Ali veste, da v povprečnem v tričlanskem gospodinjstvu aparati bele tehnike potrošijo približno polovico vse električne energije, ki jo porabi gospodinjstvo? Označevanje z energijsko nalepko je predpisano za naslednje izdelke: televizorje, hladilnike in zamrzovalnike, pomivalne stroje, pralne stroje, sušilnike, pralno-sušilne stroje, sijalke in svetila, gospodinjske pečice, sesalnike in klimatske naprave. Naslednja skupina izdelkov, za katere bo treba uvesti energijske nalepke, pa so grelniki in grelniki vode.

Korak v pravo smer za zmanjšanje stroškov

Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC, pravi: »Izboljševanje energijske učinkovitosti naprav široke potrošnje je korak v pravo smer in lahko prispeva k zniževanju vedno višjih stroškov, ki jih plačujejo gospodinjstva za električno energijo. Glede na to, da potrošniki vedno več kupujejo prek spleta, je popolnoma razumljivo, da je označevanje z nalepko sedaj obvezno tudi na spletu. Potrošnikom to omogoča lažjo primerjavo izdelkov.«

Samodejni izklop

Novi modeli aparatov za kuhanje kave bodo morali biti izdelani tako, da se bodo po določenem času, ko ne bodo v uporabi in bodo še vedno prižgani, samodejno izklopili. Po podatkih Evropske komisije naj bi takšni aparati potrošnikom prihranili 45 evrov pri stroških električne energije v času življenjske dobe izdelka. Funkcijo samodejnega izklopa bodo morali imeti tudi novi modeli televizorjev in tiskalnikov ter še nekaj drugih naprav, ki so vseskozi priključene na električno energijo. Evropska komisija je postregla s podatkom, da naj bi to za gospodinjstva pomenilo 40 evrov manj stroškov za električno energijo na leto.

Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator

Z mobilno aplikacijo ecoGator lahko preverite neodvisne informacije o izdelkih in porabi elektrike: doma, v trgovini, na poti. V aplikaciji so na voljo podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različnih dimenzij in energijsko varčnih in LED-sijalkah. Poiščite mobilno aplikacijo v GooglePlay in iTunes.

Vir: www.zps.si