Toda resnice ni mogoče nikoli uravnotežiti z neresnico. Pred odhodom v ZDA nam je namreč uspelo kontroverznega režiserja Michaela Moora ujeti na terasi brniškega letališča. V svojem zadnjem intervjuju na slovenskih tleh je tako vendarle razkril, zakaj je zadnje kadre svojega novega filma posnel prav v Ljubljani. »Zakaj sem tukaj? Nimate nafte, imate pa superjunaka,« je bil ameriški režiser sprva redkobeseden, medtem ko je v družbi članov snemalne ekipe pil še zadnjo slovensko kavo. Na to, da imamo v svojih vrstah tudi superjunaka, ki se iz poraza v poraz prebija do končne zmage, in ne samo vrhunskih športnikov, bi morali biti Slovenci po njegovih besedah ponosni. »Morate vedeti, da superjunaki niso vselej izmišljena bitja. Vse več je namreč takih, ki so prepričani, da je vse okoli njih zrežirano, da so nadzorovani in da morajo zaradi vse močnejših temnih sil ustanavljati lastne paravojaške enote. Zato tudi ne razumem vseh tistih kvazirežiserjev, ki se zatekajo k znanstveni fantastiki in pišejo scenarije o nekakšnih princih teme oziroma maskah demokracije. To, kar mi je uspelo sedaj videti pri vas v živo in tudi posneti, je neverjetno,« je z navdušenjem poudaril razvpiti režiser, ki bi ga lahko zaradi kritične drže do ameriške politike in neoliberalizma brez težav postavili ob bok vodji Islamske države.

Ko je Michael Moore snel kapo s ščitkom in si obrisal pot s čela, dodatna novinarska vprašanja niso bila več potrebna. Njegov novi filmski izdelek je tedaj začel dobivati konkretne obrise. »Ste kdaj pomislili, da imate šefa opozicije, ki je na volitvah zbral največ glasov, pa ga ni v parlamentu? Da je bil taisti politik pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen, pa ga ni v zaporu? Da je že več kot 30 let javna oseba, pa ga vročevalci pošte v dvomilijonski državi ne morejo najti? Da sovraži fakulteto, na kateri je diplomiral? Da ne verjame niti osmrtnicam v časopisih, pa jih vseeno prebira? Da ne prenese novinarjev, pa kljub temu ustanavlja medije? Ste se že kdaj vprašali, zakaj se ta vaš superjunak, ki je sam izpeljal osamosvojitev, tako rad vrača v čase prejšnjega režima?« je vprašanja, na katera bo skušal odgovoriti v svojem novem filmu, nizal ameriški režiser in nadaljeval: »To, da je zaslužil pol milijona evrov, porabil pa še enkrat toliko denarja, so nadnaravne sposobnosti. Tudi sam ne bi verjel, če ne bi tega videl na lastne oči.«

Kot nam je pred odhodom še povedal izkušeni Michael Moore, imajo resnični superjunaki velik potencial, da se okitijo z oskarjem. Če mu bodo hollywoodske zvezde prihodnje leto naklonjene, zagotavlja, bo to prestižno nagrado posvetil tudi Sloveniji. Takrat bomo na našega superjunaka vsi ponosni.