Nocoj se resnično naspite

Začnimo z očitnim: noč pred praznovanjem se resnično dobro naspimo. Ni magične številke niti magičnih ur. Vsaka oseba potrebuje različno dolgo časa, da se dobro naspi. Vsekakor pa si zapomnite, da vaše telo potrebuje dobro prespano noč, zato že vnaprej planirajte svoj urnik in si privoščite dobro merico spanja za lažjo najdaljšo noč v letu.

Pazite na svoje oči

Če želite uživati na novoletni zabavi, vam suhe in razdražene oči lahko pri tem močno nagajajo. Če nosite kontaktne leče, potem veste, da je to že samo po sebi bolj dražeče kot sicer, posebno če ste od doma. Poskusite čez dan nositi očala, če je le mogoče, ko pa nastopi čas si vstavite kontaktne leče – po možnosti nov par.

Seveda pa ne pozabite kupiti tudi kapljic za oči – tudi te pomagajo. Ta nasvet je tudi za tiste, ki ne nosijo kontaktnih leč in imajo suhe oči. Oči se rade izsušijo, še posebno pri alergijah, dimu in drugih dražečih snoveh v okolju. Kapljic ne pozabite spraviti v notranji žep ali torbico – ne pozabite jih doma, če imate namen oditi ven.

Bodite v gibanju

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da načrtovali, da boste odšli ven, pa ste se zasedeli pred televizorjem? Začne se popolnoma nedolžno: eno uro morate nekako preživeti, preden se odpravite, a najdete svojo priljubljeno oddajo, zgrabite kozarec dobrega vina - in že smo tam. Ne boste odšli z doma in na koncu boste celo zaspali na kavču.

Ko smo pri miru, se nam nivo energije zniža. Namesto tega raje malce telovadite ali ostanite psihično aktivni. Kakšno uro pred odhodom pa si omislite kakšno zabavno glasbo in malce zaplešite – kar koli, samo da ostanete v gibanju. Kavču pa se raje v loku izognite!

Kaj pa kofein?

Ko smo utrujeni, nam na misel pridejo kava ali druge energetske pijače. Kofein je živčni in srčni stimulans in mnogim pomaga kot kratkotrajna rešitev za preprečevanje zaspanosti. Njegov učinek traja nekaj ur, ko pa se kofein izloči z urinom, se učinek porazgubi. Zato si energetski napitek ali kavo privoščite pred odhodom, da boste ostali sveži.

Omejite alkohol

Mnogi uživajo v nekaj kozarčkih alkoholne pijače s prijatelji, sploh med praznovanjem. Vendar alkohol, ker ima pomirjujoč učinek, le še povečuje zaspanost in utrujenost. Če želite ostati budni, ne pijte preveč alkohola.

Jejte lahko hrano

Samo pomislite na učinek obilnega kosila… Počutimo se napihnjene, hlače so tesne, vse, kar si želimo, je kavč in nekaj ur miru. Torej mislite na to in si privoščite lahke prigrizke. Izogibajte se težki mesni hrani, obilnim desertom in maščobi. Jejte po malem in se ne prenajedajte, pa boste ostali budni. In ne pozabite piti dosti tekočine, predvsem vode.

Vir: www.enaa.com