Zmanjšajte količino odpadkov

Najboljši način recikliranja je, da preprosto porabite manj. Vprašajte se, ali res potrebujete izdelek, preden se odločite za nakup. Pazite tudi na to, kaj kupite - izberite le tiste izdelke, ki trajajo dlje ali pa jih lahko ponovno uporabite za kak drug namen. Ko se odpravite po nakupih, pa ne pozabite s seboj vzeti svoje vrečke.

Popravite in ponovno uporabite

Redno popravilo ali ponovna uporaba izdelkov pomeni, da jih boste obdržali dlje časa. Če ste se predmeta naveličali, ga lahko podarite, saj bo nekomu drugemu prišel zelo prav. Rabljeno pohištvo, oblačila in električne naprave, kot so mobilni telefoni in računalniki, so še posebno zaželene, podarite pa jih lahko dobrodelnim organizacijam, prijateljem ali sorodnikom.

old_computers_sweep.jpg

Reciklirajte

Ponovno lahko uporabite les, papir, steklo, plastične steklenice, hladilnike, čevlje, sijalke, baterije, odpadke z vrta in še mnogo več. V povprečju lahko ena družina podvoji ali celo potroji količino, ki jo reciklira, tako pa prihrani energijo za izdelavo in prevoz izdelkov. Tudi zato naj vam vsakodnevno ločevanje odpadkov in izbor tistih, primernih za recikliranje, čim prej preide v navado.

waste.jpg

Kupujte reciklirano

Začnite kupovati reciklirano blago, saj boste s tem prihranili nove surovine, povpraševanje po recikliranih materialih pa bo naraslo. Kupite lahko denimo reciklirane izdelke za širok spekter potrošnje in predelane modne izdelke, na primer, torbice, plastične pladnje ali reciklirano aluminijasto folijo.

Iz odpadne hrane hranljiv kompost

Približno tretjina vseh gospodinjskih odpadkov je organskih (vrtni odpadki in ostanki hrane) in jih lahko kompostiramo. Vendar pa nekateri izdelki v ozračje izpuščajo preveč metana, ki ima močan vpliv na podnebne spremembe. Odpadki, kot so čajne vrečke, olupki zelenjave, razrezani papir in kartonska embalaža za jajca pa zmanjšajo izpuste metana, zato jih le dodajajte na kompostni kup.