Na zeleni preprogi mokriškega golf igrišča se je že v jutranjih urah zbralo kar dvaindvajset ekip, sestavljenih iz enega profesionalnega in do treh amaterskih igralcev, presenetljiva pa je bila tudi sama udeležba. V natančnosti udarcev in vihtenju palic so se med drugim pomerili golfisti iz Švice, Italije, Srbije in celo Belorusije, na igrišču pa smo lahko spremljali tudi igro petnajstih dam.

Brez sponzorjev nam ne bi uspelo

Na tradicionalnem golf turnirju, ki sta ga že šesto sezono zapored organizirala družba Dnevnik in Profesionalno združenje za golf Slovenija (PGAS), je bilo mogoče srečati veliko znanih obrazov, prijateljev in poslovnih partnerjev, izkušenih igralcev in novih bodočih igralcev. Vzporedno s turnirjem so potekale tudi učne ure golfa, ki jih je vodil izkušen golfist in učitelj golfa Danijel Fadini.

Še preden je zvok sirene naznanil začetek letošnje igre, je idejni vodja projekta, pomočnik direktorice trženja na Dnevniku Miha Vrbinc, pozdravil vse udeležence turnirja in številne obiskovalce, ki so sončno soboto izkoristili tudi za družabno srečanje. »Naj že na začetku izrazim veliko hvaležnost vsem, ki ste se turnirja udeležili, in vsem, ki ste ga tako množično podprli. Poudarjam, da brez vas takega turnirja, na tak način, ne bi bilo mogoče izpeljati.« Golfistom je Vrbinc zaželel še lepo igro in predal besedo vodji igrišča v Mokricah in zadolženemu za brezhibno izpeljavo sobotnega turnirja Bogdanu Palovšniku. Sledila so še navodila za igro, pozdrav v imenu PGAS in še enkrat opozorilo: »Današnji turnir poteka tudi v sklopu WAGC in vsi amaterski igralci, ki danes igrajo, igrajo v teh kvalifikacijah.«

Igrišče dobro pripravljeno, igra bolj tekmovalna

Mokriško igrišče, ki se razprostira na 47 hektarjih zelenih površin, med stoletnimi gozdovi in slikovitimi nasadi hrušk viljamovk, spada med težje v Sloveniji. Igra lahko traja štiri ure, sobotna pa se je nekaterim zavlekla tudi na šest ur. Ampak bistvo takšnega turnirja je spoznavanje, druženje in utrjevanje vezi.

»Z udeležbo na današnjem turnirju sem zelo zadovoljen, bilo je izjemno malo odjav, tudi vreme je vzdržalo. Pri igri letos nismo uvedli nobenih pomembnih sprememb. Da pa bi se profesionalni igralci bolj posvetili amaterjem v ekipi, oni ne tekmujejo med seboj. Letošnja novost je tudi sodelovanje za točke za svetovno amatersko prvenstvo v golfu. Razlika med lanskim in letošnjim turnirjem je tudi način igre, in sicer se danes igra stablefort, kar pomeni, da sicer tekmuje ekipa in vsak tekmuje bolj za sebe. V nasprotju s shamblom, ki so ga septembra igrali udeleženci Dnevnikovega Pro Am turnirja, je današnji način igre, stablefort, bolj tekmovalen,« je pojasnil Boris Košuta, predsednik PGAS.

Dobrodošle spremembe v slovenskem golfu

»Poleg tega, da smo današnji turnir pripeljali še na višjo raven od lanske, se lahko v PGAS pohvalimo tudi z dobrim delom. Za naše profesionalne igralce smo uvedli izobraževanja z res odličnimi tujimi in domačimi predavatelji , mladinski golf pa smo pripeljali do nivoja, ko smo lahko zadovoljni. V poletnih mesecih bomo organizirali tudi dva mladinska tabora, ki se ju bo udeležilo 36 otrok iz vse Slovenije z osmimi učitelji. Letošnja otroška tabora pa bo nadgradil tudi prvi Junior ProAm. Na današnjem turnirju zbiramo tudi prostovoljne prispevke za razvoj mladinskega golfa v Sloveniji,« je še povedal predsednik PGAS.

Mladinski golf v vzponu

»Mladinski golf je v zadnjih petih letih v Sloveniji v velikem vzponu. Na vseh področjih se določeni ljudje in ustanove trudimo, da bi postavili dobre šole, pogoje za delo in počasi že dobivamo pozitiven odziv. Pomembno na vse skupaj vpliva tudi dejstvo, da je golf spet postal olimpijski šport, s tem pa se je povečal tudi interes javnih ustanov. Prej je bil golf elitni šport in so ga financirali posamezniki, ki so se ukvarjali s tem športom. S projektom Slovenija igra golf, ki se je začel leta 2011, smo golf še približali tudi širši množici. Zdaj pa imamo tudi večje možnosti za določene sponzorje.

V PGAS spodbujamo tudi razvoj mladih golfistov in vse, ki se želijo spopasti s to igro. Naša ambicija je tudi, da imamo kvalitetne trenerje, ki ne bodo zgolj učili tehnike, ampak bodo razumeli igralčevo kompletno športno pot. V zadnjih petih letih smo naredili korak naprej tudi z odprtjem Mladinskega golf igrišča v Stanežičah v Ljubljani. Tukaj gre posebna zahvala Mestni občini Ljubljana. Namen tega pič in pat igrišča pa je, da se mladi zadržujejo na športnih površinah in razvijajo svojo igro, kar je krasna priložnost za vse začetnike in mlade golfiste. MOL je ravno z razvojem lansko leto odprl prvo pič in pat igrišče v Ljubljani, ki se imenuje Mladinsko golf igrišče v Stanežičah,« je dejal Matjaž Car, učitelj golfa v Ljubljani.

Najpomembnejša sprostitev in kontrola

»Šestnajst let sem redno poučeval golf, zdaj pa le še na dogodkih, kot je današnji. Danes sem poučeval skoraj tri ure in priznam, da sem imel zelo zagreto skupino. Nekateri so golf v preteklosti že igrali, drugi pa so se za igro navdušili danes in videli smo kar nekaj res dobrih udarcev.

Pri učenju golfa je za učenca najpomembnejše, da se sprosti, da pozabi na okolico in se v celoti posveti informacijam, ki mu jih poda učitelj. Osredotočiti se mora na notranjost telesa in si prisluhniti. Zelo pomembna je notranja kontrola. Če ima učenec možnost, da naredi več učnih ur s pomočjo videoposnetka, je še toliko bolje, saj tako učenec lahko razume učitelja, kaj mu govori. Na videoposnetku namreč vidiš obnašanje svojega telesa in način, kako si razumel določeno informacijo,« je bil natančen Danijel Fadini, učitelj golfa, ki je v soboto poučeval začetnike, zainteresirane za igranje golfa.

»Izjemen napredek pri golfu je naredil PGAS, ko je organiziral tečaje pod sloganom Slovenija igra golf, saj je s tem širši množici še približal igro golfa. Prednost teh tečajev je bila, da je bilo v skupini štiri do pet ljudi, vse skupaj je trajalo 11 ur. Tečaji so bili uspešni, ampak to še ne pomeni, da si igralec. Da si res sposoben igrati na igrišču, potrebuješ še na desetine ur, igrati pa moraš ob igralcu, ki je boljši od tebe. Tako ti daje ritem na igrišču in tudi pokaže pravilno tehniko. Je pa tako kot v vsakem športu. Potrebna je vaja. Tudi na današnjem turnirju lahko vidimo, da so nekateri igralci boljši, nekateri slabši, ampak jih v našem primeru rešuje profesionalni igralec, ki je tu tudi z namenom, da amaterske igralce vodi in spodbuja,« je še pojasnil Danijel Fadini.

Glasbeno zaokrožen popoln dan

Povprečna igra na sobotnem turnirju se je zaključila v dobrih petih urah. Udeleženci turnirja so si bili enotni, prav gotovo se bodo še vrnili, saj sta bila vzdušje in igra opisana v samih presežkih.

Prijeten dan se je zaključil z glasbeno obarvanim večerom, ki sta ga profesionalno izpeljala Ana Blaževič Arko in Bojan Cvetrežnik v elegantnem ambientu restavracije gradu Mokrice. Zmagovalci tega dne so bili prav gotovo, sodeč po komentarjih, vsi udeleženci turnirja in tudi organizatorji.

Med prvimi prejemniki priznanj in nagrad so bili amaterski igralci, ki so si prislužili točke v sklopu WAGC. Priznanja jim je podelil Žiga Osterc. Sledila je nagrada za udarec najbližje zastavici s terase, multifunkcijska naprava xerox, ki jo je podelil Boštjan Rueh, direktor podjetja Panna, ki je nagrado tudi prispevalo. Najbližje zastavici je žogico s terase približala Marta Gaspari. To pa za izkušeno golfistko tudi ni bila zadnja nagrada sobotnega večera.

Najbližje se je na igrišču približala zastavici Barbara Flego.

Najdaljši udarec med moškimi je dosegel Blaž Ferjančič (265 metrov) in Magdalena Koritnik (145 metrov) med ženskami udeleženkami.

Najboljši rezultat amaterja neto med moškimi je dosegel Anton Majhenič, amaterke neto med ženskami pa Marta Gaspari. Najboljši rezultat amaterja bruto je pripadal Jerneju Pavliču in amaterke bruto Magdaleni Koritnik.

Na 3. mestu neto je bila ekipa Panna: Danijel Kraljič, Martin Boris Ojsteršek, Darko Tušar in Peter Ameršek, na 2. mestu neto je bila ekipa Wiener team: Matjaž Car, Arijana Lipovec, Radoš Lipovec in Gorazd Teppey, prvo mesto neto je zasedla ekipa WAGC-D: Bori Lah, Martin Barbo, Gregor Fric in Žiga Osterc. Na tretje mesto bruto je prišla ekipa WAGC-A: Darko Ljubanović, Gorazd Bizjak, Slavko Štampek in Jože Potočar. Drugo mesto bruto je zasedla ekipa PGAS 4: Andrej Kraljič, Tomaž Kastelic, Marino Furlan in Anton Majhen, zmagovalna ekipa bruto pa je bila letos ekipa A-Cosmos v zasedbi: Sebastan Ajster, Jernej Pavlič, Drago Gaspari in Marta Gaspari.