Obstaja več razlogov za zelenjavni ali zeliščni vrt; najprej je tu cena, saj boste tako prihranili kar nekaj denarja. Kar pomislite, koliko mesečno zapravite za zelenjavo in začimbe ter koliko denarja odštejete za čaje.

Drugi razlog za je popoln nadzor nad kvaliteto zelenjave, ker točno veste, kako je bila vzgojena ‒ lahko pridelate ekološko hrano brez umetnih gnojil in sredstev za zatiranje škodljivcev. Zelenjava bo tudi vedno sveža, saj jo nabirate vsak dan sproti.

zelenjava.jpg

Kje začeti?

Za začetek je dobro, da se dela lotite postopoma. Če ste začetnik na tem področju, vam priporočamo, da najprej zasejete zelišča: izberite tista, ki najbolj ustrezajo vašemu stilu kuhanja in jih radi redno uporabljate, na primer rožmarin, baziliko, timijan in peteršilj.

Zasadite lahko paradižnik, ki je zelo zdrav in odličnega okusa, ali bučke, papriko in solato, odvisno od tega, kaj redno uporabljate pri kuhanju.

paradiznik.jpg

Kako sejati?

Preden zasejete prva semena, se morate prepričati, da nočne temperature ne bodo več padle pod 0 stopinj Celzija, zato s sejanjem še malo počakajte. Naj vas topli dnevi še ne zavedejo, saj veste, kako je lahko aprila muhasto vreme.

Odločite se ali želite posejati semena ali zasaditi rastline; če začnete s semeni, bo to najceneje. Semen iz vrečke ne porabite vseh naenkrat, saj jih niti ne potrebujete toliko. Raje jih prihranite za naslednjo sezono, a bodite pozorni na rok trajanja.

seed_buying_tips_semena_44444444444444444444444444444444444444.jpg

Nimate zunanjega prostora za vrt? Namesto tega lahko zelenjavo posejete v lončke ali si kupite malo večje podlage za zemljo, ki dobro zadržujejo vodo.

Redno zalivanje

Pomembno je, da zelenjavo že od prvega dne, ko jo posejete ali zasadite, redno zalivate in preverjate kvaliteto zemlje. Še posebno v sušnih obdobjih čez poletje pazite, da bodo imele rastline dovolj vode. Seveda pa ni treba pretiravati, zadostuje že tedensko zalivanje.