Tina Maze v zadnji preizkušnji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju ni izpolnila svoje velike želje po prvi osvojitvi slalomske kolajne na velikem tekmovanju. Naporen urnik prvenstva ter vse obveznosti po uspehih so ji vzeli preveč moči. Črnjanka je bila brez potrebne energije za naskok na odličja, zasedla je osmo mesto. Razloga za nezadovoljstvo ni bilo. »Sem absolutno zadovoljna. To je bilo izjemno svetovno prvenstvo. Vse te kolajne, to je moje najboljše svetovno prvenstvo doslej, čeprav sem ga končala tako, kot sem. Ne glede na to mislim, da je za mano izjemno tekmovanje,« je bilo jedrnato sporočilo Tine Maze.

»Tak je program, slalom je vedno na koncu. Tako je in s temi stvarmi se moraš znati spoprijeti. Največ težav mi je povzročalo dihanje na tej visoki nadmorski višini. Na slalomu mi je bilo najtežje, veliko časa sem potrebovala, da sem prišla k sebi. Malo preveč sem se trošila z intervjuji in vsem drugim, morala bi bolj varčevati z močmi,« je po zadnjem nastopu v ZDA vtise strnila Črnjanka.

Z uspehi v Beaver Creeku se je najboljša slovenska športnica prebila med najuspešnejše alpske smučarke vseh časov na svetovnih prvenstvih. Po številu uvrstitev med najboljšo deseterico, Črnjanka jih je zbrala kar 19, le za eno zaostaja za Avstrijko Renate Götschl. Z devetimi osvojenimi kolajnami je pred njo le trojica, in sicer Nemka Christl Cranz (15), Švedinja Anja Paerson in Francozinja Marielle Goitschel (po 11). Poleg omenjene trojice so več zlatih kolajn kot štiri, kolikor jih ima od letos v zbirki Tina Maze, osvojile še Švicarka Erika Hess (šest) ter Avstrijka Annemarie Moser Pröll in Hrvatica Janica Kostelić (po pet).

Črnjanka bo lahko ponosna na mejnike, ki jih je dosegla v Koloradu, čez dober mesec dni, ko bo konec sezone. Dotlej jo čaka še veliko stresa, v katerem bo morala pokazati vse svoje znanje, da bo drugič v karieri postala skupna zmagovalka svetovnega pokala. Najprej pa jo čaka vrhunec sezone v Sloveniji, saj bo Maribor konec tedna gostil veleslalom in slalom za zlato lisico.

Massija tolažil Križaj

»Prišel sem potrt s slalomske tekme in me je Bojan Križaj potolažil, ker je rekel, da je Tina fenomenalna tekmovalka. In je, pri skoraj 32 letih je naredila take izide in bila v vrhu do zadnjega. Bila je sicer osma na slalomu, ni šlo več, težave pa smo imeli že po kombinaciji. Živčni sistem trpi, hitre discipline tekmovalca zdelajo,« je po slalomski preizkušnji povedal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze. »Ne iščemo izgovorov. Vemo, da smo prikrajšani v slalomu, kot smo bili že tudi v veleslalomu. Hitre discipline, kot sem dejal, zelo obremenijo živčni sistem. Glava naredi svoje in četudi telo še dovoljuje napore, ne gre več. Tina Maze je bila edina v pogonu od začetka do konca svetovnega prvenstva. Pri tej stvari je resnično fenomenalna. Toda če bi imela danes še dovolj čustvenih energij, bi bila na zmagovalnih stopničkah tudi na slalomu.«

Navdušena tudi trener in serviser

Trener Valerio Ghirardi se je takoj po zadnjem nastopu Tine Maze ozrl v bližnjo prihodnost: »Zelo sem bil zadovoljen že po prvi tekmi. Na drugi je bila mogoče malo utrujena, kar pa se je še stopnjevalo. Menjati tako hitro posamezne discipline iz dneva v dan ni lahko. Prvih sedem tekmovalk na zadnji ženski tekmi svetovnega prvenstva vadi le slalom. Zato je normalno, da so prišle v dobri formi. Tudi mi smo to želeli, a ni šlo. Kljub temu smo zelo zadovoljni. Celotna ekipa, Andrea Massi, Nežka Poljanšek in Andrea Vianello. Vsi moramo sedaj po napornem ritmu napolniti baterije in se pripraviti na nadaljevanje svetovnega pokala in boj za skupno zmago. Trenutno je Tina prva in naš naslednji cilj je, da tam ostane. Najprej pa je konec prihodnjega tedna na programu tekma v Mariboru.«

»Olimpijske igre so zelo velik dogodek, svetovno prvenstvo malo manjši. Tina je odlično nastopila na obeh. Po dolgem tokratnem prvenstvu so se baterije izpraznile, saj je bila vsak dan na smučišču. Potrudili smo se po najboljših močeh, toda proti koncu ni šlo več. Tudi priprava smuči je bila zelo stresna. Ni bilo lahko menjati discipline, iskati prave maže in se iz dneva v dan prilagajati. Skušal sem narediti vse, kar zmorem in znam. Sedaj bo kakšen dan premora, nato pa že priprave na Maribor. To je njena domača tekma, zelo pomembna, in tudi na njej bomo naredili dobro delo,« pa so bile sklepne besede serviserja Andrea Vianella.

Grange pripravil presenečenje

»Po prvi vožnji nisem bil zadovoljen, saj nisem dovolj spustil moči. Na drugi progi sem napadel in užival ter dosegel eno boljših voženj v zadnjem času,« je bil s svojim slalomskim nastopom zadovoljen Matic Skube, ki je dosegel sedmi čas druge proge ter z 28. napredoval na 20. mesto. Svetovni prvak je presenetljivo postal Francoz Jean Baptiste Grange, ki se je prebil na prvo mesto s petega po prvem nastopu. Marcel Hirscher, vodilni po prvi progi, je v spodnjem delu naredil napako in odstopil, z drugega pa je nazadoval na osmo mesto Rus Horošilov.

Slalom za ženske: 1. Shiffrin (ZDA) 1:38,48, 2. Hansdotter (Šve) + 0,34, 3. Strahova (Češ) + 0,77, 4. Velez Zuzulova (Slk) + 0,94, 5. Zettel (Avs) + 1,02, 8. Maze + 2,48, 29. Lavtar + 6,50, Bucik (vse Slo) je odstopila na drugi progi (po prvi je bila 23.).

Slalom za moške: 1. Grange (Fra) + 1:57,47, 2. Dopfer + 0,35, 3. Neureuther (oba Nem) + 0,55, 4. Kristoffersen (Nor) + 0,57, 5. Hargin (Šve) + 0,62, 21. Skube (Slo) + 3,76.