Tulipani vseh barv in različnih velikosti, narcise, od najbolj preprostih belih do večcvetnih ali trobentastih rumenih, nežni irisi in opojno dišeče hijacinte, celo luki – vse lahko uvrstimo na seznam čebulnic za cvetlične grede.

Zelo raznovrstna je tudi njihova uporabnost na vrtu. Lahko jih uporabimo za popestritev trate ali oblikovanje barvnih preprog pod drevesi in grmovnicami. Primerne so tudi kot pokrovnice na pobočjih, ki so prestrma za košnjo. In čeprav čebulnice sejemo jeseni, ne bo nič hudega, če to naredimo zdaj, ko se je zemlja že dovolj ogrela. Posadimo lahko tudi že cvetoče rastline, a naj bodo dobre kakovosti.

Čebulnice v loncih

Čeprav bodo cvetoče čebulnice lepo okrasile naše gredice ali hišno dvorišče, pa resnično zablestijo šele v loncih in koritih. V majhnih vrtovih so skoraj nepogrešljive, saj moramo na tam na majhen prostor umestiti razgibano zasaditev z dolgo cvetočo sezono. Izjemno preprost način je zasaditev večjega števila čebulnic z različnim časom cvetenja v več loncev, ki jih prek sezone počasi zamenjujemo, s čimer si zagotovimo nepretrgano cvetenje. Čebulnice lahko posadimo tudi v posode, ki se nam zbirajo po hiši ali stanovanju. Podajamo nekaj idej.

Na kratko o sajenju čebulnic

Gostota: barve in oblike bodo najbolj prišle do izraza pri sajenju v skupinah. Pri hijacintah in tulipanih posadimo 30 do 50 čebulic na kvadratni meter, krokusa in podobnih več, debelejših čebulic pa manj.

Globina: odvisna je od velikosti čebulice in navadno dosega dvakratno debelino čebulice.

Tehnika: dno čebulice se mora dotikati zemlje, ki jo prej zrahljamo. Če so tla premalo odcedna, dodamo na dno plast peska ali mivke. Med dnom in čebulico ne sme biti zraka, sicer se tam nabira voda, zaradi česar lahko čebulica zgnije. Za sajenje uporabimo sadilni klin ali sadilno lopatko in pazimo, da pri sajenju čebulic ne ranimo.

Vir: priloga Nika