V Severni Koreji so ustanovili nov program, za katerega iščejo angleško govoreče prostovoljce. Ti bi nato usposabljali bodoče severnokorejske turistične delavce – pomagali bi jim pri izboljšanju angleškega jezika in jim pokazali osnove dela s turisti, poroča britanski Guardian.

Program zagotavlja enomesečni učiteljski položaj na turistični šoli v Pjongjangu, ki jo vodi turistično podjetje JTS. To zagotavlja »edinstven stik z lokalnim prebivalstvom«. Od kandidatov pričakujejo mednarodni certifikat za učenje angleškega jezika, kakor tudi izkušnje v turizmu, s čimer bi »pozitivno prispevali k turistični industriji Severne Koreje«. Za vsakega od prostovoljnih učiteljev je na voljo po tisoč evrov, s čimer bodo krili stroške potovanja, namestitve in različnih izletov znotraj države.

Nenadzorovano »vandranje« ne bo mogoče

Od leta 2009 je Severna Koreja vse bolj zaželena turistična destinacija, vsako leto državo prek turističnih agencij obišče okoli 6000 turistov iz zahodnih držav (ameriška vlada svojim državljanom sicer odsvetuje to destinacijo). S Kitajske naj bi v prihajajočih letih na dopust prišlo na tisoče, če ne celo stotisoče turistov.

Številni razpravljajo o etiki obiska Severne Koreje – nekaterim se zdi odprtje meja zunanjemu svetu pozitivni napredek, drugim se zdi narobe, da z obiskom države pomagamo režimu, obtoženemu kršenja človekovih pravic, hkrati pa ne dopusti stika s »pristnimi« prebivalci. »Država bo v prihajajočih letih okrepila turistični sektor, zato potrebuje znanje tujih jezikov in izkušnje na področju turizma,« je za Guardian razložil David Thompson iz JTS. Dodal je, da bodo za prostovoljce veljala ista pravila kot za vse druge turiste. »Kolikor vem, ne bodo mogli kar sami nenadzorovano hoditi naokrog,« je razložil.