Na jug orientirana okna so močno izpostavljena celodnevnemu segrevanju, pri katerem nezasenčena stekla prenašajo toploto v notranje prostore. Da bi okenska senčila zaustavila toploto in ne zgolj svetlobe, morajo biti nameščena na zunanjo stran oken. Zunanja senčila varujejo pred vetrom, točo in dežjem, rolete pa zmanjšujejo tudi možnosti za vlom. Vlom skozi rolete je namreč glasnejši in traja dlje, ponudniki rolet pa omogočajo tudi izvedbe s še dodatno izboljšanimi protivlomnimi lastnostmi. Z vzmetjo se oteži zunanji dvig rolete, ki se ga še bolj zanesljivo prepreči z ročnimi ali samodejnimi zapirali.

Popolna tema le z roletami

Rolete poleg varnostne zaščite in dobre izolativnosti tudi edine omogočajo popolno zatemnitev. Lamele rolet so lahko iz aluminija ali umetne mase, pri čemer so prednosti prvega dolga življenjska doba ter večja odpornost in izolativnost. Aluminijaste lamele namreč bolje kljubujejo vročini in sončnim žarkom, za dolgo življenjsko dobo celotnih rolet pa je pomembna tudi kakovost omarice. Opozoriti pa je treba tudi na pomen strokovne vgradnje, saj so lahko nekatere napake na oknih ali fasadi posledica nestrokovne vgradnje polic, rolet ali komarnikov, zato je to delo bolje zaupati usposobljenim monterjem.

Na izolativnost objekta lahko montaža vpliva tako pri nadometnih kot pri diskretnih podometnih roletah, saj je pravilna izvedba stika med roleto, roletno omarico in steno ključnega pomena. Ob pravilni izvedbi zahtevajo rolete le malo vzdrževanja, proizvajalci pa obljubljajo več kot desetletno življenjsko dobo. To naj bi se še podaljšal motorni nadzor nad roletami, ki jih ob enakomernem dviganju in spuščanju obremenjuje manj. Ta, komfortna, vendar še vedno precej draga odločitev, ki otežuje tudi vlom, pa omogoča tudi upravljanje s pametnim telefonom ali časovnikom.

Žaluzije so še vedno zakon

Priljubljena zunanja senčila so tudi aluminijaste žaluzije, ki za sprejemljivo ceno ponujajo preprosto uravnavanje senčenja in količine svetlobe. Lamele žaluzij lahko namreč poljubno nagibamo in s tem preprečimo neposredno sevanje sonca v prostor, hkrati pa pustimo pot svetlobi. V nasprotju z roletami pa žaluzije ne zatemnijo prostora v celoti, slabše pa so tudi njihove izolativne lastnosti.

Izbira različnih velikosti, barv in oblik lamel, možnost kombiniranja s komarniki, različni načini vgradnje (vidno ali podometno) in kakovosti vodil omogočajo popolno prilagoditev videza in funkcionalnosti žaluzij, ki jih tako kot rolete tudi lahko odpiramo ročno ali z motorjem. Z odpornimi vodili Krpan in močnimi lamelami so tudi zunanje aluminijaste žaluzije odporne proti večini vremenskih nevšečnosti, a niso najboljša izbira na najbolj vetrovnih območjih. Žaluzije so precej priljubljene tudi pri novogradnjah, saj se lahko z njimi preprosto senči tudi velike steklene površine, kjer lahko rolete pomenijo precejšen strošek, pa tudi poševne in druge nepravilne izvedbe žaluzij praviloma niso zahtevne.

Od novih izdelkov do novih tehnologij

Na trgu senčil najdemo različne nove produkte, ki skušajo združiti izolativne lastnosti, učinkovito senčenje in zanimivo vizualno podobo. Takšna so screen senčila, ki s tkanino ščitijo prostore pred poletno vročino, zaradi delne prosojnosti in različnih barv pa spremenijo tudi vzdušje v prostoru. Zunanja tekstilna senčila ponujajo toplotno izolacijo in UV-zaščito, obenem pa delujejo kot komarniki in varujejo pred insekti, tako da so zvečer ob prižganih lučeh in spuščenem screenu okna lahko odprta. Na poslovnih stavbah so vse pogostejši brisoleji, ki so namenjeni senčenju največjih steklenih površin in spominjajo na nekajkrat povečane zunanje žaluzije. Izjemno odporne plošče so lahko nameščene fiksno ali gibljivo, da jih s stikalom po želji obračamo z motorjem.

Bolj kot sami izdelki pa ponudbo zunanjih senčil spreminjajo nove tehnologije in novi materiali. Proizvajalci namreč stremijo k podaljšanju njihove trajnosti in boljši izolativnosti zunanjih senčil, ki lahko že danes občutno vplivajo na manjše segrevanje prostorov v poletnih mesecih in s tem na prihranek energije za hlajenje. Senčila lahko danes upravljamo tudi po telefonu in s časovnikom, pametna pa celo mislijo namesto nas – samodejno se odpirajo in zapirajo glede na zunanjo temperaturo, sončno sevanje ali veter.

Tudi les je material za senčila

Aluminij in PVC sta vodilni surovini pri izdelavi notranji in zunanjih senčil, a tudi tu je les našel svoje mesto. Ne gre pozabiti na polkna, tradicionalno leseno senčilo, ki ga še danes vidimo na mnogih hišah. Polkna omogočajo zatemnitev in senčenje prostorov, ponujajo odlično toplotno in nekaj zvočne izolacije ter imajo tako kot rolete nosijo tudi protivlomno vlogo. Izvedbe z gibljivimi lamelami spominjajo na žaluzije, polna polkna pa na rolete, kar daje vtis, da so se sodobna zunanja senčila zgledovala tudi po polknih. Zelo elegantna rešitev za notranja senčila pa so lesene žaluzije, ki z različnimi vrstami lesa in končne obdelave odpirajo popolnoma novo poglavje senčenja.