Vseh 150 zaposlenih v celjski papirniški družbi Aero je včeraj dobilo odpoved pogodbe o zaposlitvi, uprava, ki jo začasno vodi Gregor Krajnc, pa bo še pred iztekom tedna na sodišče vložila zahtevo za stečaj. S tem bo zapečatena tudi 86-letna zgodovina družbe, ki je imela še leta 2009 skoraj 300 zaposlenih. »Za nas je zgodbe konec, proizvodnjo pa smo ugasnili,« nam je povedal eden od zaposlenih, ki mu do upokojitve manjkajo le še štiri leta. »Kje bom pri svojih letih in zdravstvenih težavah še našel novo zaposlitev,« se obupano sprašuje.

Zgodba Aera bi se lahko iztekla bistveno drugače. Uprava je namreč zadnjega pol leta intenzivno pripravljala načrt finančnega prestrukturiranja, prek katerega bi donosne posle oddelili na novo družbo. Toda vse upe za ohranitev približno 100 delovnih mest so že minuli teden pokopali v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Novi Aero bi moral za zagon poslovanja nujno dobiti 1,5-milijonsko likvidnostno posojilo. Od tega zneska bi moral DUTB kot največji lastnik Aera zagotoviti milijon evrov, preostanek pa Probanka in Poštna banka Slovenije. Toda v DUTB so očitno ocenili, da bodo bolje poplačani v stečaju, in naj bi zavrnili odobritev posojila. Brez svežih sredstev pa ohranitev proizvodnje ni bila mogoča.

Spomnimo, da so DUTB, Probanka in Poštna banka Slovenije sredi lanskega leta v kapital Aera pretvorili za skupno tri milijone evrov terjatev, s čimer so pridobili večinski lastniški delež. Nemudoma po prevzemu lastništva so banke zamenjale nadzorni svet družbe, ta pa je nato s položaja direktorja razrešil Zvonka Žepiča.

Kmalu po bančnem prevzemu Aera so se razmere v družbi začele dodatno poslabševati. Družba je namreč zadnje mesece beležila celo negativen denarni tok iz poslovanja, zaradi zaostrenih likvidnostnih razmer pa niso imeli niti dovolj denarja za nakup materiala in izpolnitev že prejetih naročil. Zaposlenim je Aero zadnje mesece izplačeval le minimalno plačo, vendar naj bi jim večino zaostalih plač pred kratkim že poravnali. To je še otežilo razmere v družbi, eden od upnikov pa je pred dnevi vložil tudi izvršbo in s tem blokiral transakcijske račune družbe.

Probanka in Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) sta poskušali več let najti strateškega partnerja za Aero, vendar so bili njuni poskusi neuspešni. Prav tako tudi nekdanjemu vodstvu družbe ni uspelo prodati poslovno nepotrebnega premoženja in tako razbremeniti družbe. Aero je država sicer uvrstila na seznam podjetij, namenjenih privatizaciji, vendar se je delež PDP zaradi zadnje dokapitalizacije znižal na vsega nekaj odstotkov. Poslovni preobrat pa je uspelo izpeljati podjetniku Francu Gregorčiču iz Šmarjeških Toplic, ki je pred dvema letoma od Aera kupil njegovo hčerinsko družbo Papiroti. Že v prvem letu po nakupu se je Papiroti izkopal iz zgube in lani ustvaril deset milijonov evrov prihodkov in 0,3 milijona evrov čistega dobička.