V polfinalu lige prvakov si bodo nasproti stali stari prijatelji. Ker gre za klube z dolgoletno tradicijo, so se obudile mnoge zgodbe legendarnih nogometnih večerov.

Barcelona – Bayern München: Medsebojnih povezav je toliko, da bo podvig že to, če bodo vsi akterji zavili v pravo garderobo. Prvi med takimi je trener Bayerna Josep Guardiola. Pri Barceloni je odrastel kot nogometaš in postal eden najboljših vezistov svojega časa. Kasneje je bil najprej trener mlajših selekcij, ko je oblikoval osrčja članske ekipe Barcelone, ki je nato med letoma 2008 in 2013 vedno igrala v polfinalu lige prvakov in dvakrat osvojila evropski naslov. Pri obeh lovorikah je bil trener ravno Guardiola, ki je prek kolektivnega uspeha izbrusil genialnost Lionela Messija. V Argentinca je brezpogojno verjel še v času, ko sta bila v Kataloniji Ronaldinho in Samuel Eto'o. Messi je zaupanje upravičil s štirimi zaporednimi zlatimi žogami.

»Danes sem trener Bayerna, ker sem nekoč vodil Barcelono,« je povedal Josep Guardiola. »O nekdanji ekipi in igralcih ne morem reči nič slabega. Z njimi sem osvojil mnoge lovorike. Zdaj jih vodi nov trener, a igrajo enako dobro kot nekoč,« je nadaljeval 44-letni Katalonec. Po žrebu je imel ves čas v rokah mobilni telefon, saj si je s starimi znanci izmenjaval kratka sporočila. Trener Bayerna je priznal, da je najprej pisal hčerki, ki je bila v šoli in je od očeta želela izvedeti, kdo bo polfinalni tekmec Bavarcev. Odgovoril ji ni neposredno, toda dovolj jasno: »Kako lepo, spet bomo obiskali babico in dedka.«

Na Bavarskem si kruh služi še en katalonski sin, Thiago Alcantara, ki je k Bayernu odšel ravno iz Barcelone. »Vsi tekmeci v polfinalu so enako zahtevni, a mi bo v ponos, da bom znova igral na stadionu Camp Nou,« je rekel španski nogometaš brazilskih korenin Thiago Alcantara. Ob vseh medsebojnih povezavah so kar malce v ozadju ostali spomini na pretekle medsebojne partije. Bayern in Barcelona sta se v isti fazi tekmovanja pomerila pred dvema letoma, ko je s skupnim izidom 7:0 napredoval Bayern. Leta 2009 je bila v četrtfinalu boljša Barcelona (skupno s 5:1), čeprav je bila kakovostna razlika verjetno še večja, a so Katalonci po vodstvu s 4:0 na prvi tekmi stopili na zavoro. Tokratno razmerje moči bodo lahko razporejale poškodbe. Pri Bayernu se skoraj gotovo vračata Benatia in Robben, verjetno tudi Ribery, medtem ko bodo manjkali Javi Martinez, Badstuber in Alaba. Pri Barceloni težav z zdravjem ni.

Juventus – Real Madrid: Ko je kraljevi klub leta 2003 nazadnje branil evropski naslov, je v polfinalu igral proti Juventusu in izpadel. To je bila zadnja sezona, ko je bil Juventus med najboljšimi štirimi v Evropi. Od tedaj sta v moštvih le še vratarja Gianluigi Buffon in Iker Casillas, nekaj preostalih akterjev je prevzelo druge službe. Denimo Pavel Nedved je direktor Juventusa, Fernando Hierro pomočnik trenerja pri Madridu, Zinedine Zidane je trener druge ekipe Madrida…

Napadalec Juventusa Alvaro Morata je lani z Madridčani osvojil evropski naslov, trener španskega kluba Carlo Ancelotti je bil trener Juventusa med letoma 1999 in 2001. Pri stari dami iz Torina bo manjkal poškodovani Pogba, pri Madridu ne bo Modrića. Bližje vrnitvi sta Benzema in Bale. Moštvi sta se lani pomerili v skupinskem delu. V Madridu je z 2:1 zmagal Real, v Torinu je bilo neodločeno (2:2).