Slovenija je ob slovesu iz elitnega razreda svetovnega hokeja ostala brez selektorja Matjaža Kopitarja, ki se po prevzemu mandata decembra 2010 poslavlja od članske reprezentance. Njegov odstop je nepreklicen. Kot selektor je največji uspeh dosegel na olimpijskih igrah v Sočiju, v treh poskusih v skupini A pa nikdar ni obstal med elito.

Slovenska hokejska reprezentanca pred odprtjem turnirja v Ostravi ni načrtovala, da bo imela njena zadnja preizkušnja v predtekmovanju proti Danski le revialni pomen. Glede na to, da so Slovenci iz boja za obstanek izpadli že večer prej, Danci pa so svojo domačo nalogo z odliko opravili v soboto proti Norvežanom, sinočnjega razmerja med tekmecema ni bilo mogoče realno oceniti. Obračun brez pravega tekmovalnega naboja je minil v športnem duhu brez daljših prekinitev in le z dvema izključitvama, ritem igre pa je bil oddaljen od ravni, ki je značilna za elitni razred svetovnega hokeja.

Slovenija se je od svojega osmega turnirja med najboljšo šestnajsterico vendarle poslovila s prvo zmago, ki pa ne spreminja dejstva, da se vnovič seli med drugokategornike. Izbrana vrsta lahko žaluje za številnimi zapravljenimi priložnostmi na prejšnjih tekmah, na katerih je zamudila vlak do Moskve ali Sankt Peterburga, kjer bo čez leto dni potekal jubilejni 80. šampionat. Sinoči je resda prikazala najboljšo in skozi vseh šestdeset minut najbolj konstantno predstavo v Ostravi, a je treba opozoriti, da je nastopila sproščeno in brez rezultatskega bremena. S tem je moštvo tudi prekinilo negativni niz petnajstih zaporednih porazov med elito. Pričakovati je, da bo po prihodu v domovino sledil resen razmislek, kaj je na češkem severovzhodu šlo narobe. Selektor Matjaž Kopitar je nase prevzel odgovornost in sinoči uro pred polnočjo napovedal nepreklicni odstop, kar je bilo možno predvideti.

»Razočarani smo, cilja nismo dosegli. S tem tudi zaključujem zgodbo v reprezentanci. V Sloveniji je preveč negativcev, ki prevladujejo. Fantje zaslužijo boljšo podporo. Veliko je bilo lepega, nekaj pa tudi žalostnega. V garderobi sem odločitev sporočil tudi igralcem, trenerjem in vodstvu zveze. Ni možnosti, da bi si premislil. Koga vidim kot svojega naslednika? To ni moja naloga. Skušali so me prepričati v nasprotno, a včasih je pot, po kateri hodiš, preveč strma. Odločitev sem sprejel med prvenstvom. Precej ste krivi tudi novinarji. Želel sem končati že lani v Goyangu, a sem videl upanje, da bi zadevo nadgradili, vendar je v Ostravi nismo. Tukaj sem se hotel dostojno posloviti, a nam ni uspelo,« je na številna vprašanja odgovarjal Matjaž Kopitar. Omeniti je treba še napoved kapetana Tomaža Razingarja, ki je tekmi dejal, da se njegov čas v izbrani vrsti morda izteka.

Ta konec tedna bo v Pragi ob robu sklepnega dejanja na svetovnem prvenstvu potekal tudi redni letni kongres Mednarodne hokejske zveze. Slovenija bo pod drobnogled vzela predvsem zadeve glede organizacije naslednjega turnirja drugega kakovostnega razreda, na katerem bo reprezentanca nastopila aprila prihodnje leto. Slovenska vrsta se bo merila z Italijo, Poljsko, Japonsko, Južno Korejo in poražencem praške skupine trenutnega šampionata. Končna odločitev o zadnjem mestu v češkem glavnem mestu bo padla danes, ko se bosta v neposrednem boju za obstanek med elito pomerili Francija in Latvija. Včeraj so v Ostravi namigovali, da bi prvenstvo skupine B 2016 lahko ponovno gostila Poljska, ki je tekmovanje na tej ravni priredila že prejšnji mesec. Italija in Japonska, ki imata prednost pri vložitvi kandidature, te možnosti menda sploh ne nameravati izkoristiti.