S pravilno postavitvijo ogledala lahko prostor povsem spremenimo, lahko ga povečamo, osvetlimo, odpremo in ne nazadnje tudi polepšamo. Pri tem sta seveda pomembni oblika in velikost ogledala, posebno skrb pa je treba nameniti tudi okvirju. Kakšen naj bo okvir, kakšno funkcijo ima in kako ga izbrati, smo povprašali Matijo Trošta iz Sveta ogledal, ki nam je predstavil tudi edinstven okvir z led osvetlitvijo.

Manjkajoči poudarek

Okvir ima pri ogledalih dvojno funkcijo, estetsko in varovalno. »Estetska funkcija ogledala pripomore, da postane to skupaj z okvirjem ključni element, ki zmore prostoru dodati manjkajoči poudarek. Tako lahko na primer ogledalo s starinskim, baročnim okvirjem hladne moderne prostore poživi ter vnese toplino in domačnost. Nič manj pomembna ni varovalna funkcija. Ogledalo, ki je vstavljeno čvrsto v okvir, je zavarovano, hkrati pa ljudi varuje pred poškodbami in urezninami. Dober okvir olajša tudi obešanje in prestavljanje ogledala, zato ne smemo spregledati njegove sestave (npr. masiven les s kakovostnimi nanosi ornamentov). Le kakovostno izdelan okvir daje varnost in lahko prehaja iz roda v rod,« pravi pravi Matija Trošt in doda, da ogledala brez okvirja v stanovanju delujejo kot nedokončana zgodba in se večinoma uporabljajo v dvoranah za fitnes ali plesnih studiih ter v prostorih, kjer pokrivajo celotno steno. »V Svetu ogledal ne ponujamo samo ogledal, ampak pomagamo stranki narediti zgodbo. Poskrbeti za vtis, ki ga bo ogledalo naredilo vsakič, ko se bodo pogledale vanj ali ko bo privabilo pogled obiskovalca.«

Trenutno naklonjeni masivnim okvirjem

Na vprašanje, kako izbrati pravilen okvir, sogovornik odgovarja, da je izbiranje okvirjev podobno izbiranju keramičnih ploščic za kopalnico. Izbira je namreč velika. Samo Salon svetil ponuja več kot 1300 vzorcev, kar pomeni, da je brez strokovne pomoči izbira pravega okvirja tudi zelo težka. Najprej se je treba odločiti za velikost ogledala. Pri tem velja, da večje ko je, bolje je. Podobno kot pri vsem, kar nam vrača podobo, na primer oknih in televiziji. Prednost ogledal, ki so izdelana po meri, je, da se lahko kombinirajo s pohištvom, recimo s širino umivalnega korita, ter da lovijo proporce prostora in njegove opreme. Šele ko se določi velikost, se določi tudi primeren tip okvira.

Pri tem pa je pomembna statika, saj se lahko nepravilno izbran okvir povesi pod težo ogledala. »Zato je priporočljiv strokovni nasvet arhitekta ali svetovalca, ki za ogledalo, ki je navadno estetska nadgradnja prostora, zna izbrati pravi okvir, da se z njim zaključi zgodba prostora. Hkrati lahko svetuje glede modnih smernic v okvirjanju. Trenutni trendi so naklonjeni masivnim okvirjem, tako imenovanemu baroku, ki posnema klasične, zlate baročne okvirje, a jih prilagaja modernim stanovanjem, da z manj izstopajočo obliko samo nadgradijo zgodbo prostora,« pravi naš sogovornik in dodaja, da ni treba vselej menjati pohištva, zadošča že drugačen okvir ogledala in prostor bo kot nov.

Okvir se prilagodi slogu pohištva

Od česa je odvisna odločitev za slog okvirja? Trošt pravi, da se slog okvirja vedno prilagodi slogu pohištva in njegovi notranji razporeditvi, lahko pa se prilagodi tudi funkciji prostora. »Za dobro izbiro mora stranka vedeti, ali si želi, da bi ogledalo naredilo vtis ali da bi bilo nevidno v prostoru. Pa tudi, ali bo le funkcionalen dodatek ali pa naj bi nadgradilo podobo prostora. V prostor lahko umestimo vsak tip okvirja, edina izjema so telovadne sobe ali podobnim dejavnostim namenjeni prostori,« pravi naš sogovornik in dodaja, da ima večina njihovih strank že vnaprej opredeljeno podobo ogledala in precej natančno ve, kaj išče. Približno 60 odstotkov se jih odloča za (moderni) barok, 30 odstotkov za moderni slog in 10 odstotkov za klasičnega.

Ogledala z led osvetlitvijo

Med množico najrazličnejših oblik ogledal in okvirjev velja omeniti ogledala z led osvetlitvijo, ki so v slovenskem prostoru nekaj edinstvenega. Sogovornika smo povprašali, od kod jim zamisel za tovrstno rešitev. »V iskanju popolnega ogledala smo sodelovali z arhitekti, inženirji in vizažisti. Želeli smo ponuditi izdelek, ki bi preprosto navdušil. Tako smo klasična ogledala kombinirali z moderno tehnologijo, led osvetlitvijo in zaščito proti rošenju za ogledala v kopalnicah. Ko smo iskali rešitev osvetlitve, nismo bili zadovoljni s tem, kar je ponujal trg. Večina ogledal z led osvetlitvijo ima to vgrajeno v samo ogledalo, tako vgrajena svetloba pa ne osvetli ogledala, temveč prostor, enako kot luč, zato smo se zgledovali pri ogledalih v filmskih in gledaliških studiih za profesionalna ličenja. Za osvetlitev teh so uporabljali velike žarnice, nameščene za osvetlitev z vseh strani. Ker smo želeli ogledalu dodati bolj nežno, a hkrati izostreno osvetlitev, pri kateri bi do izraza prišel sam okvir, smo se odločili za led tehnologijo. Ta osvetli ogledalo tako, da je trak vgrajen neposredno v okvir,« pove Matija Trošt in doda, da obstaja tudi druga možnost, in sicer ambientalna osvetlitev ogledala. »Z njo poudarimo silhuete ogledala, ogledalo pa dobi drugačno dimenzijo. Na kratko, ogledalo oživi, pri tem pa ustvari intimno osvetlitev. Taka ogledala so zelo primerna za dnevne sobe in spalnice.«

Povedati velja, da so ogledala s posredno led osvetlitvijo primerna povsod, kjer je pomembna natančna osvetlitev obraza ali telesa, torej v kopalnici, garderobnih sobah in hodnikih, medtem ko je ambientalna osvetlitev primerna tam, kjer si želimo bolj intimno svetlobo, to pa je skoraj povsod.

Osvetljena ogledala kot umetniški izdelek

Največja prednost ogledal z led osvetlitvijo je prav osvetlitev, saj ta osvetlijo obraz z vseh strani, tako da na njem ni vidnih senc, medtem ko pri klasični osvetlitvi (luč nad ogledalom ali ob strani) na obraz padejo sence, saj luči ne morejo osvetliti vseh delov obraza. Njihova druga prednost je, da ni potrebna še dodatna luč nad ogledalom ali ob njem, tretja pa, da led osvetlitev porabi manj elektrike in je z ekološkega vidika bolj prijazna do okolja. »Ne nazadnje pa je taka osvetlitev edinstvena, kar pomeni, da je že samo ogledalo umetniški izdelek,« pravi Trošt.

In kakšni so odzivi strank? »Najbolj nas je bilo strah prvega odziva zahtevne stranke, ki smo ji tako ogledalo naredili pred dvema letoma ob začetku razvoja. Njeno stanovanje je bilo opremljeno z vrhunskim dizajnerskim pohištvom in bali smo se, da bo naše ogledalo zato precej neopazno. Ko nas je poklicala in nam povedala, da je daleč najlepši kos opreme v stanovanju, smo vedeli, da smo na pravi poti,« še pove Matija Trošt in doda, da je najlepši del njihovega dela prav navdušenje stranke, ki prvič zagleda osvetljeno ogledalo.