Izbrana darila ovijte v papir, ki ga je moč reciklirati, uporabite že uporabljen papir ali pa pustite domišljiji prosto pot in izdelajte svoj, unikatni ovojni papir.

Označbe o recikliranju prej izjema kot pravilo

Različne vrste ovojnega papirja, ki jih lahko kupimo v skorajda vsaki trgovini, se med seboj ne razlikujejo le po videzu, ampak tudi po sestavi. Izbiramo lahko med plastificiranim, povoščenim papirjem itd., vendar pa povprečen potrošnik na pogled, celo na otip težko loči, za katero vrsto ovojnega papirja gre, kar še dodatno zaplete odlaganje, ko papir odsluži svojemu namenu.

Na ovojnem papirju le redko najdemo oznake glede reciklaže oziroma odlaganja, ustrezne razlage pa ne moremo pričakovati niti od prodajalcev. Skladno z zakonodajo naj bi bilo na ovojnem papirju označeno (z znaki in z opisom), iz kakšne snovi - materiala je narejen. Imel naj bi tudi označbo za recikliranje, kar pa je v praksi prej izjema kot pravilo.

V kateri zabojnik z zavijalnimi folijami?

Okrasne zavijalne folije pa tudi vrečke so lahko narejene iz plastike, papirja in tudi iz plastificiranega papirja. Na otip in pogled pa jih zelo težko ločimo. Tudi odlaganje je posebej določeno za vsako vrsto teh izdelkov: papir v zaboj za papir, plastiko v zaboj za plastiko/embalažo, plastificirani papir in celofan pa v splošni gospodinjski zabojnik.

Ne glede na to, kako zeleni boste pri recikliranju darilnega/ovojnega papirja, se ne smete odločiti za sežiganje. Če boste sežgali plastificirani papir, se lahko sprostijo izjemno nevarni strupeni plini.

Vir: www.zps.si