Prvi mož Koloseja Sergej Racman v zadnjem času pred bankami ne rešuje zgolj lastništva kinokompleksa v ljubljanskem BTC, ampak tudi svoje osebno premoženje.

Po tem, ko se je znebil 83.500 evrov visokega dolga do Nove Ljubljanske banke (NLB), zaradi katerega bi lani na dražbi skoraj prodali njegovo hišo v okolici Brezovice, so Racmanove nepremičnine ponovno »ogrožene«. Na okrajnem sodišču na Vrhniki so sredi prejšnjega tedna ugodili predlogu za izvršbo, ki jo je zaradi več kot 177.000 evrov vrednega zahtevka vložila Banka Celje. To je do decembrskega podržavljenja obvladovala NLB. Racman nam je včeraj sicer povedal, da obveznosti do Banke Celje niso povezane s Kolosejem in da jih bo uspešno rešil.

Glavna tarča Banke Celje so po naših informacijah vse Racmanove nepremičnine, torej omenjena družinska hiša in domačija v Vipavi na Primorskem, pod izvršbo pa se je znašlo tudi več deset parcel pod Nanosom. Te je Racman podedoval. Gre za skupno več kot 27 hektarjev gozdnatih površin in (najboljših) kmetijskih zemljišč, ki so po grobi oceni vredni najmanj 150.000 evrov. Ali se skušajo upniki polastiti tudi Racmanove vile s pokritim bazenom na ljubljanskem Rudniku, ki je po poročanju medijev pisana na njegovo podjetje Auctor, nam ni uspelo preveriti.

Medtem ko poslovnež in nekoč eden najbogatejših Slovencev (še) rešuje lastne nepremičnine, pa je kinokompleks v BTC že zavaroval pred bankami. Te so zaradi večmilijonskih zapadlih obveznosti zahtevale njegovo takojšnjo prodajo, vendar jim je Racman spretno prekrižal načrte. Najprej je s pomočjo ustavnega sodišča preprečil notarsko prodajo nepremičnine po nizki ceni, jo prenesel na »prijateljsko« podjetje, takoj zatem pa Kolosej poslal v prisilno poravnavo. Načrt finančnega prestrukturiranja, ki ga je moral Racman predložiti sodišču, razkriva ozadje vprašljivega reševanja njegovega zabaviščnega imperija.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je Racman največji kompleks kinodvoran pri nas prodal podjetju SIP Nepremičnine. Njegov direktor je Davorin Vidmar, ki je za Racmana neuspešno lobiral za igralniško koncesijo v Vrtojbi, in še zdaleč ni imelo denarja za tako obsežno naložbo. Kot je v načrt zapisal Racman, je SIP Nepremičnine novembra lani podpisal kupoprodajno pogodbo, po kateri bo moral za kompleks plačati kar 15 milijonov evrov. Kupnina zapade šele konec leta 2018, do takrat pa lahko Vidmar kompleks mirno trži naprej zdajšnjim najemnikom ali pa ga proda kakšnemu od velikih mednarodnih kinooperaterjev. S to potezo se je Racman rešil iz na videz brezupnega položaja.

Če je prej Koloseju zaradi več kot 25-milijonskih obveznosti grozil stečaj, bo zdaj prepričeval banke upnice, naj sprejmejo 4-odstotno poplačilo terjatev v štirih letih ali pa postanejo lastnice prazne družbe. Ker je Kolosej formalno prodal kompleks, so namreč banke izgubile status zavarovanih upnikov, tako da bo prisilna poravnava vplivala tudi nanje. Kako bodo glasovale, Racman še ne ve. »Še najmanj pol leta je časa, da se uskladimo,« je pojasnil. Po njegovih navedbah so imeli pred časom z večino bank dogovorjeno dolgoročno reprogramiranje finančnih obveznosti, a je propadlo zaradi nerazumnega vztrajanja posameznih bank.

Kritičen je do poskusa NLB, da prek notarske prodaje najde novega lastnika za kinokompleks. Zanj je namreč zahtevala le 7,7 milijona evrov, kar je vsega polovico tržne vrednosti. Po nekaterih informacijah naj bi bilo že vse dogovorjeno s hrvaškim podjetjem Blitz-CineStar, ki je na Hrvaškem solastnik kinematografov CineStar. Racman opozarja, da bi z omenjeno kupnino poplačali kvečjemu NLB, medtem ko za druge upnike ne bi ostalo prav dosti. Za nakup Kolosejevega kompleksa naj bi se sicer v preteklosti zanimali Cineplexx, ki že načrtuje gradnjo lastnega objekta, pa tudi Space Cinema iz Italije in Israel Theaters iz Izraela. »Mislili so, da se bodo poceni dokopali do Koloseja,« je do dogajanja kritičen prvi mož Koloseja. SIP Nepremičnine lahko v skrajnem primeru obdržijo kinokompleks, če pridejo do finančnih sredstev, napoveduje Racman.