Medtem ko so oči velikega dela Evrope usmerjene predvsem na dogajanje v Grčiji, je prva tema v ZDA vsekakor bližajoče se finale profesionalne lige ameriškega nogometa NFL, ki bo na sporedu v noči iz nedelje na ponedeljek. Sezona, polna škandalov na in ob igriščih, se je neizbežno preselila tudi na zaslone oziroma v vrste oglaševalcev. Podjetje za ustvarjanje spletnih strani in drugih povezanih storitev GoDaddy je moralo namreč umakniti sporen oglas. To ni bil prvi primer, ko je podjetje s svojimi oglasi razburilo ameriško javnost.

GoDaddy si je pred dvema letoma privoščil oglas, ki so ga mnogi doživeli kot zelo nerodnega. Takrat je manekenka Bar Refaeli poljubljala debelušnega piflarja, tokrat pa so se pri podjetju odločili svoj zabaven obrat okoliščin izvesti na način tradicionalno osladnih ameriških filmskih zgodb o iskanju izgubljenih hišnih ljubljenčkov, ki jo je med lanskim Super bowlom v oglasu uporabil tudi Budwiser.

Vendar GoDaddyjevega humorja Američani tokrat niso sprejeli z odprtimi rokami. Še huje, podjetje so obtožili, da podpira prodajo pasjih mladičev prek spleta. Podjetje je povedalo, da so bili odzivi čustveni in neposredni ter da so jih mnogi pozvali, naj ga umaknejo. Poleg uporabnikov je svoje nezadovoljstvo z oglasom izrazila tudi organizacija za pravice živali SPCA. Podjetje se je zaradi odziva naposled odločilo, da oglasa ne bodo predvajali na nedeljskem Super bowlu.

Sezona v senci nasilja v družini in drugih škandalov

Sporni oglas se sicer precej sklada z narativom celotne sezone NFL, ki je minila v senci številnih škandalov, ki so precej hujši od šaljivega oglasa. Najbolj odmevna sta primera dveh tekačev z zvezdniškim statusom. Tekač Baltimorja Ray Rice je že pred začetkom sezone svojo športno kariero v ligi, ki je izredno občutljiva na javno podobo, skoraj zagotovo zapečatil z izjemno brutalnim posnetkom nasilja nad svojo ženo (takrat še zaročenko) v hotelskem dvigalu. Le malce kasneje so se v javnosti pojavili tudi pretresljivi podatki o nasilju tekača Minnesote Adriana Petersona nad svojim štiri leta starim otrokom.

Ker se v zgornjih dveh primerih vodstvo lige ni najbolj izkazalo, pa je še posebej na preizkušnji glede najnovejšega škandala, ki ga je javnost poimenovala »DeflateGate«, v zvezi z domnevnim prepovedanim manipuliranjem z napihnjenostjo žog na tekmi za naslov konference AFC med Indianapolisom in New Englandom. Pravila namreč določajo razpon med najvišjim in najnižjim dovoljenim tlakom v žogah, preiskava pa je pokazala, da so bile žoge New Englanda, ki je tekmo prepričljivo dobil in se uvrstil v Super bowl, v prvem polčasu pod dovoljeno vrednostjo zračnega tlaka. Ker v NFL vsaka ekipa igra s svojimi žogami in te med tekmo niso nadzirane s strani sodniške ekipe, sum za malverzacije pada na moštvo, ki se je vrstilo v finale.

NFL na resni preizkušnji

Sicer je treba pojasniti, da si New England s potezo ni priigral praktično nobene prednosti, saj so v drugem polčasu, ko so bile žoge v mejah pravil, igrali bolje in dosegli več točk, tudi sicer pa so na tekmi dosegli več točk samo po tleh, kot so jih zbrali njihovi nasprotniki. Primer v ZDA zato ni odmeven, ker bi metal dvom na verodostojnost rezultata, temveč, ker gre pri ekipi New Englanda za serijske goljufivce, ki so jih že v preteklosti kaznovali, ko so nedovoljeno vohunili za nasprotnimi ekipami v škandalu »SpyGate«. Da bi bila zgodba še bolj zapletena, je komisar lige NFL Roger Godell, ki je bil zaradi primera Ray Rice deležen številnih kritik javnosti, v zelo tesnih odnosih z lastnikom New England Patriotsov Robertom Kraftom.

Incident je medtem privedel tudi do tiskovne konference, kjer se je razgovoril sicer izredno redkobeseden trener New Englanda Bill Belichick, in nejevoljno razkril, da sicer ne ve, kaj se dogaja z žogami med tekmo, a da med treningi poskuša storiti ravno nasprotno in žoge spraviti v tako obupno stanje, da bodo v vseh okoliščinah med srečanji boljše, ob tem pa je senco suma precej očitno prestavil na enega najbolj priljubljenih ameriških športnikov, podajalca New Englanda in moža brazilske manekenke Gisele Bündchen, Toma Bradyja. Goljufanje vse bolj omadežuje njegovo kariero, saj bo to že njegov šesti obisk Super bowla, do sedaj pa ima zgolj tri naslove, ki so vsi prišli v obdobju vohunjenja za nasprotniki. Od tedaj je v Super bowlu moral dvakrat priznati premoč New York Giantsom. Ob vseh šestih uvrstitvah Bradyja v finale je bil glavni trener moštva Belichick, ki je pokal Vinca Lombardija prav tako dvignil zgolj v spornem obdobju sezon 2001/2, 2003/4 in 2004/5.

Tom Brady si je načel ugled

Ljubljenec ameriških medijev se tokrat prav tako ni odrezal najbolje, saj mu večina očita, da je med tiskovno konferenco, ko je zanikal vpletenost v incident, lagal. Nič več naklonjenosti pa si ni izboril niti s tem, ko je tudi sam odgovornost preložil na osebo, ki je odgovorna za žoge. Ta poteza je še posebej razočarala mnoge, saj je simptomatična za pomanjkanje prevzemanja odgovornosti s strani velikih akterjev, ki sezonsko z igro in oglasi služijo po več deset milijonov dolarjev, ter odlagajo odgovornost na anonimne zaposlene, ki zaslužijo neprimerljivo nižje dohodke.

Ker odločitev o morebitni kazni za New England, ki bi zaradi pretekle zgodovine goljufanja po mnenju mnogih morala biti huda, najverjetneje ne bo sprejeta pred nedeljo, mnogi ugibajo, da si tudi vodstvo lige želi zmago Seattla. Če gre verjetni ježevcu Teddyju Bearu, bi se jim želja lahko uresničila.

Kljub temu gre pričakovati izjemno izenačeno srečanje z nastavki za enega boljših Super bowlov zadnjih let. Čeprav je Seattlova obramba lani odpihnila eno od dveh še aktivnih legend lige NFL Peytona Manninga in se mnogi bojijo, da bi letos lahko isto uslugo naredili še drugi legendi Tomy Bradyju, gre Bradyju v korist, da je doslej v Super bowlu izgubil zgolj za 3 in 4 točke, pri čemer je prvi poraz proti Giantsom sledil čudežni akciji, ko je lovilec David Tyree ujel žogo s pomočjo ene roke in čelade.

Dejstvo, da v obdobju, ko so pravila igre v NFL občutno prirejena v korist napada, še vedno govorimo, da bi obramba lahko zasenčila igralca, ki bo zagotovo vključen v hram slavnih, pa vsekakor priča o velikem spoštovanju, ki si ga je z predstavami zaslužila Seattlova obramba oziroma »legaija buma« (Leagon of Boom).