V prvi moški končni odločitvi prvenstva sta nastopila še dva Slovenca, Martin Čater (+2,24) je bil 29., Boštjan Kline pa je odstopil.

"Zelo sem vesel svojega najboljšega dosežka v karieri. Potiho sem si ga želel, vendar o tem nisem na glas govoril. Med tekmo sicer nisem imel občutka, da sem hiter, poleg tega pa se mi je zgodila še napaka pred ciljem. Ves trud se mi je poplačal, saj sem bil doslej nekajkrat blizu podobnega dosežka, pa mi nikoli ni uspelo. Proga pa je bila izvrstno pripravljena, nastopil sem po televizijskem premoru in sem se kar spraševal, če sem na pravi progi, saj je bila zelo gladka. Ni bilo smučin in sem tvegal ter vozil po svojih občutkih, ki sem jih dobil med ogledom pred tekmo," je bil vesel Kosi.

Štiriintridesetletni Reichelt je nastopil tik pred prvim favoritom Norvežanom Kjetilom Jansrudom. Kljub napaki v spodnjem delu je Avstrijec prehitel tedaj vodilnega Theauxa. Olimpijski zmagovalec v disciplini Jansrud je je bil na zadnjem vmesnem času na robu deseterice. Veliko je tvegal in delal napake ter prav na zadnjem odseku proge nadoknadil zaostanek.

Nekaj časa je na tretji stopnički zmagovalnega odra, ko je izenačil čas Avstrijca Matthiasa Mayerja. Razburljiva tekma pa še ni bila končana, saj je po dobrih vmesnih časih presenetljivo do srebra prišel Cook za svoj največji uspeh v karieri.

Reichelt je na progi Ptic roparic ponovil uspeh iz generalke za SP, saj je 6. decembra lani slavil na tekmi svetovnega pokala, ko je ugnal drugouvrščenega Jansruda. Avstriji je v tej disciplini po dvanajstih letih in Stephanu Eberharterju priboril prvi naslov ter na tem SP še drugo zlato po slavju Anne Fenninger.

Branilec naslova in domačin Bode Miller je začel kot deveti, padel in v svojem prvem nastopu v tej zimi po operaciji hrbta predčasno končal tekmovanje. Pri tem si je z robnikom smuči porezal dres in nogo. Nastop Norvežana Aksela Lunda Svindala in ostalih najboljših je nato s povito nogo spremljal v ciljni areni, preden je odšel v zdravniško oskrbo.

Svindal, ki v tej sezoni zaradi poškodbe kolena tudi še ni tekmoval, je staral kot 14. in si po nekoliko slabših prvih vmesnih časih v zaključku priboril vodstvo. Na čelu pa je bil le minuto in 15 sekund, saj ga je ugnal že naslednji tekmovalec, Theaoux.

Zvezdnika Miller, štirikratni svetovni prvak, in Svindal, petkratni prvak, tako za razliko od prejšnjih prvenstev tokrat nista sodelovala v boju za sam vrh, čeprav je Svindal končal zelo visoko, na šestem mestu in je bron zgrešil za 13 stotink.

Tekma bi morala biti že v sredo, vendar je tedaj zaradi sneženja, premočnega vetra in slabe vidljivosti niso mogli izvesti. Štiriindvajset ur pozneje so bili pogoji neprimerno boljši, saj je posijalo celo sonce.

Pred startom so se z minuto molka spomnili na tragično preminula obetavna mlada ameriška smučarja Ronnia Berlacka in Brycea Astlea, ki ju je 5. januarja letos v Söldnu zasul snežni plaz. Berlack je bil decembra 2014 na tekmi za svetovni pokal v Beaver Creeku še predvoznik. Ameriški tekmovalci so imeli začetnice njunih imen zapisane na čeladah.

Preberite tudi:Klemen Kosi: Z mnenji laikov se ne obremenjujem