Oblika in velikost ogledala

Ogledala s svojim odsevom menjujejo vizualna doživetja, zaradi česar so priporočljiva tudi kot »popravek« prostora. Poleg tega, da vizualno povečajo prostor, pa lahko ogledala odsevajo dnevno svetlobo in jo prenesejo v temnejše dele sobe. Na takšen način delujejo tudi kot »popravki svetlobe« v sobi. A moramo za kaj takšnega najprej narediti analizo prostora, ki bo odredila natančen položaj in kot postavitve ogledala glede na položaj oken in steklenih sten. Pomembni sta tako oblika kot velikost ogledala, z večjimi dimenzijami pa zagotovo ne boste brcnili v temo.

Ogledalo tudi odlično nevtralizira površino, na kateri je postavljeno. Če želite zaradi kakršnegakoli razloga skriti kakšen zid, potem ga obložite z ogledali, s čimer ga boste naredili skorajda nevidnega. Na podoben način lahko nevtralizirate tudi strop. Ogledala bodo ljubiteljem simetrije pomagala ustvariti njeno dojemanje tudi v prostoru, kjer dejansko ni prisotna.

ogl.jpg

Eno veliko ali pa več manjših ogledal, različnih dimenzij

Igra z ogledali ustvarja iluzijo, ki pa postane stvarna. Različne efekte lahko dosežete z obešanjem večjih ogledal ali z zlaganjem večjega števila manjših, ki so lahko različnih dimenzij, oblik ali pa kotov postavitve. V takšnem primeru postanejo ogledala dekorativna, s čimer pridobijo večkratno vlogo v prostoru.

Res je, da ogledala največkrat uporabljamo v kopalnicah. Običajno jih postavimo nad umivalnik po celotni širini zidu ali pa v manjših dimenzijah v okrasnih ali brušenih okvirjih. V manjših kopalnicah so posebej priporočljiva ogledala velikih dimenzij, saj na tak način navidezno povečamo prostor.

kopaln.jpg

Ogledalo poveča vrednost vhodnega prostora

Ogledalo je tudi obvezen element opreme vhodnega prostora vsakega stanovanja ali hiše. Tudi tukaj lahko zrcalo služi kot optični popravek. Lahko ga v okrasnem okvirju enostavno obesite na zid ali pa ga vgradite v vrata garderobne omare, s čimer bi povečal videz prostora. Ogledalo s pazljivo izbranim okvirjem pa značajsko poveča vrednost vhodnega prostora.

Pogosto pa ogledala uporabljamo tudi v spalnici. Lahko jih postavimo na steno ali pa ob lepotilno mizico, samostojno kot dekorativni element prostora ali pa v sklopu garderobne omare.

Ogledala svoje mesto najdejo tudi v dnevni sobi. Najpogosteje jih ljudje tam namestijo kot ogromne slike v močnih okvirjih, ki jim dajejo prostoru umetniško vrednost.