Po naših podatkih sta tihotapca z Brnika, 25 in 26 let stara mladeniča, ki sta se izkazala z avstrijskimi dokumenti, sicer pa naj bi bila oba Etiopijca, še vedno v priporu na ljubljanski Povšetovi, kjer čakata na nadaljnji postopek. K njuni nezavidljivi situaciji je zagotovo precej prispevala slaba informiranost, saj očitno nista vedela, da je kat v Sloveniji prepovedan, medtem ko ga v sosednji Avstriji ni na seznamu nevarnih prepovedanih drog. Da v tem primeru pravzaprav ni šlo za »klasična« tihotapca mamil, nazorno kaže podatek, da sta mladeniča carinikom prijavila svežo zelenjavo v prtljagi in jim celo predložila izvozno deklaracijo. A ju lahko zdaj zaradi neobveščenosti doleti tudi daljša zaporna kazen, saj jima po naši zakonodaji grozi celo do deset let zapora.

Uživajo ga kot na Zahodu alkohol – za zabavo

Kat je v Sloveniji precej neznana grmičasta rastlina, ki raste na nadmorski višini od 1500 do 2500 metrov, mlade veje z listi pa se trgajo in uporabljajo vse leto. Edino »težavo« za uživalce predstavlja dejstvo, da je uporabna samo sveža rastlina oziroma da ima učinek le relativno kratek čas po trganju, nato pa se ta začne izgubljati. Prav to je bil verjetno razlog, da sta mlada Etiopijca sedla na letalo, saj sta bila z uživalci te rastline zagotovo že vnaprej dogovorjena za prevzem, a sta si za pristanek izbrala napačno letališče.

Kat sicer v nekaterih muslimanskih državah tradicionalno uporabljajo za namene druženja in sprostitve, torej na zabavah, podobno kot drugod alkohol. Zato niti ne preseneča, da so velike količine kata svoj čas vozili predvsem v Veliko Britanijo, kjer živi velika muslimanska skupnost. Najbolj priljubljen naj bi bil med pripadniki somalijskih in jemenskih skupnosti, tudi danes pa ga kot »rekreacijsko« mamilo uživajo predvsem pripadniki priseljenskih skupnosti v številnih večjih mestih po Evropi.

Uvrščen med najnevarnejše droge

V Sloveniji je, kot že rečeno, rastlina praktično neznana, zato je še toliko bolj zanimivo, da naj bi kat po neuradnih podatkih prav naša država prepovedala kot ena prvih v Evropi. Po podatkih ministrstva za zdravje je pri nas na seznam prepovedanih substanc uvrščen od leta 2000, danes pa ga med nedovoljene droge poleg Slovenije uvrščajo še Belgija, Danska, Nemčija, Grčija, Francija, Irska, Latvija, Litva, Poljska, Finska, Švedska, Švica in Norveška. Kat se je znašel na seznamu mamil, ker vsebuje psihoaktivni snovi katin in katinon. Kot pravijo na ministrstvu za zdravje, so negativne posledice uporabe te eksotične rastline podobne tistim pri uporabi amfetamina, saj se kažejo v povišanem krvnem tlaku, medtem ko uživalci hkrati z občutki povečane budnosti in vzburjenja občutijo evforijo in vznesenost. Temu lahko sledijo depresija, razdražljivost, anoreksija in težave s spanjem, medtem ko se lahko pri pogostejši uporabi visokih odmerkov razvijejo tudi psihotične reakcije, zatrjujejo na ministrstvu. Po drugi strani je pri nekaterih virih mogoče zaslediti, da resnične posledice za zdravje zaradi ne dovolj raziskanih posledic uporabe niti niso povsem jasne.

Kat je na slovenskem seznamu prepovedanih drog razvrščen v prvo kategorijo, v katero sodijo rastline in substance, ki so zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba, zelo nevarne za zdravje ljudi, obenem pa se ne uporabljajo v medicini. Zelena grmičasta rastlina se je tako znašla med najnevarnejšimi drogami, v kategoriji, v kateri so denimo tudi heroin, kokain, LSD in ekstazi.