New England Patriots vodi ameriški Hrvat Bill Belichick, ekipa pa je osvojila 49. Super Bowl, naslov prvaka profesionalne lige ameriškega nogometa. V Glendalu na stadionu Univerze v Phoenixu je moštvo pred 72.000 gledalci v razburljivi končnici premagalo branilce naslova Seattle Seahawks in se po letih 2002, 2004 in 2005 veselilo že četrtega naslova.

Prav tako je do četrtega naslova prišel tudi 37-letni podajalec New England Patriots Tom Brady, ki je bil hkrati imenovan za MVP tekme. Prva četrtina se je končala z izidom 0:0, v drugi pa so sledili kar štirje touchdowni, po dva z vsake strani, ekipi pa sta na polčas odšli z rezultatom 14:14.

V drugem polčasu je Seattle začel boljše in po štirih minutah dosegel field goal s 27 jardov za vodstvo 17:14. Pet minut pred koncem tretje četrtine je Seattle dosegel še touchdown in povedel z visoko prednostjo 24:14.

Branilci naslova se niso želeli predati

Patrioti so bili v zadnjih 15 minutah v težkem položaju, a so preobrnili dvoboj osem minut pred koncem. Po nekaj dobrih akcijah so prišli le nekaj jardov do end zone, ko je Tom Brady uspešno našel Dannyja Amendola za znižanje izida na 21:24. Nov touchdown je New England dosegel le dve minuti pred zaključnim žvižgom, tokrat je Bradyjevo podajo ulovil Julian Edelman, Patriots pa so povedli z 28:24.

Ko se je že zdelo, da bodo lahko igralci New Englanda že slavili zmago, saj je moral Seattle doseči touchdown, so branilci naslova spet zapretili. Minuto pred koncem je Russell Wilson odlično podal s 33 jardov, Seahawksi so prišli na le pet jardov in s tem do štirih novih poskusov za touchdown ter s tem do zmage. V prvem poskusu so skušali prebiti obrambni zid in prišli na vsega en jard.

Zmagovalca odločila šele zadnja igra

Gledalci so pričakovali time out Belichicka, ki pa ga ta ni zahteval. Dovolil je, da je čas tekel, s tem veliko tvegal, a povzročil slabo odločitev Wilsona, ki je namesto prebijanja zidu poizkusil s podajo, a je njegovo namero prebral Malcolm Butler in Patriots so osvojili naslov.

"Karkoli je potrebno," je po tekmi dejal Brady in dodal: "Igrali smo vrhunsko obrambo in imeli vrhunsko ekipo za nasprotnika. Zmagovalca je odločila šele zadnja igra, ponosen sem na našo predanost. To je krasna zmaga, na igrišču smo dali vse od sebe."

Med polčasom gledalce zabavali Katy Perry, Missy Elliott in Lenny Kravitz

Med polčasom, ki prav tako šteje za veliki spektakel Super Bowla, je milijone gledalcev po vsem svetu zabavala ameriška pevka Katy Perry, pomagala pa sta ji Missy Elliott in Lenny Kravitz. Po pričakovanjih bo tudi letošnja poraba, vezana na zaključni konec tedna, znova rekordna, po ocenah strokovnjakov naj bi Američani porabili kar 14,3 milijarde dolarjev.

Dvainšestdesetletni Bill Belichick je sicer druga generacija ameriških Hrvatov. Njegov ded Ivan Biličić je bil iz Karlovca, v ZDA pa je emigriral konec 19. stoletja. Belichick je zdaj najuspešnejši trener NFL 21. stoletja, na čelu New Englanda je od leta 2000. Tokrat je nastopil na šestem Super Bowlu po letih 2002, 2004, 2005, 2008 in 2012.