Te dni so že pognali prvi poganjki, še vedno pa je čas, da maline posadimo na novo. Najbolj primeren čas za sajenje sta sicer jesen, od septembra do oktobra, in zgodnja pomlad.

Ida

Maline so dobile svoje latinsko ime po planini Ida na Kreti. Po grškem mitu so rešile življenje Zeusu, ki ga je mama Rea skrila za njene grme. Za vzgojo malin so zaslužni Rimljani, ki so jo razširili po vsem svetu, še pred prihodom Evropejcev v Ameriko pa so jih poznali tudi Indijanci. Danes poznamo približno 190 vrst malin, najbolj razširjene pa so evropska, rdeča in črna.

Maline so zelo zdravilne, in to ne le sadeži, ampak tudi listi. 100 gramov sadežev pokrije 44 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C. Zdravilnost listov pa je bistveno večja od zdravilnosti plodov. Malini rečejo tudi ženska rastlina, saj čaj iz listov pomaga pri menstrualnih krčih in močnih krvavenjih, priporočajo pa ga tudi za druge bolezni in težave. Zdravje torej na kvadrat! Oglejmo si nekaj podrobnosti o sajenju in vzgoji malin.

Gozdna rastlina

Maline so bolj kot vse drugo jagodičevje obdržale svojskost gozdnega sadeža in mnogi jih nabirajo v višje ležečih gozdovih, kjer rastejo prosto. Tudi zato moramo njeno rastišče čim bolj približati naravnemu, s čimer se bomo ognili tudi boleznimi. Kaj to pomeni? Malinam prijajo svetla senca, zatišje in stalna talna odeja, ki naj bo blago kisla. Potrebujejo tudi dovolj vode, tako da naj bodo tla vlažna, pa vendar dovolj prepustna. Maline lahko gojite tudi v loncu na balkonu, če pa jih imate na vrtu, poskrbite za oporo, saj se zelo razrastejo in poveznejo druga čez drugo, kar oteži obiranje. Lahko jim naredite leseno ali žično oporo. Če med dve žici posadite maline, jih ne bo treba privezovati. Sadite jih na razdaljo 40 do 60 centimetrov, razmik med vrstami pa naj bo od enega do poldrugega metra.

Glede na to, da je naravno okolje malin gozd, poskrbite tudi za zastirko s kompostom iz smrekovih iglic, obnesejo pa se tudi zastirke iz slame, skobljancev ali posušene trave. Razmnoževanje malin je preprosto – izkopljite mlade maline in jih posadite na novem mestu. Kako jim bo novo okolje prijalo, bodo povedale same. Pravijo, da je najboljša severna lega, ker je nekoliko hladnejša in zadržuje vlago. Malinam najbolj ustreza nadmorska višina 400 do 800 metrov.

Obrezovanje

Pri malinah je pomembno obrezovanje, a tu se nekoliko zaplete. Nekateri pravijo, da je treba po obiranju stare rozge odrezati tik nad tlemi, medtem ko se maline, ki rodijo dvakrat, obreže šele spomladi. Drugi trdijo, da je dvoletne poganjke treba odrezati pri tleh, druge pa na višino 120 do 150 centimetrov. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo, je da poslušate rastlino, ki vam bo sama povedala, kdaj se je končala njena rodnost. Vzrok številnih nejasnosti pri obrezovanju se skriva v različni rodnosti.

Maline namreč delimo v tri skupine. Poznamo poletne sorte, ki jih obiramo od sredine junija do konca julija, jesenske sorte, nekako najboljše pa so maline, ki rodijo spomladi in jeseni. Rez enih in drugih se razlikuje. Poletne obrodijo na dvoletnih šibah, jesenske pa na enoletnih poganjkih. Ti poženejo spomladi in jih pozno jeseni popolnoma odrežemo pri tleh. Pri dvoletnih malinah prvo leto enoletne šibe rodijo od avgusta do oktobra, naslednje leto pa dvoletne šibe poleti rodijo znova. Vendar pa vse to le, če upoštevamo pravila obrezovanja – februarja moramo odstraniti vsako drugo šibo, pri tem pa režemo debele, starejše šibe. Pri drugih šibah odrežemo konice poganjkov pod soplodji. Po drugem pobiranju šibe odrežemo pri tleh.

Vrste

Poglejmo sedaj še nekaj vrst. Dvakrat rodne maline so velike in svetlo rdeče, trde in lahko jih je obirati. Priporočljive so za manjše vrtove in vzgojo v loncu. Klasične poletne maline imajo manjše, temno rdeče, zelo trdne in aromatične plodove. So zelo odporne na različne bolezni. Poznamo tudi jesenske rumene maline, črne poletne, ki imajo vijoličasto rdeče do modro črne jagode in so zelo podobne robidnicam, so pa bolj odporne na bolezni. Skratka – maline potrebujejo nekoliko pozornosti in dovolj vode od katere je odvisen tudi pridelek.

Malinovec

Za poletno čiščenje organizma je najboljši čaj iz mešanice listov malin in robidnic, za konec pa še recept za klasični malinovec. Oprane maline in liste melise položite v posodo, jo napolnite z vodo, ki ji primešate citronsko kislino. Dobro zaprto posodo dajte za 24 ur v temen prostor. Potem mešanico iz vode in malin precedite skozi krpo, da odstranite groba malinova zrna. Liter tega malinovega soka v posodi zavrite z 1 kg sladkorja (razmerje malinovega soka in sladkorja je 1:1) da dobite sirup.

Lahko pa maline enostavno zamrznete v zmrzovalniku. Najboljši je sladoled z vročimi malinami, ki jih dodatno sladkajte. (hh)