Slovenski skakalni as Peter Prevc je na poletih v Vikersundu v manj kot 24 urah prehodil pot od velikega junaka do osmoljenca. V soboto se je zapisal v zgodovino, ko je zmago začinil z neustrašnim poletom do svetovnega rekorda z 250 metri in s tem postavil nov mejnik, saj je bil to polet v novo dimenzijo. Včeraj je v poskusni seriji najprej padel pri 130 metrih, se na srečo ni poškodoval, a zlomil smuči, zato je moral tekmovati z rezervnimi. V prvi seriji je Prevcu Norvežan Anders Fannemel s poletom 251,5 metra odvzel svetovni rekord, za nameček je v finalu zaradi hude napake skočil le 110 metrov in s četrtega mesta (217 metrov) nazadoval na 16., kar je najslabša uvrstitev v letošnji sezoni. »Ne vem, kaj se je zgodilo. Veter, napaka, vse skupaj,« je bil vidno nezadovoljen Peter Prevc. V uteho mu ostane, da je oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zdaj ima 57 točk prednosti pred Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki na poletih ni nastopil, ker ga je vodstvo poslalo na trening, nad čimer pa ni bil navdušen.

»Napake se dogajajo. Ob padcu Prevca me ni stisnilo pri srcu, saj je imel vse pod kontrolo. Prepričan sem, da padec ne bo pustil posledic. Se je že nasmejal, razočaranje se ga bo držalo še kakšno uro ali dve, nato pa bo misli že usmeril proti svetovnemu prvenstvu v Falunu,« je ostal miren slovenski selektor Goran Janus, ki je zadovoljstvo našel v tem, da je včeraj točke osvojilo šest Slovencev: 9. Tepeš, 12. Dežman, 16. Prevc, 17. Damjan, 26. Kranjec, 27. Semenič.

Fannemelu svetovnega rekorda ni uspelo nadgraditi z zmago. V finalu je skočil le 202 metra in zmage se je veselil Nemec Severin Freund, potem ko je bil v soboto četrti. »Prepričan sem bil, da ni mogoče skočiti dlje od 250 metrov. Ko je Vassiljev poletel 254 metrov, me je dobesedno izzval. Pogoji za dolge polete so bili idealni, še boljši kot v soboto, in naredil sem najboljši skok življenja,« je povedal novi svetovni rekorder, 24-letni Norvežan Anders Fannemel.

»Bomba polet!« sta bili prvi dve besedi Prevca, potem ko je s svetovnim rekordom 250 metrov izpolnil še eno izmed želja, ki jih ima zapisane na listu papirju. Nato je 22-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini zajel sapo in dodal: »Zmaga s svetovnim rekordom je največji dosežek moje dosedanje kariere.« Če je v petek zgrešil svetovni rekord za meter, ga je v soboto izboljšal za 3,5 metra in sprožil pravi ognjemet navdušenja. Celo direktor svetovnega pokala Walter Hofer se je nasmehnil, ko so vsi okrog njega poskakovali, kričali in dvigovali roke v zrak nekaj sekund po pristanku pri rekordu. Med tistimi, ki so mu najbolj prisrčno čestitali, je bil dosedanji lastnik rekorda iz leta 2011, Norvežan Johan Remen Evesen.

Prevca je do rekorda dobesedno izzval Norvežan Anders Fannemel, ki je v finalu pristal pri 238,5 metra. »Ker razumem vsaj norveške številke in so se ljudje na zaletišču veselili, sem vedel, da se bom moral zelo potruditi, a obenem je bil dolg polet tudi znak, da so razmere v zraku dobre. Da bom letel do rekorda, sem začutil šele v zadnjem delu, saj sem moral pred tem zelo garati. Rekord je vedno kombinacija garanja in uživanja. Glede na to, kje sem pristal v petek, sem v soboto že po doskoku vedel, da bo dolžina rekordna. Kako daleč bo mogoče leteti v Planici, še ne vem, ker tam ni skočil še nihče,« je občutke opisoval Prevc, ki ni pokazal le poleta za učbenike glede tehnike, ampak tudi pogum, da se ni ustrašil.

Gros: Maksimalna meja je 252 metrov

»Ker je nov mejnik 250 metrov dosegel Slovenec Prevc, v soboto ni bilo nevoščljivosti, da se je nov mejnik zgodil v Vikersundu in ne v Planici. Športno je treba čestitati tudi Norvežanu Fannemelu, ki je izkoristil ponujeno priložnost, ko ga je vzgonski veter kar dvignil. Po tehnični plati je Prevc naredil boljši skok kot Fannemel. Če bi bila letalnica večja, bi Prevc glede na to, kakšen skok je naredil, letel še deset metrov dlje. Rekordni polet je vzorčni primer, kaj vse se mora poklopiti za rekord, ki se enostavno zgodi in ga ni mogoče regulirati z zaletno hitrostjo. Razmere so bile idealne, boljše kot so običajno v Vikersundu, s pravo hitrostjo, rahlim vzgonskim vetrom, višino in vrhunsko formo tekmovalca, da ga je letalnica v zadnjem delu dobesedno ujela za varen pristanek,« je povedal Jelko Gros, ki bo vodja tekmovanja na finalu svetovnega pokala od 19. do 22. marca v Planici na prenovljeni in povečani letalnici. O tem, kakšne so možnosti, da bi si Planica povrnila svetovni rekord, je pojasnil: »Letalnice v Planici, Vikesrundu in Kulmu so enako velike in v spodnjem delu zelo podobne, zato je ob trenutnih pravilih ob idealnih razmerah najdaljši možen polet 252 metrov. Daljši poleti bodo možni, ko bodo spremenili pravila o največji velikosti letalnic. Planiška je grajena tako, da jo lahko povečamo.«