Boj za skupno zmago svetovnega pokala med Tino Maze in Anno Fenninger je tako zanimiv, da so njune uvrstitve v finalu svetovnega pokala v drugem planu. V prvem je razlika med glavnima junakinjama zime, v tretjem pa mejniki Lindsey Vonn, ki je včeraj na smuku dosegla že svojo 66. zmago v svetovnem pokalu. Črnjanka je prvo nalogo v Meribelu opravila zelo dobro. S četrtim mestom je ubranila tretje mesto v skupnem smukaškem seštevku svetovnega pokala, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je zmanjšala zaostanek za Avstrijko za 18 točk. Pred današnjim superveleslalomom zaostaja le še za dvanajst točk. Točke svetovnega pokala si je s 15. mestom priborila tudi Ilka Štuhec.

Anna Fenninger je bila vselej profesionalka, vedno je bila dostopna poročevalcem na terenu. Včeraj pa se je predstavila v drugačni luči, ki kaže, da so ji začeli popuščati živci. Po osmem mestu namreč ni dala izjave tiskanim medijem. Avstrijski poročevalci so zahtevali pojasnilo. V nadaljevanju popoldneva so po elektronski pošti prejeli obvestilo Christopha Malzerja. Tiskovni predstavnik ženskega dela svetovnega pokala jim je poslal izjavo Anne Fenninger, ki jo je v minuto dolgem pogovoru dala avstrijskemu radiu. V omenjenem intervjuju pa je zabičala, da ne bo odgovarjala na vprašanja o boju s Tino Maze. Zatrdila je še, da jo koleno ne boli in da lahko napada na vso moč. Drugačnega odgovora od solnograške Avstrijke ni bilo pričakovati, sicer bi na najvažnejših tekmah sezone, na katerih se je treba kazati v najmočnejši podobi, priznala svoje šibkosti.

Bolj razveseljiv je bil pogled na Tino Maze, ki se je po zdravstvenih težavah pobrala. Prejšnji teden je imela namreč v Areju prebavne težave. »Z veseljem lahko povem, da sem prišla k sebi. V Areju mi je bilo res težko. Ko sem analizirala tekme v Skandinaviji, sem bila presenečena, da sem sploh lahko smučala. Povsem drugače je tekmovati, ko imaš več energije. Svoj včerajšnji nastop na smuku lahko ocenim za uspešen. Uspelo se mi je nekoliko približati Anni Fenninger, a ob tem ne čutim nobene evforije. Na vsaki tekmi bom morala iz sebe potegniti svoj maksimum. Kako se bo odvil boj, bomo videli konec tedna,« je pojasnila Tina Maze. »Veselim se današnjega superveleslaloma. Proga mi je zelo všeč, pogoji bodo podobni smukaškim. Napadla bom na vso moč. Upam, da bom imela malce več občutkov kot na smuku,« pred današnjim superveleslalomom optimistično napoveduje Tina Maze.

»Osebnega cilja nisem izpolnila, saj nisem smučala tako, kot znam. Sem pa lahko zadovoljna z osvojitvijo točk. Dva ali trije nastopi v sezoni so mi uspeli, to pa je bilo vse. S sezono nisem najbolj zadovoljna. Največkrat sem bila sama kriva za slabše nastope, nekajkrat tudi kdo drug. Zadovoljna sem, da je konec sezone, čeprav mi je ostalo še nekaj moči. V naslednji sezoni si želim, da bi lahko bolj razmišljala o smučanju, ne pa o vsem drugem,« je svoj zadnji nastop sezone ocenila Ilka Štuhec.

Jansrud dobil bitko

Če se je prednost Marcela Hirscherja v boju za veliki kristalni globus pred finalom v Meribelu zdela varna, je včeraj močno skopnela. Kjetil Jansrud je dobil zadnji smuk sezone, s katerim je dvignil mali kristalni globus zmagovalca v kraljevi disciplini. V boju za prestižni naslov je ugnal Avstrijca Hannesa Reichelta, ki je pred zadnjo tekmo sezone zaostajal le za 20 točk. Z zmago se je Norvežan približal Hirscherju na 64 točk zaostanka. Čeprav bi se teoretično lahko zgodilo, da bi danes Jansrud s superveleslalomskim uspehom prevzel skupno vodstvo, je še vedno edini favorit za skupno zmago Hirscher.

Včerajšnji smuk bo šel v zgodovino po zadnjem nastopu Didierja Defaga. Švicar je končal svoj zadnji smuk življenja na izjemen način, saj je zasedel drugo mesto. »Res sem srečen, saj sem si kaj takšnega želel le v najlepših sanjah. Še posebno sem vesel, da sem blestel pred številnimi navijači, ki so me prišli spodbujat na prizorišče,« je bil navdušen Didier Defago, ki bo obesil smuči na klin po današnjem superveleslalomskem nastopu.

Kot v Sočiju: do prizorišča z gondolo

Razmere za delo na prizorišču so izvrstne. Delno spominjajo na zadnje olimpijske igre v Sočiju, kjer je bil do vseh gorskih prizorišč omogočen dostop z gondolo. Iz kraja Brides Les Bains, ki leži na 600 metrih nadmorske višine pod vznožjem Savojskih Alp, do središča Meribela vozi kabinska žičnica. V 25 minutah se nadmorska višina dvigne za 850 višinskih metrov, ob idiličnem vremenu, kakršno je v teh dneh na jugu Francije, pa je mogoče opazovati okoliške tritisočake. Od izstopa do medijskega središča je minuta hoje, od tu do cilja še dve. Meribel je del ogromnega smučišča Treh dolin. Z več kot 600 kilometri urejenih prog so Tri doline (Val Thorens, Courchevel in Meribel) največje smučišče na svetu, ki ga vsako leto obišče veliko slovenskih turistov. V zadnjem obdobju 15 mesecev se je Meribel v svetovnih medijih največkrat pojavljal ob imenu Michael Schumacher. Sloviti dirkač si je namreč zadnje decembrske dneve leta 2013 v tem delu Savojskih Alp poškodoval glavo.

Devetsto kilometrov dolga pot iz Ljubljane do Treh dolin je v zimskih mesecih, ko je zaprta večina prelazov, precej draga. Italijanske cestnine ter predornina med italijansko Bardonecchio in francoskih Frejusom (13-kilometrski predor je deveti najdaljši na svetu) znaša v eno smer več kot sto evrov.