Kje tako uspešna športnica sploh še najde motivacijo? Pri Tini Maze to ni bil nikoli problem. Njena prva motivacija je, da premaga Američanke na domačem terenu. Te so stopile na žulj vsemu svetu, ker so imele edine možnost trenirati na terenih v Beaver Creeku, kjer bodo potekali boji za naslov svetovnih prvakov. Ko smo Anno Fenninger v St. Moritzu vprašali, ali ji gre to dejstvo kaj v nos, je odgovorila, da ni kompetentna za odgovor na to vprašanje. Da naj raje vprašamo vodstvo avstrijske smučarske zveze, zakaj so Američanom pred dvema letoma dovolili trenirati v avstrijski dnevni sobi v Schladmingu. In ker Američanke slišijo na imena Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin in Julia Mancuso, postane jasno, da jih bo preostanek sveta težko premagal.

Druga motivacija Korošice, ki je v zadnjih šestih sezonah postavila toliko mejnikov, da je postala najboljša slovenska športnica vseh časov, je smukaška kolajna. Te Slovenija na svetovnih prvenstvih še ni osvojila. Z novim uspehom, po naslovu olimpijske prvakinje v Sočiju, v najbolj cenjeni alpski smučarski disciplini bi napisala novo poglavje slovenske športne zgodovine.

Tretja motivacija, za Tino Maze morda največja, je osebni vidik. Imenuje se osvojitev slalomske kolajne. V najbolj tehnični disciplini je namreč izmed vseh desetih osvojenih odličij s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger še ni dosegla. Za zlato odličje, ki jo vselej najbolj zanima, bo morala poleg vseh drugih slalomskih tekmic ugnati še domačinko Mikaelo Shiffrin. Kot je leta 1989 v Crans Montani v Švici Mateja Svet premagala tedanjo podprvakinjo, domačinko Vreni Schneider.