Počasnejša rast semen

Nikoli ne predvidevajte, da rastline iz semena zrastejo hitro, zato raje posadite sadike. Semena paradižnika potrebujejo tudi več kot mesec dni, da vzklijejo, saj na splošno semena v rastlinjaku kalijo počasneje kot na prostem. Za hitrejšo rast lahko uporabite kvalitetno zemljo za rože in dodate naravno gnojilo. Ne pozabite označiti posajenih rastlin, da boste točno vedeli, katera so kje zasajena, ko bo prišel čas za redčenje mladih rastlin.

Odganjanje škodljivcev

Nikoli ne predvidevajte, da ne boste potrebovali sredstev proti žuželkam in drugim škodljivcem samo zato, ker je rastlinjak pokrit in so rastline "znotraj". Vrtnarjenje v rastlinjaku je namreč zelo podobno vrtnarjenju zunaj, saj žuželke kaj hitro priletijo v zastekljen prostor skozi odprta vrata ali okno, zato morate poskrbeti tudi za primerno zatiranje škodljivcev.

greenhouse_greenhouse_0_0.jpg

Zalivanje rastlin

Skozi steklene predele rastlinjaka pride v notranjost veliko toplote, zato je zrak običajno tudi bolj suh. Zalivanje je tako nujno potrebno, in sicer še pogosteje, kot zalivamo sobne rastline. Ker je treba rastline zalivati vsak dan, potrebujete namakalni sistem – sicer je zalivanje z zalivalko ali vrtno cevjo precej zamudno opravilo. To pa pomeni, da potrebujete v bližini vodni vir, kar upoštevajte že, ko rastlinjak postavljate.

Skrb tudi med dopustom

Rastline v rastlinjaku potrebujejo redno skrb, zato si ga raje ne omislite, če nimate nikogar, ki bi lahko popazil nanj v času vašega dopusta. Ker se zemlja v toplem zaprtem prostoru hitro posuši, jo morate dobro zaliti vsaj enkrat dnevno. Če vas ne bi bilo doma dva tedna, bi rastline v tem času po vsej verjetnosti močno oslabele ali se posušile.

woman_watering_plants_in_greenhouse_fan2045494.jpg

Velikost rastlin

Vedno morate poznati tudi velikost, do katere zrastejo rastline, ki ste jih posadili. Izogniti se morate prevelikim sortam, saj lahko povsem zasedejo prostor v rastlinjaku. Priporočamo, da vanj ne posadite bučk, jajčevca in drugih podobnih plezalk, ki se hitro razrastejo in škodijo drugim vrstam.