Potem ko je na začetku tega tedna odmevala odločitev mariborske SMC, da ne bo sodelovala v koaliciji s predstavniki Liste župana Andreja Fištravca, si lahko župan zdaj vendarle oddahne. Največjo vladno stranko na državni ravni, ki ji je bil med drugim obljubljen podžupanski stolček, je zmotila predvsem koalicijska zaveza o 5000 novih delovnih mestih, ki je po njihovem mnenju ni mogoče izpolniti.

Nasprotno so v četrtek svoj vstop v koalicijo potrdili člani ostalih strank, s katerimi se je županova ekipa pogajala. Tako bo koalicija štela 23 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Lista župana Andreja Fištravca ima namreč 17 sedežev, Gasilci Maribora in DeSUS po dva ter Stranka mladih - Zeleni Evrope in NSi po enega.

Kot je za STA danes povedala mestna svetnica DeSUS Jelka Kolmanič, so se za vstop v koalicijo odločili zato, ker menijo, da veliko lažje uresničujejo svoj program v koaliciji kot izven nje. "Prav tako želimo s korektnim sodelovanjem pomagati meščankam in meščanom, posebej pa starejši populaciji prebivalcev ter mestu Maribor k boljšemu jutri," je dodala.

Kot zadnji je vstop v koalicijo potrdil lokalni odbor Stranke mladih - Zeleni Evrope. Po besedah njihovega mestnega svetnika Donalda Keranovića so bile njihove pripombe v osnutku koalicijske pogodbe upoštevane, zato je bil pozitiven izid glasovanja pričakovan. "To ne pomeni, da bom glasovalni stroj in brez premisleka dvigoval roko. Podprl bom vse, kar je dobro za Maribor, če se s čim ne bomo strinjali, pa bom tudi povedal," je danes pojasnil za STA.

Zunaj koalicije v mariborskem mestnem svetu so poleg SMC ostale še SDS, Županova lista, SD, Lista za pravičnost in razvoj (LPR), Lista kolesarjev in pešcev ter ZL.

"Zadovoljni smo, da imamo v Mariboru partnerje v strankah in listah, ki kot prvo prioriteto postavljajo razvoj Mestne občine Maribor ter predvsem nova delovna mesta, ki jih glede na gospodarski položaj mesta nujno potrebujemo," je danes zadevo komentiral župan Fištravec. "Zato bo to glavno vodilo tega mandata. Prepričani smo tudi, da bo s tvornim sodelovanjem koalicijskih partnerjev in vsaj nekaterih opozicijskih svetniških skupin mogoče jasno začrtati vizijo razvoja Maribora ter jo nato tudi učinkovito udejanjati," je dodal.