Vinagova klet in vinoteka na Trgu svobode, ki ju je tuj najemnik zbudil od mrtvih, vzbujata vtis, da se zgodba nekoč najeminentnejše vinske hiše na jugoslovanskem ozemlju vendarle ni klavrno končala. Sočasno si stečajna upraviteljica pokojne družbe prizadeva prodati zaloge (starega) Vinagovega vina.

»S prodajo ustekleničenega vina se zelo mudi. Vino namreč po določenem času izgubi svojo kakovost ali se celo pokvari. Poleg tega se večina ustekleničenega vina nahaja v hladilnici, ki ni v lasti Vinaga,« je stečajna upraviteljica Brigita Kraljič zapisala v aprilskem izrednem poročilu.

Kraljičeva je pred dnevi prosila sodišče za soglasje za sklenitev pogodbe s sodelavcem. Tega bi zadolžili, da proda več kot 100.000 steklenic ustekleničenega vina starejših letnikov. To sicer niso vina iz Vinagove arhive, to je namreč že pred časom zasegel eden izmed upnikov, stečajna upraviteljica pa jih bo skušala prodati v ločenem postopku.

Upniki se ne strinjajo

Sodišče je že novembra lani soglašalo, da se stečajna upraviteljica loti prodaje starih zalog ustekleničenega vina, a se je izkazalo, da prodajanje na drobno poteka prepočasi, stroški pa so previsoki. Zato je Kraljičeva objavila poziv za nakup večjih količin ustekleničenega vina. A tudi takšna prodaja ni našla kupcev. Zato je hotela najeti osebo, ki bi vino prodajala v nekdanji Vinagovi vratarnici na Trgu svobode.

Vendar upniški odbor ni soglašal s takšno prodajalno, ker je ocenil, da je ta dodatni strošek neupravičen. Pod pogoji, ki so jih postavili predstavniki upnikov, pa nihče ni pripravljen prodajati starih Vinagovih vin, ugotavlja Kraljičeva. Zato je zdaj apelirala na upniški odbor, naj ji vendarle dopusti skleniti posel s pogodbenikom.

Kraljičeva je konec marca pozvala upnike, naj podajo svoje mnenje o razpisu prve javne dražbe za prodajo celotnega kompleksa podjetja. Predlagala je izklicno ceno v višini 4,2 milijona evrov. Približno toliko znaša likvidacijska vrednost podjetja, ki je trenutno v enoletnem najemu družbe Vinmar, za katerim stoji kapital Nizozemca Jana Harma Prinsa, Tajvanca Robina Pan Shin Hsina, Japonke Nacuke Tamure in Kitajca Sang Weia.

Stečajni upraviteljici dodatno delo povzroča okoliščina, da je Vinmar vzel v obdelovanje le 52 od skupaj 73 hektarjev vinogradov, ki so v lasti državnega sklada kmetijskih zemljišč. Sklad teh zemljišč sprva ni želel vzeti nazaj v posest brez novega najemnika, a je sodišče presodilo, da je bilo takšno pogojevanje neupravičeno. Zato se je moral sklad lotiti iskanja novih najemnikov. Še najbolje kaže vinogradu na Piramidi, ki ga je lani zasilno obdelovala Snaga, letos pa je občinsko komunalno podjetje od tega projekta odstopilo.

Sklad je namreč pred dnevi prejel več ponudb mariborskih vinarjev. Še preden bi bila znana odločitev, kdo bo postal najemnik vinograda, so se zainteresirani vinogradniki samoiniciativno povezali in sklenili, da bodo vstopili v zadrugo Vino Piramida Maribor, ki bi nato pod predsedovanjem mestnega viničarja Staneta Kocutarja skrbela za mestni vinograd. Po besedah vinarja Boštjana Protnerja so se že dogovorili, da se bodo jutri odpravili na Piramido in opravili rez trt.

Anka Stopinšek iz sklada kmetijskih zemljišč je v petek sporočila, da izborni postopek še poteka, odločitev pa bo znana po tem, ko bodo preučili vsa dejstva v stečajnem postopku.

Vinag je aprila lani zdrknil v stečaj, upniki pa so prijavili za več kot 14 milijonov evrov terjatev, od katerih jih je Kraljičeva prerekala v skupni višini 4,6 milijona evrov. Med drugim je prerekala tudi dvomilijonsko terjatev, ki jo je na podlagi posojila zavarovalnice Grawe prijavil Vinagov večinski lastnik Leo Ivanjko. Trdil je, da je posojilo najel zato, ker je bil Vinag nelikviden, s sposojenim denarjem pa je skušal preprečiti stečaj. Kraljičeva je ocenila, da je njegova terjatev neutemeljena, Ivanjko pa se zoper njeno odločitev ni pritožil.