V osrčju Silicijeve doline, v Palo Altu, deluje med drugim upravljalec hedge sklada Joon Yun. Ta je že pred letom dni obljubil milijonsko nagrado tistemu znanstveniku, ki bo razvozlal »življenjsko kodo«, poroča portal The Guardian. Njegov cilj je podaljšati življenjsko dobo ljudi preko 120 let (122 let je namreč najvišja starost, ki jo je dočakal človek).

Po poročanju Guardiana Yun verjame, da je mogoče življenjsko dobo podaljšati v nedogled. Na njegov izziv se je do sedaj odzvalo 15 znanstvenikov, nagrado pa bo prejel tisti, kateremu bo prvemu uspelo podaljšati življenje laboratorijske miši za 50 odstotkov.

Yun dodaja, da so njegovi motivi v prvi vrsti moralne narave in ne osebni vzgib. Izpostavil je, da se ljudje prepogosto znajdejo v situaciji, ko zaradi določenih bolezni, povezanih s starostjo, izgubijo bližnje ljubljene.

Tudi Google je v tem kontekstu pristavil svoj pisker. Leta 2013 so namreč ustanovili podjetje Calico (California Life Company), katerega namen je prav tako podaljšati življenjsko dobo. Rekrutirali so tudi Cynthio Kenyon, priznano znanstvenico s področja genetskega inženiringa – razvila je namreč postopek, ki je črvom omogočil šestkrat daljše življenje.

V začetku leta 2014 je bilo ustanovljeno tudi podjetje Human Longevity Inc. Njegov namen ni tekmovati z zgoraj omenjenimi akterji, temveč ustvariti enormno bazo podatkov o človeškem genomu. S pomočjo teh naj bi razkrili, kaj so vzroki za dolgo življenje.

Aubrey de Grey pa je še eden izmed glasnih zagovornikov genetskega napredka. Že desetletje se trudi ozaveščati o pomembnosti omenjenega sektorja, ob tem pa osupljivo dodaja, da se je človek, ki bo živel 1000 let, verjetno že rodil, piše Guardian. Poudarja, da bo industrija anti-staranja postala ena največjih.