Rastline postavite nad tlemi

Zima je ekstremen letni čas, v katerem prevladujejo nizke temperature in mraz, zato morate rastline tudi v rastlinjaku ustrezno zaščititi. Priporočamo vam, da posode v rastlinjaku postavite na višje ležeča mesta in ne neposredno na tla. Tako boste pomagali rastline zaščititi pred mrazom, saj bodo ostale bolj tople.

0416_grow_plants_year_round_full_600.jpg

Rastline prekrijte

Nizke temperature lahko močno poškodujejo in prizadenejo občutljivejše rastline. Zaradi tega je ključno, da nekatere občutljivejše vrste prekrijete z rjuho ali podobnim pregrinjalom, ki ga umaknite takoj, ko bo spet posijalo sonce in bo nekoliko topleje.

Uporabite vedra, polna vode

Voda nam dejansko lahko pomaga zavarovati rastline pozimi: napolnite vrč ali vedro z vodo, nato pa ga v rastlinjaku postavite zraven občutljivejših rastlin. Voda v vedru bo vsrkala in zadržala toploto, ki bo ponoči počasi prehajala v zaprto okolje.

Gojite rastline, ki lažje prenesejo mrzlo okolje

V rastlinjaku gojite le manj občutljive rastline, ki prenesejo tudi nižje temperature, saj boste imeli z njimi manj dela. Gojite lahko različne vrste zelenjave, na primer cvetačo, brokoli, zelje, redkev, zeleno solato, špinačo ali česen, ter cvetlice, kot so mačehe, frezije, svetlin in podobne.

greenhouse_gardening_1.jpg

Zračniki in izolacija

Skozi zračnike v rastlinjaku običajno prodre v notranjost hladen zrak, toplota iz notranjosti pa uhaja ven. Zato je pametno, da rastlinjak dobro izolirate z izolacijskimi materiali, denimo z debelimi plastičnimi ploščami ali lesom, zračniki pa naj bodo ponoči, ko je temperatura najnižja, zaprti.