Veter je včeraj oklestil skakalni program v Falunu. Najprej so odpovedali trening kombinatorcev, nato še poskusno serijo skakalcev, začetek kvalifikacij pa najprej prestavili za eno uro in nato še za pol ure. Ko je padel mrak, je moč vetra začela popuščati in 66 skakalcev iz 20 držav je brez težav opravilo prvi del naloge, ki je bila dejansko šele ogrevanje. Za uvrstitev na tekmo je bilo treba premagati le 16 tekmovalcev, kar ni bila zahtevna naloga, saj je bilo na startnem seznamu kar nekaj tekmovalcev, ki redko nastopajo v svetovnem pokalu in so še brez točk. Pri večini je bilo opaziti očitno olajšanje, da so se s srednje skakalnice preselili na veliko, na kateri se počutijo veliko bolje.

V kvalifikacijah sta za dvojno nemško zmago poskrbela Richard Freitag (129 m) in Marcus Eisenbichler (128,5 m), razlika pa je bila najmanjša možna – desetinka točke. »Grem iz dneva v dan, iz skoka v skok. Naredil sem dober skok, a bil je edini v dnevu. Dobro je, da vem, kaj moram narediti za popoln skok,« je povedal zmagovalec kvalifikacij Richard Freitag. Tretji je bil Japonec Taku Takeuči (127,5 m). Glede na to, kakšno višino je imel ob izdatni pomoči vzgonskega vetra med skokom, bi moral zmagati Švicar Simon Ammann, a je vidno skrajšal skok (130,5 m; 11. mesto). Očitno po hudem padcu v Bischofshofnu in več kot mesecu dni okrevanja ni hotel tvegati, zato ob skrajšanju skoka, ki pa je bil še vedno najdaljši med kvalifikanti, ni naredil doskoka v telemark.

Nejc Dežman je z devetim mestom (124 m) v kvalifikacijah znova potrdil, da je drugo ime slovenske reprezentance v Falunu, čeprav je 22-letni Kranjčan, ki bi se ga zaradi višine razveselili v marsikaterem košarkarskem moštvu, debitant na svetovnem prvenstvu. »Dolgčas med čakanjem na kvalifikacije, ki so jih prestavljali, sva z Jernejem Damjanom pregnala tako, da sva šla na hrbtišče pogledat, kako močno piha veter. Prestavitev je bila pravilna odločitev. Nadaljeval sem tam, kjer sem končal v torek, ko sem v zadnjem skoku (7. dosežek serije, op. p.) dobil dobre občutke. Na tekmi bo treba dodati še malo plina, da bo uvrstitev takšna, kot si želim,« je bil zadovoljen in samozavesten Nejc Dežman.

Jernej Damjan (16. mesto – 122 m) in Matjaž Pungertar (20. mesto – 118 m) bosta morala na tekmi pokazati več, kot sta v kvalifikacijah, sicer bosta trepetala za uvrstitev v finale. Damjan je med skokom dajal vtis rutinerja, a je bil v zraku preveč zadržan. »Poskusil sem nekatere novosti, ki se ne vidijo navzven, a občutki so boljši, kot so bili v dosedanjih skokih v Falunu. Zdaj mi ne preostane drugega, kot da na tekmi končno naredim dober skok,« je menil 32-letni Ljubljančan. Matjaž Pungertar je vesel, da je v ekipi, saj je bil tri dni ob tekmah na srednji skakalnici le gledalec. Ker ni skakal, je imel veliko časa, zato se je družil s kombinatorcema Jelenkom in Berlotom, vadil v fitnesu in bil navijač na tekmah v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji. »Čakanje na tekmo ni bilo prijetno, saj mišice otrdijo. Delam manjše napake. Upam, da bom po dolgem času na tekmi končno naredil dva dobra skoka,« je dejal član SSK Mengeš Matjaž Pungertar.

Med člani najboljše deseterice so se skoku v kvalifikacijah odpovedali Avstrijec Schlierenzauer, Poljak Stoch (branil bo naslov svetovnega prvaka), Japonec Kasai in Nemec Freund, zmagovalec na lanski tekmi za svetovni pokal v Falunu. Očitno so se naveličali čakanja, potem ko so odpovedali poskusni skok in za poldrugo uro prestavili začetek kvalifikacij. Svetovni prvak s srednje skakalnice in podprvak z mešano ekipo, Norvežan Rune Velta, je po dveh kolajnah očitno dobil krila. Čeprav je skočil z dveh zaletnih mest nižje, kot so tekmovali v kvalifikacijah, je pristal pri 135 metrih, s čimer je izenačil rekord skakalnice Nemca Severina Freunda s tekme pred letom dni. Po ponovnem znižanju zaletišča za eno mesto sta najdlje skočila Avstrijca Stefan Kraft (132 m) in Michael Hayboeck (128 m), Slovenec Peter Prevc pa je imel s 119 metri skupaj s Čehom Romanom Koudelko najkrajši skok med tistimi, ki so bili na tekmo uvrščeni vnaprej.

Prevc je kvalifikacijski skok vzel kot simulacijo tekme, torej si je sam naložil pritisk. Po izrazito najkrajšem skoku med šestimi, ki jih je naredil na veliki skakalnici, ni kazal znakov pretirane zaskrbljenosti. »Meni se skok ni zdel slab, imel sem občutek, da je zelo dober. Težava je bila potem, ko sem se odlepil od odskočne mize, saj se mi leva smučka ni dvignila, kot bi se morala, zato sem izgubil nekaj hitrosti in v zraku nisem imel prave opore. Kaj takega se mi na tekmi ne sme zgoditi. Imamo dovolj časa za analizo, da pridemo težavi do dna. Predvsem ne smem izsiljevati rezultata,« je povedal Peter Prevc. Pri njem najbolj bode v oči, da je bila njegova hitrost na odskočni miz znova od pol kilometra do kilometer na uro počasnejša od konkurence.