Odveč je pričakovati, da bi ob trenutnih razmerah (sneg in mraz) lahko pričakovali obilen pridelek, vendar pa pogled na lepo založene tržnice pove, da so rastlinjaki lahko odlična rešitev za zimske dni. Možnosti, da požanjemo vsaj del pridelka, torej so. Če pa imate kljub vsemu pomisleke o zimskem vrtnarjenju, pa lahko napisano upoštevate za prihodnje leto.

Kaj lahko gojimo v zimskem času?

V zimskem času lahko gojimo predvsem rastline, odporne na zimske razmere: kapusnice, korenovke in nekatere vrste listnate zelenjave. Kvalitetni rastlinjaki s primerno tehnologijo, plastenjaki, steklenjaki, tuneli, improvizirane tople grede lastne izdelave ali pa vzgoja rastlin kar pod okenskim steklom nam omogočijo, da poberemo vsaj nekaj pridelka in si zagotovimo svežo zelenjavo tudi v zimskem času.

Kapusnice

Kapusnice so del botanične družine križnic. Križnice izvirajo iz Sredozemlja, predvsem iz Male Azije. Njihovo pridelovanje je znano že iz časov Keltov in Grkov. Mednje sodijo redkvice, redkve, repa, koleraba, pri katerih so užitni deli rastline - korenine. Nadzemna kolerabica je čisto posebne oblike, kjer se je v za nas užitni del spremenilo steblo.

Zelje, ohrovt in kitajsko zelje oblikujejo čvrste glave iz sklenjenih listov glavnega brsta. Brstični ohrovt nam ponuja stranske brste. V zahodnem delu Evrope so največji hit različne križnice, ki prihajajo iz Azije in pri katerih uživamo mlade rastline - liste in rozete. Pri nas poznamo samo rukolo in krešo, svet azijskih kapusnic pa je še veliko bolj pester in širok. V družino kapusnic poleg brstičnega ohrovta spadajo še brokoli, cvetača, ohrovt in vse vrste zelja.

Družina korenovk

V to skupino uvrščamo vse vrtnine, pri katerih je naši prehrani namenjen podzemni del - odebeljena korenina oziroma glavni koren. Včasih so predstavnice te skupine pomenile pomemben vir zimske prehrane, saj korene preprosto skladiščimo v kleteh ali zasipnicah, nekatere pa lahko tudi vlagamo ali celo kisamo. Za vso skupino je značilno, da jih toča, vihar in druge vremenske motnje veliko manj prizadenejo kakor druge vrtnine. V družino korenovk spadajo rdeča pesa, rdeča in črna redkev, korenje, koleraba, zelena, vse vrste krompirja …

Listnata zelenjava

Med listnato zelenjavo, ki nas v zimskem času razveseli s pestrostjo okusov in barv, naj omenimo nekatere vrste solate, radič, špinačo in blitvo, peteršilj in podobno.

Vir: www.planetgreen.com