Slovenija je predtekmovanje na 79. svetovnem prvenstvu skupine A sklenila kot najmanj konkurenčna udeleženka šampionata, zato je izpad iz elite realen. To je bil njen osmi nastop med šestnajsterico najboljših hokejskih dežel, na katerem je že tretjič zapored končala na zadnjem mestu. Vselej pod vodstvom zdaj že nekdanjega selektorja Matjaža Kopitarja. Njegov odstop takoj po sklepnem dejanju v ponedeljek zvečer je razdelil javnost, a dejstvo ostaja, da reprezentanca pod Kopitarjem ni izpolnila osnovnega cilja niti v tretjem poskusu. Sloveniji so se v Kopitarjevi eri izjalovila prvenstva v Bratislavi, Stockholmu in Ostravi, zato bo prihodnjo pomlad spet nastopala med drugoligaši. Z novim selektorjem in morda novim vodstvom v hokejski zvezi.

Iskal in iskal, a se izgubil

Selektor Kopitar na češkem turnirju ni našel zmagovitih napadalnih formacij, čeprav je veliko poskušal z menjavami. Zapišemo lahko, da je iskal in iskal, a se izgubil. Na začetku tekmovanja je bil strelsko najbolj razpoložen Žiga Pance, a kljub temu ni dobil več priložnosti, kar je morda povezano z dejstvom, da je v Kopitarjevi dobi vedno nosil bolj postransko vlogo. Strokovni štab bi moral pred začetkom prvenstva že med pripravami predvideti, da je napad Roka Tičarja, Žige Jegliča in Roberta Saboliča razglašen, tako pa je selektor reagiral prepozno, šele tik pred koncem. Glas stroke zunaj reprezentance je večkrat opozoril na dvorezen meč tudi pri postavitvi prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka v istem napadu, saj imata preveč različen hokejski karakter. S tribune je bilo opazno, da se skupaj ne dopolnjujeta. Sploh Muršak je pri čakanju na ploščico ob ogradi deloval preveč nefunkcionalno, Kopitar pa je ogromno časa porabil za obrambne naloge, čeprav je bila igra v napadu zanj primarnega pomena.

Slovenija je bila sploh v napadu premalo ustvarjalna in kronično neučinkovita. Če je v Stockholmu pred dvema letoma dosegla dvanajst golov, jih je v Ostravi le devet, od tega na zadnjih petih tekmah zgolj štiri. Izbrano vrsto so odnesle tudi nekatere nespametne izključitve, ki so se dogajale tudi za slovenskim golom, česar si hokejisti na tej ravni ne bi smeli privoščiti. Selektor Kopitar je opozoril tudi na počasen reakcijski čas v zaključku akcij in pri pomoči vratarju, a to se moštvu dogaja že na tretjem prvenstvu zapovrstjo. Brez dvoma pa je bilo preveč igralcev zunaj prave forme, kar je med drugim posledica njihovih statusov v klubih. Vratar Robert Kristan je v Ostravi vnovič ponovil izrečene besede iz Ljubljane pred prvenstvom: »Soči je bil posebna zgodba, saj smo bili februarja vsi na vrhuncu moči. Svetovnega prvenstva v mesecu maju ne smemo enačiti z olimpijskimi igrami.« Po koncu slovenskih nastopov v Ostravi bo zanimivo opazovati, kako bodo v hokejski zvezi ocenili reprezentančni nastop na Češkem. Kapetan Tomaž Razingar je že govoril o slovesu od slovenskega dresa, morda mu bo sledil še kdo.

Dve zmagi Avstrije premalo

Včeraj je bil dokončno znan tudi zadnji potnik v drugi razred svetovnega hokeja. V praški skupini je zadnje mesto zasedla osmoljenka Avstrija, ki ji nista pomagali niti dve zmagi. Naši severni sosedi so izpadli kljub petim točkam, kolikor so jih zbrali tudi v Helsinkih 2013, a se jim je znova ponesrečilo. Avstrijski tisk bo danes izšel s članki o zaroti, saj sta avstrijske orle v skupino B s skupnimi močmi pahnili Latvija in Francija. Galski petelini so včeraj zmagali po kazenskih strelih, takšen scenarij pa je ustrezal obema tekmecema. V drugoligaški konkurenci bodo prihodnje leto tako nastopali Avstrija, Slovenija, Poljska, Japonska, Italija in Južna Koreja. Turnir bo najverjetneje organizirala Poljska.