Zadnjih deset let je na vseh področjih aktualna tema prihranek, zlasti prihranek pri energiji. Temu je treba dodati še aktualno svetovno ekonomsko krizo, ki nas je prisilila, da bolj cenimo vsak zasluženi evro in vsako izgubljeno kilovatno uro.

Glede na to, da imajo fasade zaščitno, izolacijsko in estetsko funkcijo, so v podjetju JUB razvili sistemske rešitve, ki bodo zadostile vsem navedenim kriterijem, usklajenim z arhitekturnimi, podnebnimi in energetskimi zahtevami. Poleg zunanjega videza fasade, ki ga določajo barve, struktura, oblika in materiali, sta pomembni tudi njena funkcionalnost in trajnost. V toplotnoizolacijskih sistemih JUBIZOL so uskladili obe percepciji in si tako zagotovili zaupanje tisočev končnih uporabnikov.

V letošnjem letu so v podjetju JUB prenovili ponudbo toplotnoizolacijskih sistemov JUBIZOL. Vsak sistem kupcem po nuja določene prednosti. Ponudbo sistemov so zaokrožili tudi vizualno, da bo ponudba potrošnikom še bolj razumljiva. Z uvedbo novih tehnologij in znanj v razvoj in proizvodnjo zaključnih ometov so dodatno izboljšali lastnosti fasadnih sistemov.

Svetovanje

Projekt vgradnje nove fasade poteka od pregleda stavbe, ki ga opravi strokovnjak, in izbire izvajalca do vgradnje sistema in pregleda opravljenega dela. V JUB-ovi tehničnosvetovalni službi (tel. 080 15 56) vam bodo svetovali o vgradnji fasade, v dogovoru z vami pa si bodo vaš objekt ogledali in vam predlagali tehnične rešitve, ki bodo skupaj z ustreznimi popisi del osnova za izdelavo ocene investicije.

Poleg energetskega in okoljevarstvenega vidika je pri izbiri fasade pomemben tudi estetski videz. Pravilna izbira barv je odvisna od arhitekturne zasnove hiše, njenih stanovalcev, pomembna pa je tudi skladnost z okoljem. Pri izbiri zaključnega sloja fasade si pogosto težko predstavljamo, kakšen bo končni videz hiše. Pri tem vam lahko s profesionalnim nasvetom pomaga arhitekt, ki vam ob nakupu fasade JUBIZOL po naročilu barvno študijo izdela brezplačno.

Izbira fasadnih sistemov

JUBIZOL EPS na toplotni izolaciji iz polistirena

Sistem JUBIZOL EPS temelji na znanju in izkušnjah, ki smo jih v preteklih štirih desetletjih pridobili pri vgradnji več kot 10 milijonov kvadratnih metrov kontaktnih fasadnih toplotnoizolacijskih sistemov na izolacijski oblogi iz klasičnega ekspandiranega polistirena. Sistem zadosti potrebam največjega števila kupcev. Izvedba je preprosta, zato je prva izbira večine profesionalcev.

JUBIZOL MW na mineralni volni

Toplotnoizolacijski fasadni sistem, namenjen tako za nižje objekte (do 22 m) kot tudi za višje objekte (nad 22 m). Izolacijska obloga so lahko lamele ali plošče iz mineralne (kamene) volne, za zaključni sloj pa je na voljo več tipov zaključnih materialov JUBIZOL. Sistem je negorljiv, zato je uporaben za toplotno zaščito vseh objektov (tudi nad 22 m) z zahtevo po najvišji požarni varnosti. Odlikuje ga tudi visoka paroprepustnost, ki je pri kupcih v večin primerov zelo zaželena, zaključni omet pa sistemu kljub njegovi dobri paroprepustnosti zagotavlja še visoko zaščito pred padavinsko vodo.

JUBIZOL Premium – samočistilni fasadni sistem

Namenjen je toplotni zaščiti prestižnih objektov, ki jim s skrbno izbrano paleto belih in svetlih pastelnih odtenkov zagotavlja eleganco in všečen minimalizem. Visoka vodoodbojnost in manjše navzemanje umazanije, ki sta rezultat izsledkov nanotehnologije, omogočata uporabo sistema tudi na padavinam izpostavljenih fasadnih ploskvah visokih objektov. Sistem je še posebno primeren v onesnaženem okolju mestnih in industrijskih središč, v slanem obmorskem okolju in drugih podobnih okoljih.

JUBIZOL Strong – odporen proti toči

Priporočajo ga za objekte, ki potrebujejo povečano upogibno in natezno trdnost nosilnih slojev sistema ter povečano odpornost fasadne površine proti udarcem in perforaciji. Oboje se doseže z odebelitvijo in dvojnim armiranjem ter posebej v ta namen izdelanim osnovnim ometom z mikroarmirnimi dodatki, ki vplivajo na povečano upogibno in natezno trdnost. Tako je zagotovljena visoka varnost sistema predvsem pred poškodbami zaradi ekstremnih vremenskih pojavov (toča, ekstremne deževne padavine z močnim vetrom) in vandalizma, pred poškodbami, ki jih na fasadi lahko povzročijo živali, pa tudi pred poškodbami zaradi velikih toplotnih raztezkov in skrčkov, ki so posledica vgradnje zaključnih ometov temnih barvnih tonov. Okrepljen osnovni omet je v vseh opisanih primerih ekonomičen preventivni ukrep. Sistem JUBIZOL Strong je uvrščen v četrti, torej najboljši razred skladno z zahtevami FM Approvals class 4473 Združenja ameriških zavarovalnic za testiranje strešnih kritin na udarce toče. Omenjena razvrstitev pomeni, da na sistemu ni vidnih poškodb ob udarcu ledene krogle premera 5 centimtrov, ki leti s hitrostjo 140 km/h in ima kinetično energijo 40 J pravokotno na fasadno površino.

JUBIZOL Micro Air – fasadni sistem, ki diha

Toplotnoizolacijski fasadni sistem JUBIZOL Micro Air zagotavlja visoko in varno paropropustnost ob odlični toplotni in zvočni izolaciji. Jedro sistema je inovativna perforirana izolacijska plošča JUBIZOL EPS F-W2 ali EPS F-G2, ki zagotavlja odlično in varno paroprepustnost. S posebno izbranimi kompomentami sistema: Micro Air malto in silikatnim zaključnim ometom je to sistem, v katerem ne prihaja do kondenza. Optimalna paropropustnost, odlična toplotna in zvočna izolacija v sistemu Micro Air ustvarjata prijetne in zdrave klimatske razmere, ki so osnova dobrega počutja. Jubizol Micro Air zagotavlja enostavnost vgradnje v primerjavi s klasičnimi sistemi na mineralni volni.

Izvedba

Z izvedbo toplotnoizolacijskega fasadnega sistema zmanjšamo porabo energije, zaščitimo osnovno konstrukcijo pred vremenskimi vplivi, s fasado pa tudi pomembno vplivamo na videz objekta. Ob investiciji v fasado računamo, da bo njena življenjska oziroma funkcionalna doba zadosti dolga, da čez deset let ne bo potrebno investirati v novo. Dolgo življenjsko dobo zagotavljajo pravilno izbrane komponente sistema, pravilno konstruirani detajli ter strokovna izvedba na objektu.

Primeren čas za izdelavo fasade je od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Dela se izvaja le v primernih vremenskih razmerah: temperatura zraka in zidne podlage ne bi smela biti nižja od +5 in ne višja od +35 stopinj Celzija, relativna vlažnost zraka pa ne višja od 80 odstotkov. Ob pospešenem sušenju lahko niansa zaključnega ometa posvetli, pospešeno sušenje osnovnega ometa pa lahko močno poslabša njegove mehanske lastnosti, zato je pomembno, da fasadne površine pred soncem, vetrom in padavinami zaščitimo z zavesami, kljub zaščiti pa v dežju, megli ali ob močnem vetru (≥30 km/h) ne delamo.

Komponente sistema

Posamezne komponente sistema morajo biti izbrane tako, da delujejo kot usklajena celota. Vgrajujejo se lahko le sistemi, ki imajo evropsko tehnično soglasje oziroma po novem evropsko tehnično oceno (ETA). Ta je tudi eden izmed pogojev EKO sklada za pridobitev subvencije.

Za vgradnjo na fasadne površine je primeren le fasadni stiropor (ki je tudi primerno odležan), in ne običajen gradbeni stiropor, pri katerem se ne spremlja dimenzijske stabilnosti.

Za trajnost sistema je zelo pomembna izbira kakovostnega osnovnega ometa, ki prenese vse mehanske napetosti. Zaradi termičnega raztezanja in krčenja, udarcev predmetov itn. je ta sloj sorazmerno tanek (od 3 do 6 mm). Pri fasadnem sistemu JUBIZOL Strong, ki je odporen proti udarcem toče, se za osnovni omet uporablja cementno malto Strong fix, ki je posebej formulirana, mikroarmirana ter zelo elastična malta in brez kakršnihkoli poškodb prenaša udarce ledenih krogel premera 5 centimetrov, ki priletijo s hitrostjo 140 km/h.

Najpomembnejša lastnost zaključnega ometa je vodoodbojnost, saj le dobro vodoodbojen omet preprečuje vstop padavinske vode v notranjost fasadnega sistema in s tem zagotavlja nespremenljivost toplotne izolativnosti ter zaščito pred poškodbami, ki bi ob tem lahko nastale. Najbolj vodoodbojen zaključni omet je silikonski, sledi akrilni omet, nato silikatni in na koncu mineralni omet.

Pri izbiri nianse zaključnega ometa priporočajo svetlejše odtenke, saj se pri temnih odtenkih površina fasade poleti močno segreje, kar poveča stroške hlajenja.