Trend letošnjega tekmovanja so pametne rešitve, ki spodbujajo dodatno razmišljanje o zdravih domovih v prihodnosti. Tema vključuje tri področja, in sicer: Čiščenja zraka, Kulinarično uživanje in Nega perila.

Vizionarski koncepti

»Letošnji polfinalisti so ustvarili vizionarske koncepte, ki so prvovrsten primer tega, kaj lahko pričakuje v prihodnosti,« je povedal Lars Erikson, vodja dizajna Skupine Electrolux in letošnje žirije. »Osredotočeni so na povezljivost, biomimikrijo, robotiko, nosljivo tehnologijo, reciklažo in ponovno uporabo materialov ter promocijo zdravega, trajnostnega življenjskega stila v svojem domu. Na splošno vsi koncepti pripomorejo k bolj učinkovitemu vsakodnevnemu življenju in k bolj trajnostnim odločitvam za zeleni planet.«

Globalno tekmovanje v oblikovanju, ki ga letos Electrolux organizira že dvanajsto leto zapored, je sestavljeno iz različnih tekmovalnih faz, s čimer so sodelujočim omogočili nadaljnje razvijanje koncepta skozi celoten proces. Izbrani polfinalisti imajo pred seboj še zadnji preizkus na tekmovanju in spletno glasovanje, ki bo določilo zmagovalca po izbiri glasovalcev, ki bo dobil denarno nagrado v vrednosti 1000 evrov.

Oktobra znanih šest finalistov

Šest finalistov bodo Electroluxovi strokovnjaki izbrali oktobra. Povabljeni bodo na zaključni dogodek in podelitev nagrad, ki bo novembra v Parizu. Zmagovalec bo prejel 5000 evrov in šestmesečno plačano pripravništvo v Electroluxovem globalnem centru za oblikovanje. Izbrani koncept na drugem mestu bo nagrajen s 3000 evri, tretje mesto pa bo izbranemu finalistu prineslo 2000 evrov nagrade.

Predstavljamo vam nekaj različnih konceptov z vseh treh področij tekmovanja. Vse polfinaliste si lahko ogledate na spletnem mestu Electrolux Design Lab, kjer lahko tudi glasujete za svoj najljubši koncept in se potegujete za izlet na finalni dogodek, ki bo novembra v Parizu.

Čiščenje zraka

Lotus

Država: Turčija, oblikovalec: Fulden Dehneli, univerza: Middle East Technical University, Turčija

Lotus je čistilec zraka s tremi prenosnimi zračnimi čistilnimi žogicami. Medtem ko glavni del naprave poskrbi za splošno čiščenje, lahko žogice odnesemo drugam, glede na potrebe. Te tri žogice, ki se jih lahko baterijsko napolni, se imenujejo Pure Ball, Odor Ball in Humid Ball, in so namenjene posebnim nalogam. Super plazemska ionska tehnologija ustvari aktivne vodikove in kisikove ione, ki odstranijo biološke onesnaževalce. Prenosne enote so uporabne vsepovsod, kjer je lokalizirano čiščenje potrebno, recimo pri kuhanju, spanju ali čiščenju zraka v garderobnih omarah.

AirGlobe

Država: Tajvan, oblikovalec: Pei-Chih Deng, univerza: National Taipei University Of Technology, Tajvan

AirGlobe je čistilec zraka, ki lahko simulira zrak določenega območja in tako poskrbi, da lahko vedno uživate v klimi po svojih željah. Krogla izbere temperaturo, vlažnost, vonj in zvok v realnem času in to vse skupaj replicira v vašem domu. Uporabnik lahko zavrti virtualni svet z roko in premika izbrano regijo pod povečevalnim steklom za lažji izbor simulirane atmosfere.

Kulinarično uživanje

Little Helper

Država: Portugalska, oblikovalec: Rita Moreira, univerza: Escola Superior De Artes E Design Matosinhos, Portugalska

Little Helper je urbani kmečki asistent, ki omogoča enostavno pridelavo zelenjave. Koncept analizira semena, ki se uporabijo za kmetovanje, se poveže z uporabnikovo mobilno aplikacijo in prične dajati navodila, kako vzgajati rastlino. V zemljo se skupaj s semenom posadi mali oddajnik, ki spremlja rast in poroča o napredku uporabniku preko aplikacije. Little Helper izvira iz ideje, da prihodnje generacije verjetno ne bodo poznale tradicije kmetovanja in bodo potrebovale usmeritev za ohranjanje interesa v naravo in vzgojo lastne, zdrave hrane.

Yura

Država: Ukrajina, oblikovalec Herman Haydin, univerza: Kyiv National University Of Construction And Architecture, Ukrajina

Yura je osebni leteči natakar, ki ustvarja koktajle in sokove po meri. Lahko sprejema glasovne ukaze ali ukaze preko mobilnega telefona. Ima pametno kartušo za tekočino, ki lahko segreje ali ohladi koktajle glede na vaše potrebe. Pametni možgani bodo upravljali z nastavitvami moči, navigacijo, glasovnimi ukazi, povezavo wi-fi, e-pošto in prenosi. Kreativni možgani pa bodo določali temperaturo tekočine, število kalorij, ogljikovih hidratov, maščob in proteinov. In seveda, lahko določite tudi količino tekočine.

Nega perila

Instant Cleaning Glove

Država: Romunija, oblikovalec: Stefan Bogdan, univerza: Universitatea De Arte Si Design Timisoara, Romunija

Instant Cleaning Glove pomaga očistiti madeže z oblačil samo z dotikom prsta. Neoprenska rokavica razbije vsak madež ali umazanijo na tkanini s preprosto kombinacijo nanotehnologije, ultrazvoka, podobnega tistemu za beljenje zob, in malce vode. Madeže očisti gobasta površina rokavice, ki se jo lahko zamenja in je biorazgradljiva. Rokavica je uporabniški vmesnik in se prižge z gestami rok. Kako napreduje proces čiščenja, si lahko ogledate na majhnem LED-zaslonu, ki je narejen iz upogljivega materiala AMOLED. Rokavici je priložena brezžična polnilna postaja.

Zero Waste

Država: Estonija, oblikovalec: Karolin Kõrge, univerza: Estonian Academy of Arts, Estonija

Zero Waste je trendna garderoba, ki nikoli ne gre iz mode. Sistem dovoli uporabniku, da naredi nova oblačila brez ustvarjanja odpadkov z uporabo starih oblačil, ki so surovi material za tisk novih. Napravo se preprosto napolni s starimi oblačili in posname telesne mere, nato uporabnik izbere stil in barvo obleke s pritiskom na katalog na zaslonu in kmalu je pripravljena nova, 3-D natisnjena obleka, pripravljena na uporabo. Gre za okolju prijazen garderobni sistem, ki podpira trajnostni življenjskih stil in omogoča prihranek časa in denarja, hkrati pa poskrbi za čisto okolje, saj enostavno reciklira in ponovno uporabi stara oblačila.

Vir: www.electrolux.si