Lars Erikson, starejši predsednik oblikovanja pri Electroluxu in vodja žirije tekmovanja Design Lab, je ob začetku letošnjega tekmovanja povedal: “Electrolux Design Lab je vznemirljivo tekmovanje, ki spodbuja inovativnost in kreativnost, hkrati pa nam nudi vpogled v prihodnost gospodinjskih aparatov. Dovoli nam, da se povežemo in sodelujemo z mladimi, talentiranimi oblikovalci z vsega sveta, ki želijo narediti spremembe. S temo Zdravi in veseli otroci so v središču pozornosti tekmovanja otroci. Iščemo nove rešitve in drzne ideje, ki bodo pomagale izboljšati vsakodnevno življenje družin z otroki. Navdušen sem nad tem novim izzivom in se veselim vseh kreativnih idej … Naj se tekmovanje začne!«

Poslovne priložnosti na področju oblikovanja

Electrolux Design Lab nudi študentom oblikovanja osnovo za prikaz njihovega dela vsemu svetu. Tekmovanje je skozi leta mnoge tekmovalce vodilo do služb in poslovnih priložnosti na področju oblikovanja. Prva nagrada na tekmovanju je šestmesečna plačana praksa v Electroluxovem centru za oblikovanje. Polovica tekmovalcev iz preteklih let je po preteku pripravništva nadaljevala s svojim delom za Electrolux. Na tekmovanju podelijo tudi denarne nagrade, ki so se letos precej povečale. Zmagovalec tekmovanja bo dobil 10.000 evrov, drugouvrščeni 6.000 evrov in tretjeuvrščeni 4.000 evrov. V okviru tekmovanje podelijo tudi nagrado za koncept, ki zbere največ spletnih glasov, v vrednosti 2.000 evrov.

Spletno tekmovanje, ki vodi k svetovni prepoznavnosti

Tekmovanje išče ideje za izdelke, dodatke, pripomočke in storitve na treh področjih: kuhanje, nega perila in čiščenje zraka. Sodelovanje na tekmovanju je preprosto: tekmovalci morajo ob prijavi oddati opis ideje, vizualno skico, ki ponazarja idejo, in opis prednosti ideje za potrošnike. Tekmovanje se odpre 4. marca, rok za prijavo je 8. april. Najboljše prijave so objavljene na spletnem mestu Design Lab in na družbenih omrežjih, s čimer študentje dobijo priložnost, da dosežejo mednarodno občinstvo. Svoje koncepte bodo razvijali skozi tekmovanje, objavljali in delili novo vsebino ter pisali blog o napredku. V zameno bodo dobili povratne informacije strokovnjakov, zaposlenih pri Electroluxu. Zmagovalca tekmovanja bo konec leta izbrala žirija, sestavljena iz svetovno priznanih strokovnjakov.

Najboljši koncepti lanskega leta

Tekmovanje Design Lab je v preteklem letu potekalo pod temo Ustvarjajmo zdrave domove. Najboljši koncept je postala naprava za virtualno nakupovanje Future Hunter-Gatherer študenkte Pan Wang. Prenosna naprava za čiščenje, vlaženje in osveževanje zraka Lotus je osvojila drugo mesto, naprava, ki ustvarja zdravo mikroklimo v urbanih okoljih, Urban Cone, pa tretje. Nagrado po izbiri ljudstva je s skoraj 6000 glasovi na spletnem mestu Design Lab dobil koncept Hero za čiščenje zraka.