI ne bi bil tako glasen, bi Fifa in njena etična komisija še vedno spominjali na grotesko.

Resnica je še bolj žalostna. V Katarju umirajo ljudje, mnogi delavci iz Bangladeša, Nepala, Indije in drugih revnih držav, ki gradijo svetovno prvenstvo leta 2022. Na gradbiščih v povprečju umre en delavec na dan, nevladne organizacije svarijo, da bi ob podobnem nadaljevanju do začetka svetovnega prvenstva lahko življenje izgubilo 4000 ljudi. V nehumanih razmerah so ljudje gradili stadione tudi za lansko svetovno prvenstvo v Braziliji in tudi tam jih je nekaj umrlo v nesrečah na gradbiščih. Prav tako so izkoriščali delavce iz manj razvitih držav, na primer Haitijce, ljudi iz najrevnejše države zahodne hemisfere, ki so jih v Brazilijo pripeljali, ko je voda tekla v grlo, da so v nemogočih delovnih razmerah lovili roke za zgraditev objektov. Vse to sive eminence iz Fife dobro vedo, a sedijo križem rok v svojih foteljih v Nyonu.

In resnica je še bolj boleča. Pristop je že v temelju svetohlinski. Pridevnik neprofitna je pri Fifi zavajajoč. Gre namreč za organizacijo s prihodki v milijardah evrov. Ta organizacija ne širi nogometne igre v tretji svet zato, da bi ljudem ponudila upanje, ampak zato, da bi nogometna industrija tudi tam žela dobiček. To jim odlično uspeva, saj je v vsakem kotičku sveta, tudi tam, kjer nimajo vode in imajo le malo hrane, mogoče videti dečka z dresom Barcelone, Reala ali Chelseaja.

Nogomet je lep. Če bi bil svet idealen, bi bil ravno takšen, kakršna je zlagana Fifina podoba. Takšno bi moralo biti njegovo poslanstvo, ki ga Fifa s svojim delovanjem skruni. Toda svet ni idealen in tudi nogomet se je izrodil v to, v kar so se izrodila druga družbena polja. Zato je dobro, če imajo mladi nogometni navdušenci za zgled nekoga, kot je Eric Abidal. Ta je sklenil prodati avtomobile, da bi gradil bolnišnice, čeprav je to osmislil šele po tem, ko je zbolel. Še bolje bi bilo, če bi mu s podobnim načinom razmišljanja sledil predsednik Fife Sepp Blatter.

Toda Blatterju gredo verjetno po glavi druge stvari. Jutri se bo potegoval za nov mandat. Če ne bo presenečenj, bo po Blatterju predsednik Blatter. Noben škandal ga ni odnesel, ker nobenemu še niso prišli do dna.

Kdaj bo vrč prepoln vode? Morda so včerajšnje aretacije znamenje, da se razlitje nezadržno približuje.