Spomin na zadnja velika tekmovanja v alpskem smučanju je krasen. Tina Maze se je v zadnjih petih letih s treh svetovnih prvenstev in dvojih olimpijskih iger vselej vrnila z eno kolajno. Z zadnjega SP v Schladmingu celo s tremi, kar je po številu odličij njena najuspešnejša bera doslej. Že danes bo na superveleslalomu branila naslov svetovne prvakinje iz Schladminga, v naslednjih dveh tednih pa bo v Beaver Creeku branila še srebrni kolajni v superkombinaciji in veleslalomu. Spomin na enega dveh naslovov svetovne prvakinje, ki ga bo danes zvečer branila Črnjanka, je svež tudi zaradi načina, na katerega je prišla do velikega uspeha. Zaradi slabega vremena in še slabše vidljivosti so avstrijski organizatorji predlani dolgo časa prestavljali start. Ko je šla Tina Maze v izjemno težkih razmerah čez sebe in pridrvela v cilj kot vodilna, je šla takoj za njo na start Lindsey Vonn. Njen padec se je končal s strgano kolensko križno vezjo. Slovenski uspeh je na omenjeni tekmi dopolnila Ilka Štuhec, ki se je na svojem prvem velikem članskem tekmovanju uvrstila na šesto mesto.

Ilka Štuhec ujela formo tik pred zdajci v St. Moritzu

O izboru slovenske alpske smučarske reprezentance za nastop v Vailu in Beaver Creeku je bilo precej napisanega. Končna številka znaša enajst slovenskih alpskih smučarjev in smučark, ki so izpolnili zastavljene norme. Tina Maze, Ana Drev, Ilka Štuhec, Ana Bucik, Boštjan Kline, Žan Kranjec in Klemen Kosi so zaradi izpolnjenih norm A v ZDA odpotovali na stroške Smučarske zveze Slovenije, Martin Čater, Vanja Brodnik, Katarina Lavtar in Matic Skube pa so si morali z normami B sami plačati stroške prevoza. Izmed vseh slovenskih reprezentantov, ki ne slišijo na ime Tina Maze, se v tej sezoni nihče na tekmah svetovnega pokala ni uvrstil med najboljšo deseterico. To je podatek, ki kaže, da je nerealno pričakovati vrhunske uvrstitve. V najboljšem primeru dosežke do 15. mesta, ki zagotavljajo nujno potrebne točke na svetovni lestvici, na podlagi katerih se določajo startne številke na tekmah svetovnega pokala.

Tina Maze je na prizorišče svetovnega prvenstva dopotovala že prejšnji ponedeljek, prva izmed vseh slovenskih smučarjev. »Občutke sem našla ob pravem času, na generalki pred svetovnim prvenstvom v St. Moritzu. Dotlej mi je primanjkovalo samozavesti. Upam, da sem jo z enajstim mestom v smuku pridobila. Energijo v tej sezoni mi je pobirala tudi neorganiziranost naše krovne organizacije. Sicer si vso sezono dopovedujem, naj se s takšnimi stvarmi ne obremenjujem, a ni šlo brez tega,« pravi Ilka Štuhec, ki je imela v tej sezoni precej smole z manjšimi poškodbami in boleznimi. Staknila jih je ob nepravem času in zaradi njih izpustila nekaj zelo pomembnega treninga. Mariborčanki optimizem pred preizkušnjami za svetovne naslove dviga tudi dejstvo, da je bila na prizorišču v minuli sezoni zelo uspešna. Na superveleslalomu je bila namreč četrta, kar je še vedno njen največji uspeh na tekmah svetovnega pokala. »Moja osnovna želja je, da dam na vsaki tekmi vse od sebe. Lepo se je vrniti na teren, na katerem sem v preteklosti dosegla dobre uvrstitve. Takšna dejstva lahko športniku le pomagajo,« optimistično zaključuje Ilka Štuhec.

Klemen Kosi optimist na osnovi uvrstitev v Kitzbühlu

Glede na dosežke v tej sezoni bo v moškem delu reprezentance glavno breme nosil Klemen Kosi. Mariborčan je svoji najboljši uvrstitvi v sezoni dosegel tik pred odhodom v ZDA, ko je bil na skrajšanem smuku v Kitzbühlu 14., pred tem pa v superkombinaciji 15. Z uvrstitvama je izpolnil in potrdil normo A. »Pred odhodom na svetovno prvenstvo sem dobil veliko čestitk. Koliko mi pomenijo? Predvsem toliko, da se zavedam, da se ukvarjam s popularnim športom. Najbolj me veseli, da sem končno tako sebi kot navsezadnje tekmecem pokazal, da se lahko z njimi borim tudi za najvišja mesta. Rezultati iz Kitzbühla mi dvigujejo samozavest. Upam, da v Beaver Creeku ne bom dobil zgolj novih izkušenj, temveč se bom vrnil s kakšnim odmevnim rezultatom,« pravi Klemen Kosi.

»Na svetovnem prvenstvu bodo z izjemo izkušenejšega Matica Skubeta Slovenijo zastopali mladi smučarji, od katerih največje uspehe pričakujemo v prihodnosti. Verjamem v mlade fante, da se bodo sproti dokazovali ter javnosti pokazali, da je v njih vredno vlagati. Seveda bi bil osebno najbolj zadovoljen, če bi se moški del reprezentance iz ZDA vrnil s kolajno. A bom cenil vsako uvrstitev do 15. mesta,« napoveduje glavni moški trener Klemen Bergant. Več rezultatskih apetitov ima lahko Bergantov kolega na ženski strani Rasto Ažnoh, ki se spogleduje tudi s kakšno uvrstitvijo med najboljšo deseterico.