No, nekdanji dvakratni obrambni minister, premier, obsojenec, zapornik, svoboden človek in ponovno preiskovanec ima več kot očitno zahtevano prefinjenost aristokrata. Lahko da se kdo ne strinja in meni, da je Janez le politik, ki uporablja izborno govorico, in je aristokratska poza le mimikrija, za katero se skriva politična žival (zoon politikon), a mislim, da dokazi govorijo v prid tezi, da je Janez en in edini slovenski aristokrat.

Prvič: nosni receptorji presegajo sposobnosti nas vsakdanjih sprejemalcev vonjav, kar je posledica aristokratske vzgoje in s tem povezanega vedenja, ko se vendarle ve, kdaj se spodobi opozoriti na nesprejemljivo izločanje. Drugič: pošto naš Janez odpira zgolj in samo v rokavicah, kar je znamenje njegove prefinjenosti in uglajenosti, kot tudi prefinjenosti in uglajenosti njegovega stanu. Tretjič: Janez zanika svojo aristokratskost in početje prikriva z zgodbami, ki jim nihče ne verjame. Vemo: dokaz uglajenosti je uglajeno ravnanje in hkratno zanikanje, da je ravnanje uglajeno, s čimer opazovalca prepriča, da je takšno vedenje nekaj povsem običajnega. Zato je imelo Janezovo četrtkovo izvajanje prav to funkcijo. »Preden se odločim, da bom sprejel kakšno okuženo pošiljko iz hiše korupcije, si bom vsaj nataknil rokavice,« je dejstvo, da s pošto ravna v rokavicah, v mikrofone zbrane novinarske srenje pokomentiral Janez.

Tipičen primer obrnjene psihologije: s tem ko je poskušal javnost prek medijev prepričati, da gre za osamljen primer natikanja rokavic ob rokovanju z uradno pošto, je pričakoval, da bo javnost prepričal o nasprotnem. Aristokrat od glave do pete...

Zato tudi ne čudi, da Janez pravosodje z izbranimi besedami obtožuje revolucionarnega ravnanja, ko pa šele vrhovna sodna oblast v obliki ustavnega sodišča našega aristokrata odrešuje zaporniškega pasulja in omejenih sprehodov. Ve se, kdo je aristokrate pošiljal za rešetke: revolucionarji. In Janez bo naredil temu konec, ne da bi si pripel zasluge.