Energijska varčnost zamrzovalnika

Če kupujete nov zamrzovalnik, pred nakupom izračunajte energijsko učinkovitost izbranih modelov tako, da primerjate pisna navodila vseh izdelkov. Stroški so odvisni od cene izdelka, ta pa je odvisna od modela in velikosti ter od energijske porabe. Stroški bodo narasli, če kupite večji model, zato dobro premislite, kolikšen zamrzovalnik v resnici potrebujete.

Uradno označevanje energijske porabe

Že več kot desetletje je v Evropski uniji v veljavi energijsko označevanje hladilnih aparatov: z ocenami od najbolj učinkovitih in varčnih z oznako A++ do energijsko najbolj požrešnih naprav v klasifikaciji E, F in G. Novi modeli zamrzovalnikov so danes označeni največ z A++, A+, A, B ali C, glede na njihovo porabo energije.

eu_labels_aplus.jpg

Zamrzovalne skrinje so običajno ocenjene z E, ker porabijo ogromno električne energije. Prav tako je poraba izjemno velika, če ste kupili zamrzovalnik pred letom 1999, saj se zagotovo uvršča v kategorijo G.

Nekateri modeli so preprosto bolj varčni kot drugi, kar je odvisno od proizvajalca. Seveda pa ne morete vedno zaupati nalepkam z energijsko varčnostjo. Ko ste enkrat kupili zamrzovalnik in ga začeli uporabljati, se morate držati tudi ukrepov, ki vam pomagajo prihraniti energijo.

bosch_french_door_refrigerator_freezer_b36it70sns.jpg

Zmanjšajte porabo

Vrat zamrzovalnika ne odpirajte bolj pogosto, kot je to potrebno in jih nikakor ne puščajte odprtih dalj časa. Iz prostora za zamrzovanje hrane počistite ves led. Preverite, da so vrata dobro zatesnjena in se zlahka zapirajo ter da so v tesnem stiku, ko so zaprta. Slabo tesnilo namreč omogoča vdor toplega zraka in poviša stroške delovanja zaradi izgub energije. Zmrzal okrog tesnila na vratih lahko pomeni, da zamrzovalna naprava ne deluje pravilno.

Ne napolnite zamrzovalnika do zadnjega kotička, saj bo tako dejansko sistem deloval manj energijsko učinkovito. Preverite tudi klimatski razred vašega zamrzovalnika, da vidite, pri kateri temperaturi bo vaš aparat najbolje deloval. Če zamrzovalno skrinjo hranite v neogrevani garaži ali skladišču, to lahko predstavlja nevarnost, da se bo naprava prej pokvarila. Če jo hranite na neogrevanem področju, je najbolje uporabljati zamrzovalnik, ki zvočno opozori na visoke temperature, ali prenosni termometer z alarmom.

freezer_in_garage.JPG

Temperatura

Preverite temperaturo vašega zamrzovalnika s termometrom ali temperaturnim merilnikom in vzpostavite idealno temperaturo zamrzovalnika: do -18 stopinj Celzija.

Reciklirajte stari zamrzovalnik

V okviru direktive Evropske unije o odpadni električni in elektronski opremi (WEEE), morajo proizvajalci, prodajalci oziroma uvozniki električnih in elektronskih naprav operativno in finančno pomagati strankam reciklirati stare zamrzovalne aparate − skupaj z vrsto drugih električnih naprav in belo tehniko − bodisi s plačilom za recikliranje bodisi s ponujanjem storitve recikliranja.

Ko kupujete zamrzovalne aparate, zato vedno vprašajte, ali bo trgovina sprejela in reciklirala vaš stari zamrzovalnik, ko vam izročijo novega.