S ponudbo mladega slovenskega podjetja Homeogarden dosežemo ravno to – naša zelenjava je »pod nadzorom« vse od priprave zemlje do obiranja plodov.

Ponudbo Homeogarden ste morda v trgovskih in vrtnarskih centrih opazili že lani, ko so številne prepričali z linijo homeopatskih pripravkov za zdravje rastlin pod imenom »Lekarna za rastline«, v jesenskih mesecih pa smo tudi pri nas preizkušali njihovo do človeka in domačih živali neškodljivo sredstvo proti mišim in podganam. Z letošnjo pomladjo so trgu predstavili še en inovativen izdelek – dehidrirano zemljo oziroma substrat iz kokosovih vlaken, ki se ga za uporabo preprosto zalije in se tako iz petih kilogramov substrata dobi sedemdeset litrov zemlje.

Zemlja v tej obliki je bila sicer na trgu že doslej, a zaradi nepraktičnosti ni našla pravega stika z vrtnarji in vrtičkarji. Stisnjene bloke substrata je bilo namreč treba namakati v velikih posodah, ker pa so ti plavali po vrhu in se neenakomerno vlažili, je bilo potrebno mešanje. V takšni obliki ponujajo substrat tudi v podjetju Homeogarden, a so z manjšim, 3-kilogramskim pakiranjem naredili velik preskok. Embalaža z ročico za prenašanje namreč skriva substrat v trpežni biološko razgradljivi plastični vrečki, ki jo preprosto potegnemo iz embalaže in kokosova vlakna postopoma zalijemo s približno 25 litri vode. V 15 minutah se zemlja prepoji in sadilna vreča, v katero lahko neposredno sadimo rastline, je pripravljena, ne da bi si umazali roke.

Celoletni načrt za vrt

Organska zemlja je zgolj eden izmed izdelkov iz ponudbe podjetja Homeogarden, kjer pa se neradi osredotočajo zgolj na posamezne izdelke. O svoji ponudbi raje govorijo kot o celovitem sistemu za vrtnarjenje. »Drži, da organska zemlja v dehidrirani obliki postaja prodajni hit, a bolj si želimo dolgoročnega vpliva na navade vrtičkarjev,« pravi direktor podjetja Aleš Pfeifer, pri čemer ima v mislih že omenjeno Lekarno za rastline ter druge pripravke za celoletno skrb za domačo gredico. Priprava zemlje, dognojevanje, krepitev odpornosti rastlin in odganjanje škodljivcev so ključna poglavja, s katerimi se prek leta ubada ljubiteljski vrtnar in s tem v mislih so v podjetju Homeogarden pripravili pregledno brošuro, ki za vsak mesec oziroma letni čas ponuja priporočila glede uporabe njihovih izdelkov – za vrt, sadovnjak, trato, okrasne rastline, jagodičje, začimbnice ... Vsaka skupina rastlin namreč zahteva posebno nego, izdelkom Homeogarden pa je skupno, da so vsi naravnega izvora brez škodljivih kemikalij. V podjetju Homeogarden so ves svoj čas in sredstva torej usmerili v razvoj naravnih pripravkov, pri čemer je bilo eno izmed njihovih glavnih vodil enostavnost. »Vsi izdelki so opremljeni z nazornimi navodili in razumljivimi opisi, prav tako pa že ime izdelka pove, čemu je namenjen.«

Ko veste, kaj je v vaši zemlji

Razvojni direktor Marko Hočevar takole razkriva prednosti njihove zemlje pred drugimi: »V Sloveniji kupljena zemlja je bila večinoma uvožena s severne Evrope, kjer je okolje zaradi desetletij težke industrije precej onesnaženo s težkimi kovinami. Kokosova vlakna v našem substratu pa prihajajo z juga Šrilanke, ki velja za eno čistejših okolij v svetovnem merilu. V drugih uvoženih zemljah je problematična ravno voda, saj se v njej nalagajo nečistoče. Pri naši zemlji te neznanke ni – vedno veste, kakšna voda je v vaši zemlji. Natočite lahko vodo iz pipe, deževnico ali vodo iz potoka. Poleg tega kokosova vlakna tudi izjemno dobro zadržujejo vodo, tako da z uporabo naše organske zemlje bistveno zmanjšate potrebo po zalivanju.«

Poleg 5- kilogramskega pakiranja za 70 litrov zemlje in omenjenega praktičnega 3-kilogramskega za 50 litrov najdete v njihovi ponudbi tudi manjšo 650-gramsko pakiranje za 10 litrov zemlje, ki je najbolj praktično pri gojenju rastlin v notranjih prostorih. V podjetju Homeogarden priporočajo uporabo organske zemlje s pripravki za temeljno gnojenje in nato za kasnejše dognojevanje glede na vaše potrebe in potrebe rastlin, ki rastejo v vašem domu.

Aleš Pfeifer in Marko Hočevar pravita, da je prvi odziv uporabnikov odličen, saj prejemajo številne pohvale in potrditve tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. »Začeli smo s prodajo v Avstriji, kjer so nas sprejeli odprtih rok, tako da zdaj računamo na širitev tudi na druge evropske trge. Se nam pa vseeno zdi prav, da je domači trg tisti, ki mu omogočamo, da prvi preizkusi naše nove izdelke,« sklene inovativni dvojec, katerega izdelki bodo očitno kmalu našli tudi profesionalne uporabnike. Zanje se namreč že zanimajo tudi nekatere vrtnarije in ekološke kmetije.