Hladni bife 

Še preden boste začrtali novoletni jedilnik, premislite, koga povabiti. Vrsta in število gostov sta odvisna od večerje, ki jo želite pripraviti – hladni bife, klasična večerja za jedilno mizo… - in prostora, ki ga imate na voljo. Gostje mlajše generacije imajo po navadi rajši neformalno in bolj razgibano obliko zabave, pri kateri ni treba sedeti za mizo. Hladni bife je za njih idealna rešitev. Tako lahko pripravimo več jedi hkrati, gostje pa si postrežejo sami.


Že zjutraj pripravimo nekaj jedi (najboljši bo tako imenovan finger food) – siri, namazi, krekerji, slane palčke, vložena zelenjava, solate, sadje - ki pa naj bodo po okusu gostov. Večer lahko popestrite tako, da goste povabite, naj s seboj prinesejo svojo najljubšo jed. Tako bo okušanje bolj raznoliko in privlačno tudi za vas kot gostitelja.

Klasični tip večerje

Če se bomo odločili za klasični tip večerje, se bo najverjetneje za mizo razvil globlji in marsikdaj tudi bolj zanimiv pogovor z morda malce manj poudarka na zabavi. Na vas je, da presodite, kako želite preživeti večer.

Preverite tudi količino hrane in računajte, da bo vsak gost v povprečju pojedel približno pol do en kilogram hrane.

Nakup živil in priprava jedi


Pred nakupom živil naj gostje najprej potrdijo udeležbo na večerji. Potem se odpravite na lov za sestavinami, ki jih potrebujete. Marsikatero jed lahko pripravite vnaprej in ne šele zvečer – sladko in slano pecivo, rezanje zelenjave in podobno – pa tudi stanovanje boste lahko okrasili s cvetjem, aranžmaji ali kakšno drugo dekoracijo. Pri vsem tem se ne pozabite oskrbeti z ledom v zadostnih količinah! Pomembno je, da dobro načrtujete tudi prihod gostov, da boste imeli dovolj časa za kuhanje in okrasitev mize.

Priprava pogrinjka


Ne glede na vrsto praznovanja, ki ga nameravate organizirati na silvestrski večer, pripravite za svoje goste le najlepše krožnike, kozarce in pribor. Poskusite jih uskladiti s servirnimi posodicami in prtički ter s cvetjem. Ne pozabite niti na diskretno osvetlitev – kot del dekoracije lahko uporabite tudi novoletne lučke, ki jih lično namestite v steklene vaze ali vrče. Sveč ne priporočamo predvsem zaradi varnosti, razen če nameravate pripraviti bolj umirjen tip zabave.

V zadnjih trenutkih preverite, ali je vse usklajeno – prav takšna naj bo tudi vaša postrežba gostov. Pripravite najljubšo glasbo in poskrbite za ozvočenje. Potem si privoščite malce oddiha in veseli pričakajte goste.