Svetovni dan spanja, ki ga sponzorira Svetovna zveza za spalno medicino, opozarja na motnje spanja in omejitve, ki jih le-te povzročijo družbi. Večino spalnih motenj je mogoče preprečiti ali pozdraviti; le manj kot tretjina tistih, ki trpijo za njimi, potrebuje strokovno pomoč. Težave s spanjem so prerasle v svetovno epidemijo, ki ogroža zdravje in kakovost življenja do 45 odstotkov svetovnega prebivalstva. Boljše razumevanje spalnih pogojev in več raziskav na tem področju medicine bodo pomagali zmanjšati breme spalnih motenj na družbo.

Spalna higiena in zapovedi spanja

Spalni centri po svetu opozarjajo, da je spalna higiena znanost, ki je namenjena ohranjanju visoko kakovostnega, trdnega in zadostnega spanja. Svetovna organizacija za spalno medicino je izdala pravila spalne higiene, ki jih vsebuje deset zapovedi spanja, in katerih namen je vzdrževati ali obnoviti naravno, poživljajoče in zdravo spanje. Pogoji v okolju, kot so temperatura, hrup, svetloba, udobje postelje in elektronske naprave, lahko motijo spanec in igrajo pomembno vlogo pri zmožnostih pravilnega spanja – ter zaradi tega tudi pri dobrem počutju.

Bistveno je normalno dihanje

Normalno dihanje med spanjem je bistveno za zdravje in počutje. Pogosta prekinitev dihanja je običajna motnja, imenovana spalna apneja, ki prizadene 17 odstotkov moških in 9 odstotkov žensk v srednjih in starih letih. Spalni centri ponujajo diagnostične preglede in priporočila za nadzor nad to spalno motnjo. Trdno spanje pomaga tudi k ohranjanju duševnega zdravja. Spalne motnje so namreč dejavnik tveganja za duševne motnje, kot sta depresija in anksioznost, ravno obratno pa tudi nadzor nad temi motnjami izboljša kakovost spanja.

Težave zaradi pomanjkanja trdnega spanca

Trije elementi kakovostnega spanja so: trajanje (spanec mora biti tako dolg, da se spočijemo za novi dan), kontinuiteta (spalni ciklusi ne smejo biti prekinjeni) in globina (spanje mora biti dovolj globoko ali primerno trdno, da je regenerativno in osvežujoče). Pomanjkanje kakovostnega spanja lahko vodi do manjše odzivnosti, pomanjkanja pozornosti, zmanjšane koncentracije in slabše sposobnosti učenja, povečuje pa nevarnost za nesreče z motornimi vozili.

Prava glasba za lažji prehod v sanje

Mnogi pravijo, da je glasbena spremljava najboljši način, ki jih zaziblje v spanec. Kot pravi skladatelj Francesco Parrino, prava glasba ob pravem času lahko vzpostavi zid med motečim hrupom od zunaj in čisto tišino duha ter olajša prehod v spanje. Trenutki prebujanja pa potrebujejo drugačen glasbeni okvir, ki prvi jutranji zvok spremeni v čudovito melodijo, ki nas ponese skozi nov dan. Njegovo glasbo Stay Tonight (Ostani nocoj) za lažje zazibanje v sen lahko prenesete tukaj: prvi del in drugi del.