Komisija je priznala, da je sistem postal manj učinkovit, ko so abecedno lestvico od A do G razširili s klasifikacijami A+, A++ in A+++. Zato predlaga vrnitev k preprosti lestvici od A do G, ker potrošniki izdelkov v kategoriji A+ ne pojmujejo kot bolj učinkovite in zanje niso pripravljeni plačati višje cene. "Potrošniki vedo, da je hladilnik v razredu A dober. Ne vedo pa, čemu so namenjeni plusi," je za EU Observer povedal amsterdamski prodajalec kuhinj Lorenzo van 't Hoff.

Opozorila že ob sprejemu sistema

Na možno zmedo so potrošniške organizacije in zelene skupine opozarjale že v letu 2008, ko so evropski poslanci odobril nov sistem. Sistem plus je bil uveden po uspešnem zatrjevanju poslovnih skupin, da bi moral obstajati način, da proizvajalci pošljejo na trg učinkovitejše izdelke, ne da bi spremenili obseg energijskih nalepk. V novembru 2009 so se vlade o predlogu pogajale z Evropskim parlamentom. Švedska, v tistem času predsedujoča EU, je predlagala, da se dodajo trije dodatni razredi (A+, A++ in A+++). Parlament je glasoval, ali obdrži fiksno lestvico A do G, na koncu pa sprejel švedski predlog.

Spremembe nečesa, kar deluje

Odločitev je bila deležna kritik potrošniških in okoljskih organizacij. Potrošniške organizacije so trdile, da EU "ne bi smela uvajati sprememb nečesa, kar deluje," z upoštevanjem, da je "Kupi A" (ang. Buy A), že postal znan slogan. "Sistem razvrednoti razliko med izdelki z boljšo energijsko učinkovitostjo – podobno, kot če bi zamenjali olimpijsko zlato, srebrno in bronasto medaljo z zlato+, zlato++ in zlato+++," je dejala zelena poslanka Satu Hassi iz Finske.

Za lažje razumevanje in primerjavo

Skoraj šest let po teh opozorilih je komisija prišla do istega zaključka. "Da bi bilo potrošnikom lažje razumeti in primerjati izdelke, Evropska komisija predlaga, da imamo eno energijsko nalepko samo A do G," so sporočili v začetku julija. Gre za skoraj popoln odmev argumenta za uvedbo sheme A+ v letu 2010, ki so jo v času sprejetja označili za "razumljivo potrošnikom".

Vir: www.mojprihranek.si