Predvsem je treba očistiti vse gredice, na katerih so prezimile čebulnice, prvi znanilci pomladi. Pomlad je tudi čas, ko na cvetlične gredice posadimo rastline, ki nas bodo s svojimi barvitimi cvetovi razveseljevale v naslednjih mesecih. Seveda je izbira rastlin, s katerimi se bomo ponašali, stvar odločitve vsakega posameznika, pa vendar ne smemo pozabiti na zelo hvaležne čebulnice, ki ponekod že – kot pravi otroška pesmica – »iz zemlje kukajo, saj pomlad je tu«!

Perunike (Iris) veljajo zagotovo za zelo priljubljene rastline. Nekatere nas s svojimi cvetovi presenetijo že sredi zime in cvetenje nadaljujejo v zgodnjo pomlad. Cvetovi irisov so najpogosteje temno vijoličasti, prijetnega vonja, najdejo pa se tudi sorte z belimi, rumenimi in modrimi cveti. Večini ustrezajo sončna vlažna in zelo peščena rastišča. Sadimo jih na razdalji od pet do deset centimetrov. Zaradi nizke rasti je rastlina idealna tudi za sajenje v lonce (povprečno zraste od 10 do 15 centimetrov v višino). Njene potrebe po vodi so zmerne. To pomeni, da zalivamo redno, vendar nikoli ne pretiravamo.

Ljubiteljem eksotike priporočamo, da v svoj vrt posadijo arizeme (Arisaema). Čebulnicam, ki izvirajo z Daljnega vzhoda, ustrezata hladna senca ali polsenca in stalno vlažna humusna, vodoprepustna šota z dodatkom kremenčevega peska. Cvetijo predvsem v maju, povprečno pa dosežejo višino do 50 centimetrov. Rekorderka je Arisaema consanguineum (njen izvor je Tibet, kjer uspeva na 1800 do 2800 metrih nadmorske višine), ki zraste do spoštljivih 180 centimetrov.

V hladni senci ali polsenci, na rahlo kislem, vlažnem in peščenem rastišču se bo odlično znašel trolist (Trillium). Cveti aprila in maja, povprečna višina, ki jo doseže, pa je od 20 do 45 centimetrov, odvisno od sorte.

Med manjše čebulnice ali pritlikave sorte, ki jih lahko posadimo tudi na skalnjake, sodijo predvsem vrste, ki uspevajo v našem podnebju in na dobro odcednih tleh. Najlepše bodo prišle do izraza, če jih posadimo v žepe med kamenjem, ki bo v kontrast nežnim cvetovom. Mednje lahko zagotovo uvrstimo ciklame, žafrane in logarice (Fritillaria). Slednji, ki cveti od zgodnje pomladi in vse do začetka poletja, ustrezajo ilovnata in zelo peščena tla ter sončna in polsenčna lega.

Kljub pestri ponudbi čebulčkov pa so v vsakem vrtu nepogrešljivi tulipani. Uporabljamo jih lahko tako za zasaditev skalnjakov kot za rezano cvetje. Tulipani se močno razraščajo, zaradi česar manjkajočih cvetov, ki nam bodo krasili jedilno mizo, ne bo opaziti. Lahko pa tudi zasadimo posebno gredo, kjer bodo čebulice namenjene izključno za rezano cvetje.