Novi predsednik odbora in zbora panoge za alpsko smučanje Iztok Klančnik je zavihal rokave in v mesecu dni sestavil večji del ekipe, ki jo je včeraj predstavil alpskemu odboru. Vsi glavni akterji so bili prisotni na seji, kjer so se predstavili in odgovarjali na vprašanja. Seja je bila dobro uro, ko so govorili o finančnem poročilu pretekle sezone, zaprta za javnost.

47-letni Pavli Čebulj iz Kotelj na Koroškem je bil edini kandidat za mesto vodje panoge za alpsko smučanje. Predsednik odbora in zbora Iztok Klančnik se je zanj odločil na podlagi sedmih prijav, ki so prispele na SZS do 15. aprila. Njegove prve besede ob predstavitvi so bile: »Z izbiro dobrih sodelavcev lahko delamo dobro. Imamo nekaj mladih in obetavnih tekmovalcev, ki so dosegali dobre rezultate. Kar zadeva poslanstvo strokovnega vodje alpskih disciplin, si predstavljam nekoga, ki bo vlagal maksimalen napor in trud. To delovno mesto predstavlja velik izziv. V sodelovanju z alpskim odborom sem se ga pripravljen konstruktivno lotiti. Vse znanje, ki sem si ga priboril, bom uporabil za razvoj smučanja v Sloveniji.« Čebulj je bil v nadaljevanju deležen vprašanj predstavnikov Ilirske Bistrice, Branika, Zreč in Radovljice. Trenerske sestave prihodnosti še ni predstavil, povedal pa je, da ga na tem področju čaka še precej dela. Z nekaterimi trenerji so že sklenjeni ustni dogovori. Čebulj, ki poudarja predvsem močne ekipe v otroških in mladinskih kategorijah, je bil v nadaljevanju soglasno potrjen kot vršilec dolžnosti vodje panoge za alpsko smučanje. V naslednjih 15 dneh se bo sestal alpski smučarski zbor, ki bo Čebulja tudi uradno potrdil.

Največ zanimanja so sodelujoči pokazali za vlogo Andree Massija v prihodnosti slovenskega smučanja. Italijan se vrača v slovensko smučanje skozi stranska vrata. »Našli smo skupni jezik. Naredili smo velik korak naprej, saj se po osmih letih vračam v slovensko smučanje, potem ko slovo ni bilo najlepše. Leto, v katerem bo Tina mirovala, bom sodeloval tudi z njo, saj bo sledila programu tako pri fizični pripravi kot na smučišču. Imamo veliko idej. Sem praktičen človek, zato sem šel takoj na teren. 48 ur na Mölltalu prejšnji teden je bilo zelo zanimivih. Ustvaril sem si sliko, ki sem jo sporočil naprej. Ne bom špijon, želim konstruktivno sodelovati. Verjamem, da lahko s skupnim delom ustvarimo rezultate, ki jih je Slovenija dosegala v osemdesetih letih. Ne bom se nikomur vsiljeval. Potrebujemo predvsem več sodelovanja, saj brez tega ne bo šlo,« je odgovoril Massi.

Na včerajšnji seji alpskega odbora se je predstavil tudi Joško Križan, ki je po šestih letih dela v marketingu Olimpijskega komiteja Slovenije prestopil k alpskemu smučanju. »Šport in marketing sta področji, ki ju poznam in opravljam z vsem srcem. Svojo vlogo vidim v pridobivanju novih sponzorjev in tkanju boljših vezi z obstoječimi. S sodelavci bomo delali na treh področjih, in sicer na članskem, mladinskem in otroškem smučanju ter na drugih projektih,« pravi Joško Križan. Da je bila sezona 2014/15 res burna, je v poročilu sezone povedal Blaž Lešnik, ki je bil večinoma »gasilec« v slovenskem alpskem smučanju. Spomnil se je imen, kot so Dušan Gorišek, Vlado Makuc in Vanessa Mae, o katerih je bilo v tej sezoni veliko napisanega. Bolj žalostno je bilo Lešnikovo poročilo o rezultatih minule sezone, predvsem pri imenih, ki niso Tina Maze. Šlo naj bi za dobre in vrhunske uvrstitve na tekmah svetovnega pokala in velikih tekmovanj. Novo vodstvo slovenskega alpskega smučanja v prihodnosti ne potrebuje veliko strokovnosti, da bodo dosežki še naprej dobri in vrhunski. A Klančnik, Massi in Čebulj, ki si je dobro ime ustvaril z uspešnim delom v Skandinaviji (Švedska, Norveška in Islandija), imajo precej večje načrte.