Tekmo bo začela Avstrijka Anna Fenninger, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku tako kot Mazejeva osvojila dve zlati in srebrno medaljo. Takoj nato se bo s starta pognala svetovna in olimpijska prvakinja v slalomu Američanka Mikaela Shiffrin.

"Že toliko govorim, vsi veliko berete in slišite o meni, tako da bom bolj kratka. Rada bi se vam vsem zahvalila, da ste prišli v Maribor in da boste navijali. Prinesla sem darilo, tisti, ki boste najglasneje navijali, boste dobili kapo," je dejala na žrebanju in nato med gledalce zalučala deset kap.

Slovenske barve bodo branile še Ana Drev (številka 29), Katarina Lavtar (32), Tina Robnik (54), Ilka Štuhec (56) in Eli Plut (58).

Fennigerjeva se pri lovu na Tino Maze ne predaja

Teden po koncu svetovnega prvenstva v Vailu se bosta veliki tekmici, ki sta na koloradskih strminah osvojili po tri medalje, spet srečali. Tina Maze in Avstrijka Anna Fenninger sta najresnejši tekmici v boju za veliki kristalni globus v tej sezoni: Mazejeva je v boljšem položaju, Fenningerjeva pa še ni opustila misli, da bi jo lahko premagala.

Tina Maze ima 13 tekem pred koncem sezone 184 točk naskoka v skupnem seštevku. A v taboru avstrijske zvezdnice so prepričani, da se lahko ponovi lanski scenarij, ko je Fenningerjeva po olimpijskih igrah v Sočiju prav tako zaostajala za Nemko Mario Höfl-Riesch, pa jo na koncu vendarle premagala.

Severni sosedi vedo, da bo naloga težka. Že kar prva tekma po svetovnem prvenstvu še posebej, saj gre za domač teren njihove največje tekmice Mazejeve. Slovenka je morda v svoji zadnji sezoni, zato bo še bolj motivirana, menijo v taboru Fenningerjeve. "Trenutno je Mazejeva res v prednosti. Poleg tega so na sporedu še trije slalomi. Toda St. Moritz je pokazal, da se stvari lahko hitro obrnejo," je pred mariborskima tekmama napovedal vodja ženske ekipe v Avstriji Jürgen Kriechbaum in pri tem namignil na zadnji konec tedna pred SP, ko je njegova smučarka dobila 147 točk in zaostanek zmanjšala s 331 na 184.

V slalomu Mazejeva za Fenningerjevo predobra

Pravzaprav bo tekma za njihovo smučarko samo ena, saj se slaloma ne bo udeležila. V tej disciplini je preprosto Mazejeva toliko boljša, da ne bi imelo smisla na silo iskati točk. "Bolj pomembno je, da se Anna osredotoči na svoje močne discipline, kot pa da odpelje povprečen slalom," pravi Kriechbaum.

Avstrijci prednost slovenske smučarke vidijo predvsem v tem, da so tri od 13 tekem slalomi. Fenningerjeva se bo discipline, ki jo trenira le občasno pred kombinacijskimi tekmami, lotila samo na finalu, če bo še v boju za skupno zmago. V Mariboru pa seveda lahko pričakuje tudi bučno podporo svojih navijačev. Po drugi strani pa naj bi bila Avstrijka bolj sveža, saj je bila tudi na SP manj obremenjena kot Mazejeva.