Janez Janša je bil na začetku parlamentarnih sej v zadnjem mesecu največkrat omenjen poslanec. Predsednik parlamenta je namreč ob navajanju parlamentarcev, ki se seje ne morejo udeležiti, redno izpostavljal njegovo ime. Kot smo lahko razbrali iz magnetogramov sej in izpiskov glasovanj, je poslanec Janša svojo odsotnost naznanil za kar šest od sedmih dni zasedanj. Še tisti dan, ko tega ni storil, pa na nobenem od 23 glasovanj ni pritisnil tipke. Čeprav se je odločalo tudi o zakonih, ki jih je predlagala poslanska skupina SDS. Tudi člani parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, katerega član je Janša, poudarjajo, da se prvak SDS redko prikaže na sejah tega odbora oziroma je na njih navzoč zgolj nekaj minut.

Vesten poslanec v času prestajanja zaporne kazni

Pregled Janševe navzočnosti na sejah DZ kaže, da prvak SDS svojega poslanskega mandata ne izvršuje tako vestno, kot so od njega po zapisanem sodeč pričakovali ustavni sodniki. Ti so zadržanje izvrševanja pravnomočne sodbe v zadevi Patria – na osnovi tega je bil Janša sredi decembra lani izpuščen iz zapora – utemeljili z besedami, da gre za poslanca, ki je hkrati predsednik največje opozicijske stranke v državnem zboru. »Dobro delujoča opozicija vsakokratni izvršilni oblasti je eden od temeljev demokracije. Nastajanje političnih napetosti in negotovosti, ki presegajo tiste, ki so same po sebi lastne parlamentarnemu delovanju, lahko negativno vpliva na delovanje parlamenta kot celote, ki mora učinkovito opravljati funkcije oblasti, ki mu je zaupana na volitvah, tako zakonodajne kot nadzorne funkcije.« Dejstvo, da Janez Janša na dokončno odločitev ustavnih sodnikov čaka na prostosti, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič pa na Dobu, je predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič nedavno obrazložil takole: »Razlika je bila v tem, da je šlo v Janševem primeru za izvrševanje poslanskega mandata, v primeru preostalih dveh pa tega ni bilo.«

Prvak SDS se je sej državnega zbora v času, ko je bil v zaporu, redno udeleževal, na njih je praviloma glasoval in se tudi pogosto oglašal. Njegov poslanski sedež je bil prazen le 15. oktobra lani, ko je državni zbor odločal o odvzemu njegovega mandata. A ne zaradi kakšnih neodložljivih obveznosti, temveč v znak protesta – na njegovi mizi je bila zgolj tablica z napisom Janez Janša, politični zapornik. Janša je bil v času prestajanja zaporne kazni tako vesten poslanec, da se je v državnozborske klopi vrnil nemudoma po odločitvi ustavnega sodišča, da začasno zadrži parlamentarni sklep o prenehanju njegovega mandata. Ko je državni zbor v popoldanskih urah zadnjega dne novembrske seje izvedel za odločitev ustavnega sodišča, je razpravo začasno prekinil, uro kasneje pa je Janša že sodeloval v parlamentarnem dogajanju in pritiskal na glasovalno tipko.

Predstavljal je svoje knjige v Murski Soboti

V času, ki ga je Janša preživljal na Dobu, se njegovo ime niti enkrat ni znašlo na Brglezovem spisku manjkajočih na sejah državnega zbora. Se je pa na njem znašlo takoj, ko mu je ustavno sodišče decembra lani omogočilo začasen odhod na prostost, in sicer na prvi dan decembrske redne seje. Sredi iste parlamentarne seje dva dni kasneje je zaradi »neodložljivih« obveznosti na vrhu evropske ljudske stranke že odpotoval v Bruselj. »Na začetku zasedanja je predsednik EPP posebej pozdravil navzočnost predsednika SDS in na kratko orisal razmere, ki so v Sloveniji pripeljale do zlorabe pravosodja za izločanje političnega nasprotnika,« so nujnost Janševe poti na spletni strani pojasnili slovenski demokrati.

Januarja je bilo Janšo na sejah državnega zbora še mogoče redno videvati, že na februarski dvodnevni izredni seji nič več. Pojasnila SDS, zakaj je tedaj in tudi številne druge dni manjkal, nam ni uspelo dobiti. Brskanje po spletni strani SDS pa pokaže, da je v času februarske parlamentarne razprave o rebalansu letošnjega proračuna predstavljal svoje knjige v Murski Soboti.

Tudi v primerih, ko Brglez Janše ni navedel med tistimi, ki so se opravičili za odsotnost, prvak SDS na sejah po prihodu iz zapora skoraj ni več razpravljal. Na šestdnevni redni seji v začetku marca je na primer svoj glas obrazložil le pri spreminjanju zakona, s katerim je državni zbor izenačil pravice raznospolnih in istospolnih partnerjev. Naslednji dan, ko je parlament sprejemal zakone tako imenovane Klemenčičeve mini sodne reforme, pa je imel spet neodložljive zunajparlamentarne obveznosti.

Novinarjem dal izjavo in se odpravil v Šempas

Na obeh marčnih izrednih sejah parlamenta Janša ni bil navzoč. Prav tako je manjkal na marčni redni seji. Natančneje, svoje odsotnosti ni najavil le za zadnji, četrti dan zasedanja, a tudi tedaj na nobenem od 23 glasovanj ni pritisnil na tipko. Janšo je bilo sicer tega dne v parlamentu mogoče srečati – v komentarju afere Veberkom je premierju Cerarju »svetoval«, naj za zagotovitev koalicijskega miru na razrešitev obrambnega ministra veže zaupnico –, nato pa se je odpeljal v Šempas. Na še eno predstavitev svoje knjige Noriško kraljestvo. »Prioriteta našega predsednika v zadnjem času je, da prodaja svoje knjige,« je kritike na Janšev račun mogoče slišati tudi v SDS. Ob tem so nekateri naši sogovorniki spomnili, da je parlament prav na dan, ko je bil prvak SDS v Šempasu, glasoval o dveh zakonskih predlogih, ki jih je predlagala njihova poslanska skupina – o Banki Slovenije ter o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. K temu pristavljajo, da morajo biti preostali poslanci SDS pri glasovanjih o »svojih« zakonih navzoči v parlamentarni dvorani.

V času aprilske izredne seje, ko so poslanci razpravljali o razrešitvi obrambnega ministra Janka Vebra, je Janšo pot namesto v DZ ponovno vodila v Bruselj. Svoje skrbi glede privatizacije in nujnih reform v Sloveniji je pojasnjeval podpredsedniku evropske komisije iz vrst evropske ljudske stranke Valdisu Dombrovskisu. Naj spomnimo, da je prav nekdanji latvijski premier Dombrovskis julija lani Janševi stranki zaželel veliko uspeha na državnozborskih volitvah.

Janša na sejah DZ

Spletna stran DZ

PODATKI

7. IZREDNA SEJA

Izpuščen iz zapora

3. REDNA SEJA

17. 12.

Prisoten do 17. ure.

8. IZREDNA SEJA

4. REDNA SEJA

9. IZREDNA SEJA

5. REDNA SEJA

10. IZREDNA SEJA

11. IZREDNA SEJA

6. REDNA SEJA

31. 3.

Pri nobenem od 23 glasovanj

ni pritisnil tipke.

12. IZREDNA SEJA