Z 19. marcem ljubljanska upravna enota parov na ljubljanskem gradu ne bo več poročala brezplačno. Pari bodo morali po novem upravni enoti za sklenitev zveze na gradu plačati 170 evrov, saj Modra in Bela dvorana v gradu ne bosta več uradni lokaciji za civilne poroke. Brezplačna sklenitev zakonske zveze bo še vedno mogoča v prostorih upravne enote na Linhartovi cesti 13, in sicer v času uradnih ur ob sredah in petkih, so poudarili na upravni enoti.

Stroški porok na gradu so bili previsoki

Spomnimo, ljubljanska upravna enota je lansko leto pogodbo za najem dvoran na gradu odpovedala zaradi previsokih stroškov. Na upravni enoti so že lansko leto pojasnili, da so morali pogodbo prekiniti zaradi leta 2013 sprejetega pravilnika o sklepanju zakonske zveze. Ta jim narekuje gospodarno izbiranje uradnih lokacij za poročanje, saj od njih zahteva, da stroški najema, obratovanja, vzdrževanja in čiščenja prostora za sklepanje zakonske zveze na letni ravni ne smejo presegati 40 evrov na poroko. Na ljubljanskem gradu pa so bili ti stroški po podatkih ljubljanske upravne enote bistveno višji. Leta 2012 so skupni stroški na poroko znašali 132, leta 2013 pa kar 147 evrov.

Na ljubljanski občini so bili zaradi odpovedi najemne pogodbe odkrito jezni, sploh zato, ker se je ravno spomladi lani končala prenova poročnih dvoran, ki je občino stala 1,5 milijona evrov. V javnem zavodu Ljubljanski grad zagotavljajo, da je strošek 40 evrov na poroko glede na specifičnost lokacije, velikost poročnih in sprejemnih dvoran, vzdrževanja objekta in drugih storitev, ki jih ponujajo v okviru poročnega obreda, zanje nesprejemljiv. »Nikakor ne želimo zniževati standarda storitev,« so zagotovili in dodali, da so stroški poroke na ljubljanskem gradu še vedno mnogo nižji od stroškov na primerljivih lokacijah po Sloveniji.

Okrepili bodo oglaševanje in posebno ponudbo

Pari, ki bodo usodni da kljub temu želeli dahniti v gradu nad Ljubljano, bodo morali po novem poleg že navedenih 170 evrov, ki jih bodo odšteli upravni enoti, javnemu zavodu Ljubljanski grad plačati najem Bele ali Modre dvorane, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana in v javnem zavodu. Dodali so, da enourni najem ene od dvoran stane 250 evrov, ki jim je treba prišteti še 55 evrov davka na dodano vrednost.

V zavodu Ljubljanski grad so zagotovili, da bodo bodočim zakoncem še naprej ponujali možnost poročanja in organizacijo poročnih slavij na najvišji ravni. Dodali so, da po novem na gradu ne bodo več izvajali do 33 poročnih obredov na dan, temveč največ 10 obredov. »Bolj kot število poročnih obredov nam je pomembna kakovost storitev. Želimo upravičiti sloves lokacije, ki jo ljubljanski grad, ne samo zaradi tradicije, predvsem pa zaradi lepih prenovljenih dvoran in zgodovinskega okolja, nedvomno ima,« so dodali v javnem zavodu, kjer nameravajo okrepiti oglaševanje poročnih obredov na gradu. Parom se bodo poskušali približati tudi z dodatno ponudbo. Posebne poroke željnim parom ponujajo srednjeveško ali meščansko poroko, za kateri pa bodo morali poleg najema dvorane plačati še 150 evrov, je razvidno na spletni strani javnega zavoda.

Velja spomniti, da je ljubljanski župan Zoran Janković ob odprtju prenovljenih poročnih dvoran napovedoval sodni spor, ker je upravna enota odpovedala najemno pogodbo. Vendar so na občini dejali, da tožbe niso vložili.